SAHİH-İ MÜSLİM

NİKAH

 

(24) باب جواز الغيلة وهي وطء المرضع، وكراهة العزل

24- SÜT EMZİREN KADIN İLE İLİŞKi KURMAK DEMEK OLAN ĞAYLE'NİN CAİZ OLUŞU VE AZLİN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

140 - (1442) وحدثنا خلف بن هشام. حدثنا مالك بن أنس. ح وحدثنا يحيى بن يحيى (واللفظ له). قال: قرأت على مالك عن محمد بن عبدالرحمن بن نوفل، عن عروة، عن عائشة، عن جدامة بنت وهب الأسدية ؛ أنها سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول:

 "لقد هممت أن أنهى عن الغيلة. حتى ذكرت أن الروم وفارس يصنعون ذلك فلا يضر أولادهم". قال مسلم: وأما خلف فقال: عن جذامة الأسدية. والصحيح ما قاله يحيى: بالدال.

 

3549-140/1- Bize Halefb. Hişam da tahdis etti, bize Malik b. Enes tahdis etti, (H.) Bize Yahya b. Yahya da tahdis etti -ki lafız ona aittir- dedi ki: Ben Malik'e, Muhammed b. Abdurrahman b. Nevfel'den rivayetini okudum. O Urve'den, o Aişe'den, o Vehb kızı Cüdame el-Esediye'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinlemiştir: "Gerçekten ben ğileyi yasaklamak istedim, sonra Bizanslılar ile Farslıların bunu yaptıklarını ve bunun çocuklarına zarar vermediğini hatırladım. "

Müslim dedi ki: Halef ise: Cüzame el-Esediye'den dedi ama doğrusu Yahya'nın dediği gibi dal harfi ile (Cüdame)'dir.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 3882; Tirmizi, 2076, 2077; Nesai, 3326; İbn Mace, 2011

 

AÇIKLAMA:          "Vehb kızı Cüdame'den" Müslim ravilerin onun adı hakkında dal ile mi noktalı zel ile mi olduğu hususundaki ihtilaflarını zikrettikten sonra: Sahih ise onun dal ile olduğudur demektedir. İlim adamlarının çoğunluğu da bu şekilde doğrusu dal iledir demişlerdir. Cim harfinin ötreli olduğunda ise görüş ayrılığı yoktur. Burada Vehb kızı Cüdame derken diğer rivayette Ukkaşe'nin kızkardeşi Vehb kızı Cüdame demektedir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Bazılarının dediklerine göre o Vehb b. Mihsan'ın kızı Cüdame'dir diyenlere göre Ukkaşe'nin kızkardeşidir demişlerdir. Diğer bazıları ise bu yine Vehb oğlu Ukkaşe denilen bir başka adamın kız kardeşidir. Bu kişi meşhur Mihsan oğlu Ukkaşe değildir demişlerdir.

 

Taberi de şöyle demektedir: Bu Cendel kızı Cüdame olup Hicret etmiş bir kadındır. Muhaddisler onun hakkında Vehb kızı Cüdame'dir demişlerdir. Kadı Iyaz'ın zikrettikleri bunlardır.

 

Ama tercih edilen bu kadının meşhur Mihsan oğlu Ukkaşe el-Esedi'nin kızkardeşi Vehb'in kızı Cüdame el-Esediye olduğudur. Bu durumda Cüdame onun anne bir kızkardeşi olur. Ukkaşe ismi de iki şekilde söylenir. Bu söyleyişler daha önce iman Kitabı'nda kaydedilmişti. Bir söyleyişe göre kaf şeddelidir, diğer söyleyişe göre şeddesizdir. Şeddeli okunuş daha fasih ve daha meşhurdur.

 

"Gfleyi yasaklamak istedim ... " Dil bilginlerinin dediklerine göre burada gıyle kesreli gayn ile söylenir. Buna sondaki he (yuvarlak te) harfi hazf edilerek gayn harfi fethalı olarak "ğayl" de denilir. Aynı zamanda buna gıyal de denilir. Müslim'in son rivayette zikrettiği gibi.

