SAHİH-İ MÜSLİM

MUSAKAT

 

13/34- İÇKİNİN, MEYTENİN, DOMUZUN VE PUTLARIN SATIŞININ HARAM KILINMASI BABI

 

4024-71/1- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Leys, Yezid b. Ebu Habib'den tahdis etti, o Ata b. Ebu Rebah'dan, o Cabir b. Abdullah'tan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i Mekke'nin fethedildiği sene o Mekke'de iken şöyle buyururken dinlemiştir: "Şüphesiz Allah ve Rasulü içkinin, meytenin, domuzun ve putların satışını haram kılmıştır." Bunun üzerine: Ey Allah'ın Rasulü! Meyte'nin yağları hakkında ne buyurursun. Çünkü o yağlarla gemiler sıvanır, deriler onunla yağlanır ve insanlar onu yakarak aydınlanırlar diye sorulunca O: "Hayır o(nlar} haramdır" buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu esnada: "Allah Yahudileri kah retsin. Şüphesiz aziz ve celil Allah onlara hayvanların iç yağlarını haram kılınca onlar o yağları erittikten sonra sattılar ve onun bedelini yediler" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 2236, 4633, 4296; Ebu Davud, 3486, 3787; Tirmizi, 1297; Nesai, 4267, 4683; İbn Mace, 2167

 

 

 

4025- .. ./2- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ve İbn Numeyr tahdis edip, dediler ki: Bize Ebu Üsame, Abdulhamid b. Cafer'den tahdis etti, o Yezid b. Ebu Habib'den, o Ata'dan, o Cabir'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i Mekke'nin fethedildiği sene şöyle buyururken dinledim: (H.) Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Dahhak -yani Ebu Asım- Abdulhamid'den tahdis etti, bana Yezid b. Ebu Habib tahdis edip, dedi ki: Ata, bana Cabir b. Abdullah'tan şöyle dedi. diye mektup yazdı:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i Mekke'nin fethedildiği sene şöyle buyururken dinledim deyip Leys'in hadisinin aynısını rivayet etti.

 

 

 

4026-72/3- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe, Zuheyr b. Harb ve İshak b. İbrahim -lafız Ebu Bekr'e ait olmak üzere- tahdis edip, dediler ki: Bize Süfyan b. Uyeyne, Amr'dan tahdis etti, o Tavus'dan, o İbn Abbas'dan şöyle dediğini rivayet etti: Ömer (radıyallahu anh)'a Semura'nın içki sattığı haberi ulaşınca: Allah Semura'yı kahretsin. O Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Allah Yahudileri lanetlesin. Onlara iç yağları haram kılındığı halde onlar o yağları eritip sattılar" buyurduğunu bilmiyor mu?

 

Diğer tahric: Buhari, 2223, 3460; İbn Mace, 3383

 

 

 

4027- ... /4- Bize Umeyye b. Bistam tahdis etti, bize Yezid b. Zureyh tahdis etti, bize Ravh -yani b. el-Kasım- Amr b. Dinar'dan bu isnad ile aynısını rivayet etti. 

 

 

 

4028-73/5- Bize İshak b. İbrahim el-Hanzali tahdis etti, bize Ravh b. Ubade tahdis etti, bize İbn Cureyc tahdis etti, bize İbn Şihab, Said b. elMüseyyeb'den haber verdiğine göre ona Ebu Hureyre'den diye tahdis etti, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Allah Yahudileri kahretsin. Allah onlara iç yağlarını haram kıldığı halde onlar o yağları satıp paralarını yediler" buyurdu.

 

Diğer tahric: Hadisi yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

4029-74/6- Bana Harmele b. Yahya da tahdis etti, bize İbn Vehb tahdis etti, bana Yunus İbn Şihab'dan haber verdi, o Said b. el-Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre’DEN şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah Yahudileri kahretsin. Onlara iç yağını haram kıldı, onlar da onu satıp parasını yediler" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 2224

 

AÇIKLAMA:          (4024) "Cabir (radıyallahu anh)'dan rivayete göre o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i Mekke'nin fethedildiği sene Mekke'de bulunuyarken şöyle buyurduğunu dinlemiştir ... " .

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Hayır, o haramdır" buyruğu şu demektir: Hayır onu satmayın, onu satmak haramdır. Burada zamir yararlanmaya değil satmaya aittir. Şafii ve onun mezhebine mensup ilim adamlarına göre sahih olan kanaat budur. Onların kanaatine göre gemilerin yağlanmasında ve aydınlanmak için kullanmak ve buna benzer yemenin dışında ve Ademoğlunun bedenine sürmenin dışında bir yolla yararlanmak caizdir. Aynı şekilde Ata b. Ebu Rebah ve Muhammed b. Cerir et-Taberi de böyle demiştir. Cumhur ise hiçbir şekilde ondan yararlanmak caiz değildir. Buna sebep ise meyteden yararlanma ile ilgili yasağın ifadesinin genel olmasıdır. Bundan tek istisna nas ile tahsis olunandır ki, o da tabaklanmış olan deridir.

