SAHİH-İ MÜSLİM

BUYU’

 

9 - باب تحريم بيع صبرة التمر المجهولة القدر بتمر.

9- MİKTARI BELLİ OLMAYAN BİR HURMA YIĞININI YİNE HURMA KARŞILIĞINDA SATMANIN HARAM OLDUĞU BABI

 

42 - (1530) حدثني أبي الطاهر أحمد بن عمرو بن سرج. أخبرنا ابن وهب. حدثني ابن جريج: أن أبا الزبير أخبره قال: سمعت جابر بن عبدالله يقول : نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم عن بيع الصبرة من التمر، لا يعلم مكيلتها، بالكيل المسمى من التمر.

 

3829-42/1- Bana Ebu't-Tahir Ahmed b. Amr b. Serh tahdis etti, bize İbn Vehb haber verdi, bana İbn Cureyc'in tahdis ettiğine göre Ebu Zubeyr kendisine haber vererek dedi ki: Cabir b. Abdullah'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç kile (ölçek) olduğu bilinmeyen bir hurma yığınının kaç kile (ölçek) olduğu bilinen bir miktar hurma ile satılmasını yasakladı. 

 

Diğer tahric: Nesai, 4561, 4562;

 

 

(1530) - حدثنا إسحاق بن إبراهيم. حدثنا روح بن عبادة. حدثنا ابن جريج. أخبرني أبي الزبير؛ أنه سمع جابر بن عبدالله يقول: نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم، بمثله. غير أنه لم يذكر: من التمر. في آخر الحديث.

 

3830- .. ./2- Bize İshak b. İbrahim de tahdis etti, bize Ravh b. Ubade haber verdi, bize İbn Cureyc tahdis etti, bana Ebu Zubeyr'in haber verdiğine göre o Cabir b. Abdullah'ı şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i ... nehyetti deyip aynısını söyledi. Şu kadar var ki hadisin sonunda "minettemr: hurmanın" ibaresini zikretmedi. 

 

 

AÇIKLAMA:          "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç kile (ölçek) olduğu bilinmeyen bir yığın hurmanın ... yasakladı." Bu aynı miktar oldukları bilinmedikçe hurmanın hurma karşılığında satılmasının haram olduğunu açıkça ifade eden bir buyruktur.

 

İlim adamları der ki: Çünkü bu konuda miktarların eşitliğinin bilinmemesi bir bedelin fazla olduğunun gerçekten bilinmesi gibidir. Çünkü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Birbirbirine eşit olmadıkça" buyurmuştur. Bilgisizlikle birlikte ise eşitlik gerçekleşmez. Buğdayın buğdayla, arpanın arpayla ve diğer ribevi mallar birbirleri karşılığında satılacak olursa onların da hükmü hurmanın hurmaya mukabil satılması hükmü gibidir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

10- ALIŞVERİŞ YAPANLAR İÇİN MECLİS MUHAYVERLİĞİNİN SABİT OLDUGU BABI