Dil bilginlerinden bir topluluğun dediğine göre gayn harfi fethalı olarak "gayle" bir defayı anlatır. Kesreli olarak ise "gayl"den isim olur. Eğer bundan kasıt emziren kadın ile ilişki kurmak olursa o taktirde fethalı ve kesreli olarak hem gıle hem gayle caiz olur.

 

ilim adamları bu hadis-i şerifte geçen gıyle ile ne kastedildiği hususunda ihtilaf etmişlerdir. Muvatta'da Malik, Asmai ve başka dil bilginlerinin dediklerine göre bu süt emziren karısı ile cima etmesi demektir. Bu işi yapması halinde eğale erraculu ve uğile denilir. ibnü's-Sikkit dedi ki: Bu kadının gebe olmakla birlikte süt emzirmesi halidir. Bu anlamdan hareketle "galet" ve "ugilet" denilir.

 

ilim adamlarının dediklerine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yasaklamayı düşünmesinin sebebi bundan süt emmekte olan çocuğun zarar göreceğinden korkmasıdır. Yine ilim adamları der ki: Tabibler de böyle bir süt hastalıktır demişlerdir. Araplar bundan hoşlanmaz ve korunmaya çalışırlar.

 

Hadis-i şerifte ise gıylenin caiz olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasaklamamıştır. Aynı zamanda yasaklamayışının sebebini de açıklamaktadır. Hadisten çıkan bir diğer hüküm de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içtihat etmesinin caiz olduğudur. Usül alimlerinin çoğunlu da böyle demişlerdir. Onun vahiy alma imkanı bulunduğundan ötürü caiz olmadığı da söylenmiştir. Ama doğrusu birincisidir.

 

 

 

141 - (1442) حدثنا عبيدالله بن سعيد ومحمد بن أبي عمر. قالا: حدثنا المقرئ. حدثنا سعيد بن أبي أيوب. حدثني أبو الأسود عن عروة، عن عائشة، عن جدامة بنت وهب، أخت عكاشة. قالت: حضرت رسول الله صلى الله عليه وسلم في أناس، وهو يقول:

 "لقد هممت أن أنهى عن الغيلة. فنظرت في الروم وفارس. فإذا هم يغيلون أولادهم، فلا يضر أولادهم ذلك شيئا".

ثم سألوه عن العزل ؟ فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم "ذلك الوأد الخفي".

زاد عبيدالله في حديثه عن المقرئ وهي: {وإذا الموؤدة سئلت} [81 /التكوير/ 8].

 

3550-141/2- Bize Ubeydullah b. Said ve Muhammed b. Ebu Ömer tahdis edip dedi ki: Bize el-Mukri tahdis etti, bize Said b. Ebu Eyyub tahdis etti, bana Ebu'l-Esved, Urve'den tahdis etti, o Aişe'den, o Ukkaşe'nin kızı Vehb kızı Cüdame'den şöyle dediğini rivayet etti: Çeşitli kimselerle birlikte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzurunda bulundum. Şöyle diyordu: "Giyleyi yasaklamak istedim. Sonra Bizanslılarla Farslıları görünce onların çocuklarına süt emzirilirken eşleri ile cima ettiklerini (giyle yaptıklarını) ve bunun çocuklarına hiçbir şekilde zarar vermediğini gördüm. "

 

Sonra ona azle dair sordular. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine: "İşte o çocukları diri diri gömmenin gizli halidir" buyurdu. Ubeydullah el-Mukri'den rivayet ettiği hadisinden şunu da eklemiştir: O ise (diri diri gömülen kız çocuğu demek olan mevude): "Ve diri diri gömülen kız çocuğa sorulduğu zaman" (Tekvir, 8) buyruğunda sözkonusu edildendir. 

 

 

AÇIKLAMA:          "Sonra ona azle dair soru sordular. .. İşte o "diri diri gömülen kız çocuğa sorulduğu zaman .. " (Tekvir, 8) buyruğudur. Kız çocuğunu diri diri gömmek (ve'd ile mevude) hemzelidir. Ve'd kız çocuğunu diri diri gömmek demektir. Araplar fakir düşerler korkusuyla bunu yaparlardı. Bazen de utanılacak bir hale düşerler korkusuyla yaptıkları da olurdu. Mevude ise diri diri gömülen kız çocuğun kendisine denilir. Bu şekilde gömülen kıza mevude deniliş sebebi ise üzerine atılan toprakla ağırlaşmasından dolayı olduğu söylenmiştir. Daha önce azil babında azle neden ve'd (çocuğu diri diri gömmek) adı verildiği de açıklanmıştır. Bunun sebebinin de hayatın ortadan kaldırılması hususundaki benzerliktir.

