SAHİH-İ MÜSLİM

DAVALAR

 

8- BATIL HÜKÜMLERİN NAKZ EDİLMESİ VE SONRADAN ORTAYA ÇIKARTILAN İŞLERİN REDDİ BABI

 

4467-1711- Bize Ebu Cafer, Muhammed b. es-Sabbah ve Abdullah b. Avn el-Hilalı birlikte İbrahim b. Sa'd'dan tahdis etti. İbnu's-Sabbah, dedi ki: Bize İbrahim b. Sa'd b. İbrahim b. Abdurrahman b. Avf tahdis etti, bize babam Kasım b. Muhammed'den tahdis etti, o Aişe'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim bizim bu işimizde ondan olmayan bir şeyi sonradan ortaya çıkartacak olursa o reddolunmuştur" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 2697; Ebu Davud, 4606; İbn Mace, 14

 

 

 

4468-18/2- Bize İshak b. İbrahim ve Abd b. Humedy birlikte Ebu Amir’den tahdis etti. Abd, dedi ki. Bize Abdulmelik b. Amr tahdis etti, bize Abdullah b. Cafer ez-Zührı, Sa'd b. İbrahim'den şöyle dediğini tahdis etti: Kasım b. Muhammed'e otuz üç meskeni olup da her bir meskenin üçte birini vasiyet eden kimsenin durumu hakkında soru sordum. O şöyle dedi: Bütün bu hisseler tek bir meskende toplanır. Sonra, dedi ki: Aişe'nin bana haber verdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim bizim işimizin üzerinde bulunduğu hale uygun olmayan bir amel işlerse o reddolunur" buyurdu,

 

 

AÇIKLAMA:          Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Her kim bizim bu işimizde ondan olmayan bir şeyi yeniden ortaya koyacak olursa o reddolunur." İkinci rivayette de: "Her kim bizim işimizin üzerinde bulunduğu hale uygun olmayan bir iş yaparsa o reddolunur. "

 

Dil bilginleri der ki: Burada "red" reddolunan manasınadır. Yani böyle bir iş batıldır, ona itibar edilmez.

 

Bu hadis, İslam'ın temellerinden büyük bir temeldir. Aynı zamanda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oldukça geniş kapsamlı özlü sözlerinden birisidir. Bu hadis, her bir bid'atin ve sonradan ortaya çıkartılan her bir işin reddolunduğu hususunda oldukça açıktır.

 

İkinci rivayette bir fazlalık vardır. O da şudur: Böyle bir işi yapan bazı kimsele( kendisinden önce ortaya konulmuş bir bidat hususunda inatlaşabilir. Ona birinci rivayet delil gösterilecek olursa bu sefer o: Ben yeni bir şey ortaya çıkarmadım ki der. Bu sefer ona sonradan ortaya çıkartılmış bütün hususların reddedildiğini açıkça ifade eden ikinci rivayet delil gösterilir. Bu rivayete göre o işi yapanın kendisi ister bunu ortaya çıkarmış olsun ister ondan önce bir başkası ortaya çıkarmış olsun fark etmez.

 

Bu hadis-i şerif, usül alimleri arasında nehy etmek (yasak) işin fasid olmasını gerektirir diyenlerin lehine bir delildir. Fasid olmasını gerektirmez diyen de şöyle der: Bu, vahid bir haberdir. Böyle mühim bir kaideyi tespit etmek için yeterli değildir. Ama bu tutarsız bir cevaptır. Bu hadis, gerçekten iyice bellenmesi, münkerlerin çürütülmesi hususunda kullanılması ve delil gösterilmesinin yaygınlaştırılması gereken bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

9- ŞAHİTLERİN HAYIRLI OLANLARINI BEYAN BABI