SAHİH-İ MÜSLİM

ADAK - YEMİN

 

14- KÖLESİNE ZİNA İFTİRASINDA BULUNAN KİMSENİN BU İŞİNİN VEBALİNİN AĞIR OLDUĞU BABI

 

4287-37/1- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize İbn Numeyr tahdis etti (H) Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr de tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Udayl b. Gazvan tahdis edip, dedi ki: Abdurrahman b. Ebu Nu'm'u dinledim. Bana Ebu Hureyre tahdis edip, dedi ki: Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim kölesine iftira ederek zina isnad edecek olursa, dediği gibi olması hali dışında kıyamet gününde ona (bu iftirasının) cezası uygulanacaktır."

 

Diğer tahric: Buhari, 6858; Ebu Davud, 5165; Tirmizi, 1947;

 

 

 

4288- .. ./2- Bunu bize Ebu Kureyb de tahdis etti, bize Veki' tahdis etti, (H.) Bize Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize İshak b. Yunus el-Ezrak tahdis etti. İkisi Fudayl b. Gazvan'dan bu isnad ile rivayet etti. Her ikisinin hadisinde: Ben tevbe nebisi Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim demektedir.

 

 

AÇIKLAMA:          "Her kim kölesine iftira ederek zina isnadında bulunursa ... " hadiste köleye iftira ederek zina isnad eden kimseye dünyada had uygulamanın sözkonusu olmadığına işaret vardır. Bu hususta icma gerçekleşmiştir. Ama ona böyle bir iftirada bulunan ta'zir olunur. Çünkü köle muhsan sayılmaz. Ayrıca tam köle olan ve hür olması sebeplerini taşımayan köle müdebber, mükateb, umveled ve bir bölümü hürriyetini elde etmiş olan herkes bu hususta aynı durumdadır. Dünyadaki hüküm bu şekildedir. Ahiretteki hüküme gelince, ona iftira edene had uygulanarak hakkı alınır. Çünkü ahirette hürlerle köleler birbirine eşittir.

 

(4288) "Tevbe nebisi Ebu'l-Kasım'ı dinledim." Kadı Iyaz, dedi ki: Ona bu ünvanın veriliş sebebi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söz ve itikat ile tevbeyi kabul etmek ile gönderilmesinden dolayıdır. Halbuki bizden öncekilerin tevbesi kendilerini öldürmeleri sureti ile oluyordu. Kadı Iyaz devamla, dedi ki: Burada tevbe ile iman etmenin ve küfürden İslam'a dönmenin kastedilmiş olma ihtimali de vardır. Tevbenin asıl anlamı ise dönmek demektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

15- KÖLEYE YEDİĞİNDEN YEDİRMEK, GİYİNDİĞİNDEN GİYDİRMEK VE GÜCÜNÜN YETMEYECEĞİ ŞEYLERİ ONDAN İSTEMEMEK BABI