 

Bu hadiste: "diri diri gömülen kız çocuğuna sorulduğu zaman" buyruğunun hatırlatılmasının anlamı da şudur: Azı bu ayet-i kerimede sözü edilen çocuğu diri diri gömmeye benzer demektir.

 

 

 

142 - (1442) وحدثناه أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا يحيى بن إسحاق. حدثنا يحيى بن أيوب عن محمد بن عبدالرحمن بن نوفل القرشي، عن عروة، عن عائشة، عن جدامة بنت وهب الأسدية ؛ أنها قالت:

 سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم. فذكر بمثل حديث سعيد بن أبي أيوب، في العزل والغيلة. غير أنه قال "الغيال".

 

3551-142/3- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti. Bize Yahya b. İshak tahdis etti, bize Yahya b. Eyyub, Muhammed b. Abdurrahman b. Nevfle el-Kuraşi'den tahdis etti, o Urve'den, o Aişe'den, o Vehb kızı Cüdame el-Esediye'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim deyip hadisi Said b. Ebu Eyyub'un azı ve giyle ile ilgili hadisi ile aynen zikretti. Ancak o (gıyle değil de) "el-giyal" dedi.

 

 

143 - (1443) حدثني محمد بن عبدالله بن نمير وزهير بن حرب (واللفظ لابن نمير]. قالا: حدثنا عبدالله بن يزيد المقبري. حدثنا حيوة. حدثني عياش بن عباس ؛ أن أبا النضر حدثه عن عامر بن سعد ؛ أن أسامة بن زيد أخبر والده سعد بن أبي وقاص ؛ أن رجلا جاء إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال: إني أعزل عن امرأتي. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم "لم تفعل ذلك ؟" فقال الرجل: أشفق على ولدها، أو على أولادها. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم "لو كان ذلك ضارا، ضر فارس والروم".

وقال زهير في روايته "إن كان لذلك فلا. ما ضار ذلك فارس ولا  الروم".

 

3552-143/4- Bana Muhammed g. Abdullah b. Umeyr ve Zuheyr b. Harb -lafız İbn Numeyr'e ait olmak üzere- tahdis edip dediler ki: Bize Abdullah b. Yezid el-Makburi tahdis etti, bize Hayve tahdis etti, bana Ayyaş b. Abbas'ın tahdis ettiğine göre Ebu'n-Nadr kendisine Amir b. Sa'd'dan şunu tahdis etti:

Üsame b. Zeyd'in onun babası Sa'd b. Ebu Vakkas'a haber verdiğine göre bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip şöyle dedi: Ben karım ile cima ederken azil yapıyorum. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Bunu neden yapıyorsun?" buyurdu. Adam: çocuğuna -yahut çocuklarına- olan şefkatimden dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer bu zarar veren bir iş olsaydı Farslılara ve Bizansfılara zarar verirdi" buyurdu.

Zuheyr de rivayetinde: "Bunun için yapıyorsan yapma. Çünkü bunun Farslara da Bizanslılara da zararı yoktur" şeklindedir.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Ayyaş b. Abbas" birinci isim şin iledir. Babasının adı ile sin iledir. Kendisi Ayyaş b. Abbas el-Kitbani olup Nuayn'ın bir kolu olan Kitban'a mensuptur.

 

"Çocuklarıma olan şefkatimden" onlara zarar geleceğinden korktuğum için demektir.

 

"Bunun Farslılara da Bizanslılara da zararı yoktur." Yani onlara bir zarar vermemiştir.

 

Allah en iyi bilendir.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

SÜT EMME  1  /25- DOĞUMDAN DOLAYI HARAM OLAN SÜT EMMEKTEN DOLAYI DA HARAM OLUR BABI