SAHİH-İ MÜSLİM

DAVALAR

 

2- YEMİN VE ŞAHİT İLE HÜKÜM VERMEK BABI

 

4447-3/1- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ve Muhammed b. Abdullah b.

Numeyr de tahdis edip edip, dedi ki: Bize Zeyd -ki o b. Hubab'dır- tahdis etti, bana Seyf b. Süleyman tahdis etti, bana Kays b. Sad, Amr b. Dinar’DAN haber verdi, o İbn Abbas’DAN rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yemin ve bir şahit ile hüküm verdi.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 3608, 3609; İbn Mace, 2370

 

AÇIKLAMA:          "İbn Abbas’DAN rivayete göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yemin ve bir şahit ile hüküm vermiştir." Bu hadisten anlaşıldığı üzere bir şahit ve bir yemin ile hüküm vermek caizdir. Ama ilim adamları bu hususta ihtilaf etmişlerdir. Ebu Hanife, Kufeliler, Şabi, Hakem, Evzai, Leys ve Maliki mezhebine mensup Endülüs'lü ilim adamları ahkam ile alakah hiçbir hususta bir şahit ve bir yemin ile hüküm veremez demişlerdir.

 

Ashab-ı kiram, tabiin ve onlardan sonra gelen çeşitli bölgelerin ilim adamlarından oluşan İslam alimlerinin çoğunluğu ise şöyle demektedir: (Hakim) bir şahit ve davacının yemini ile mali konularda ve mal maksadı güdülen davalarda hüküm verir. Ebu Bekir es-Sıddik, Ali, Ömer b. Abdulaziz, Malik, Şafii, Ahmed, Medine Fukahası, Hicaz'ın diğer alimleri ve çeşitli bölgelerdeki ilim adamlarının çoğunluğu da (Allah onlardan razı olsun) böyle demişlerdir. Delilleri de şudur: Bu mesele hakkında çok sayıda hadis gelmiştir. Bunları Ali, İbn Abbas, Zeyd b. Sabit, Ebu Hureyre, Umare b. Hazm, Sa'd b. Ubade, Abdullah b. Amr b. el-As, Muğire b. Şu'be (radıyallahu an hum) rivayet etmişlerdir.

 

Hadis hafızları der ki: Bu babtaki hadislerin en sahihi İbn Abbas'ın rivayet ettiği hadisdir. İbn Abdilberr, dedi ki: Kimsenin bu hadisin isnadı hakkında bir tenkidi yoktur. Ayrıca bu alanda bilgi sahibi kimseler arasında sahih olduğunda da görüş ayrılığı bulunmamaktadır. (Devamla), dedi ki: Ebu Hureyre, Cabir ve diğerlerinin rivayet ettikleri hadisler ise hasen hadislerdir. Doğruyu en iyi bilen Allah'tır .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3- ZAHİR'E VE HÜCCETİ (DELİLİ) GÜZEL ANLATMAYA GÖRE HÜKÜM VERME BABI