 

Zeytin yağı, sade yağ ve buna benzer necaset bulaşmış yağlara gelince; bu gibi yağları aydınlanmak ve buna benzer yemenin ve bedene sürmenin dışındaki yollarda kullanmak yahut da zeytin yağından sabun yapmak ya da necaset bulaşmış balı arıya yedirmek yahut da meyteyi (leşi) köpeklerine yedirmek yahut necis bir yiyeceği bineklerine, hayvanlarına yedirmek caiz midir? Bu hususta selef alimleri arasında görüş ayrılığı vardır. Mezhebimizdeki sahih görüş ise bütün bu hususların caiz olduğudur.

 

Kadı Iyaz İmam Malik’DEN ve Ashab-ı kiramın bir çoğundan Şafii, Sevri, Ebu Hanife, onun mezhebine mensup ilim adamlarından ve Leys b. Sa'd’dan diye nakletmiş olup, şunları söylemektedir: Buna yakın bir görüş, Ali, İbn Ömer, Ebu Musa, Kasım b. Muhammed, Salim b. Abdullah Ömer'den de rivayet edilmiştir. (Kadı der ki): Ebu Hanife, onun mezhebine mensup alimler, Leys ve başkaları durumunu açıklaması halinde necis olan zeytin yağını satmayı caiz kabul etmişlerdir. Abdulmelik b. el-Macişun, Ahmed b. Hanbel ve Ahmed b. Salih ise bütün bunların herhangi birisi ile herhangi bir şeyde yararlanmak caiz değildir demişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

İlim adamları der ki: Meyte'nin satışının haram olmasının genel hükmünün kapsamına bizim tarafımızdan öldürülmesi ve kafirler tarafından satın alınması ve onun karşılığında bedel ödenmesi isteğinin bulunması halinde de kafirin leşini satmak haramdır. Çünkü hadis-i şerifte belirtildiği üzere Müslümanlar Hendek gazasında NEvfal b. Abdullah el-Mahzumi'yi öldürmüşler, kafirler onun cesedine karşılık Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e on bin dirhem vermişler, Allah Resulü ise o parayı onlardan almadan onun cesedini kendilerine vermiştir." Tirmizi de buna yakın bir hadis rivayet etmiştir.

 

Mezhep alimlerimiz der ki: Meyte'nin, içkinin ve domuzun satışının haram kılınış illeti necis oluşlarıdır. O halde bu hüküm necis olan her bir şeyi kapsamına alır.

 

Putların satışının haram kılınış illeti ise onların mübah olan bir faydalarının bulunmayışıdır. Eğer kırılmaları halinde kırıntıları ve parçaları ile yararlanılabilecek ise bunların satışının sıhhati hususunda mezhep alimlerimizin meşhur bir görüş ayrılığı bulunmaktadır. Onlardan kimileri nehyin zahiri ifadesi ve mutlaklığını göz önünde bulundurarak yasak olduğunu söylerken kimisi de yararlanılabilme esasına dayanarak caiz kabul etmiş ve hadisi parçaları ile yararlanılması mümkün olmayan putlar hakkında yahut da özel olarak putlar ile ilgili kerahetin tenzihi olduğu şeklinde yorumlamışlardır.

 

Meyte, içki ve domuza gelince. Müslümanlar bunların her birinin satışının haram olduğunu icma ile kabul etmişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

Kadı Iyaz, dedi ki: Bu hadis-i şerif yenilmesi ve kendisi ile yararlanılması helal olmayan bir şeyin satışının da caiz olmadığı ve yine hadis-i şerifte sözkonusu edilmiş iç yağlarında olduğu gibi bedellerini yemenin de helal olmadığı hükmü anlaşılmaktadır. Bazı Yahudi ve inkarcılar buna evlada babasından bir cariye miras kalıp, baba bu cariye ile cima etmiş ise oğluna haram olur. Bununla birlikte böyle bir cariyeyi oğlunun satıp bedelini yemesi de ona helaldir demişlerdir. Kadı Iyaz, dedi ki: Bu yeterli bilgiye sahip olmayan kimselere karşı bir saptırıcı ifadedir. Çünkü babanın bu durumdaki cariyesi oğluna o cariyeden cinsel yolla yararlanmanın dışında herhangi bir hususu haram değildir. O cariye ile cinsi bakımdan yararlanmak ise diğer insanlara helaldir. Bu durumdaki evladın cinsel yararlanma dışında bütün yollarla böyle bir cariyeden yararlanması helal olduğu gibi başkalarının bu cariyeden cinsel yolla da başka şekilde de yararlanmaları helaldir. Oysa {Yahudilere haram kılınan} iç yağların durumu bundan farklıdır. Yahudilere haram kılınan iç yağlarından maksat ise bütün Yahudilere onu yemenin haram olduğudur. Aynı şekilde meyte iç yağını yemek herkese haramdır. Yeme dışında diğer yararlanmalar ise buna tabidir. Oysa miras alan evladın babası tarafından kendisi ile cima edilmiş olan cariyenin durumu böyle değildir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

14/35- RİBA (FAİZ) BABI