SAHİH-İ MÜSLİM

ADAK - YEMİN

 

5- ADAK KEFFARETİ HAKKINDA BİR BAB

 

4229-13/1- Bana Harun b. Said el-Eyl!, Yunus b. Abdulala ve Ahmed b. İsa da tahdis etti. Yunus: Bize İbn Vehb haber verdi, dedi., diğer ikisi tahdis etti, dedi. (İbn Vehb, dedi ki) bana Amr b. el-Haris, Kab b. Alkame'den haber verdi, o Abdurrahman b. Şumase'den, o Ebu Hayr'den, o Ukbe b. Amir'den, o Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: ''Adağın kefareti yemin kefaretidir" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 3323, 3324; Tirmizi, 1528

 

AÇIKLAMA:          ''Adağın kefareti yemin kefaretidir. " İlim adamları bununla ne kastedildiği hususunda ihtilaf etmişlerdir. Mezhep alimlerimizin büyük çoğunluğu bünun lecac denilen tartışma ve husumet sebebi ile yapılan adak hakkında yorumlamışlardır. Bu da bir kimsenin mesela Zeyd ile konuşmayı istemiyor ise ben eğer Zeyd ile konuşacak olursam -mesela- Allah için bir hacca gitmem borcum olsun ya da başka bir adakta bulunmakla birlikte onunla konuşması halinde bir yemin kefaretinde bulunmak ile üzerine borç aldığını yerine getirmek arasında muhayyerdir. Mezhebimizde sahih olan kanaat budur.

 

Malik ve pek çok kimse yahut da çoğunluk bunun bir kimsenin boynuma bir adak borç olsun demesi halinde olduğu gibi mutlak adaklar hakkında yorumlamışlardır. Ahmed ve mezhep alimlerimizden bazıları ise bunu masiyet olan adak hakkında yorumlamışlardır. Bir kimsenin içki içmeyi adaması gibi. Hadis ashabı fukahasından bir topluluk da bunu bütün adaklar hakkında yorumlamış ve: Adak yapan kişi bütün adaklarda üzerine adıyarak aldığı şeyi yerine getirmek ile bir yemin kefaretinde bulunmak arasında muhayyerdir demişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

6- YÜCE ALLAH'TAN BAŞKASI ADINA YEMİN ETMENİN YASAK OLDUĞU BABI