SAHİH-İ MÜSLİM

TALAK

 

(7) باب جواز خروج المعتدة البائن، والمتوفي عنها زوجها، في النهار، لحاجتها

7- BAİN TALAK İLE BOŞANMIŞ VE KOCASI VEFAT ETMİŞ İDDET BEKLEYEN KADININ İHTİYACI DOLAYISI İLE GÜNDÜZÜN DIŞARI ÇIKMASININ CAİZ OLDUĞU BABI

 

55 - (1483) وحدثني محمد بن حاتم بن ميمون. حدثنا يحيى بن سعيد عن ابن جريج. ح وحدثنا محمد بن رافع. حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا ابن جريج. ح وحدثني هارون بن عبدالله (واللفظ له). حدثنا حجاج بن محمد. قال: قال ابن جريج: أخبرني أبو الزبير ؛ أنه سمع جابر بن عبدالله يقول: طلقت خالتي. فأرادت أن تجد نخلها. فزجرها رجل أن تخرج. فأتت النبي صلى الله عليه وسلم فقال:

 "بلى. فجدي نخلك. فإنك عسى أن تصدقي أو تفعلي معروفا".

 

3705-55/1- Bana Muhammed b. Hatim b. Meymun da tahdis etti, bize Yahya b. Said, İbn Cureyc'den tahdis etti, (H.) Bize Muhammed b. Rafi'de tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bana İbn Cureyc tahdis etti, (H.) Bana Harun b. Abdullah -lafız ona ait olmak üzere- tahdis etti, bize Haccac b. Muhammed tahdis edip dedi ki: İbn Cureyc dedi ki: Bana Ebu Zubeyr'in haber verdiğine göre o, Cabir b. Abdullah'ı şöyle derken dinlemiştir: Teyzem boşandı, bundan dolayı hurma ağaçlarının mahsullerini toplamak istedi. Bir adam ona dışarı çıkmamasını söyledi. O da kalkıp Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti. Allah Rasulü ona: "Hayır! Hurma ağaçlarının meyvesini topla. Çünkü umulur ki sadaka verirsin yahut bir iyilik yaparsın" buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:          Bu babta Cabir (radıyallahu anh)'ın rivayet ettiği: "Teyzem boşandı... " hadisi vardır.

 

Bu hadis bain talak ile boşanıp iddet bekleyen kadının ihtiyacı sebebi ile dışarı çıkabileceğine delildir. Malik, Sevri, Leys, Şafii, Ahmed ve başkalarının görüşüne göre ihtiyacı sebebi ile gündüzün dışarı çıkması caizdir. Aynı şekilde bunlara göre vefat iddeti halinde de çıkması caizdir. Ebu Hanife de vefat iddeti hususunda onlara muvafakat etmiş ve bain kadın hakkında gece de gündüz de çıkamaz, demiştir.

 

Hadisten, devşirildiği zaman hurmadan tasadduk ve hediye etmenin müstehap olduğu, aynı şekilde bu gibi bir mahsulü olan kimselere bunu örtülü bir şekilde hatırlatmanın, iyiliği ve marufu hatırlatmanın da müstehap olduğu anlaşılmaktadır. Yüce Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

8- KOCASI VEFAT ETMİŞ KADININ VE BAŞKALARININ İDDETİNİN HAMİLE İSELER DOĞUMLA SONA ERDİĞİ