SAHİH-İ MÜSLİM

NİKAH

 

(8) باب الوفاء بالشروط في النكاح

8- NİKAHTA ŞARTLARI EKSİKSİZ YERİNE GETİRMEK BABI

 

63 - (1418) حدثنا يحيى بن أيوب. حدثنا هشيم. ح وحدثنا ابن نمير. حدثنا وكيع. ح وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا أبو خالد الأحمر. ح وحدثنا محمد بن المثنى. حدثنا يحيى (وهو القطان) عن عبدالحميد بن جعفر، عن يزيد بن أبي حبيب، عن مرثد ابن عبدالله اليزني، عن عقبة بن عامر ؛ قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

 "إن أحق الشرط أن يوفى به، ما استحللتم به الفروج".

هذا لفظ حديث أبي بكر وابن المثنى. غير أن ابن المثنى قال "الشروط".

 

3457-63/1- Bana Yahya b. Eyyub tahdis etti, bize Huşeym tahdis etti (H.) Bize İbn Numeyr de tahdis etti, bize Veki' tahdis etti (H.) Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Ebu Halid el-Ahmer tahdis etti (H.) Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Yahya -ki o el-Kattan'dır- Abdülhamid b. Cafer'den tahdis etti, o Yezid b. Ebu Habib'den, o Mersel b. Abdullah el-Yezeni'den, o Ukbe b. Amir'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz tastamam yerine getirilmeyi en çok hak eden şart, kendisi sebebi ile fercleri kendinize helal kıldığınız şart(lar)dır."

 

Bu Ebu Bekr ve İbnu'l-Müsenna'nın hadisi rivayet ettikleri lafızdır. Ancak İbnu'l-Müsenna "şartlar" demiştir.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 2721, 5151; Ebu Davud, 2139; Tirmizi, 1127; Nesai, 3281, 3282; İbn Mace, 1954

 

AÇIKLAMA:          Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Şüphesiz eksiksiz yerine getirilmeyi en çok hak eden şart, kendisi sebebi ile fercleri kendinize helal kılmış olduğunuz şarttır" buyruğu ile ilgili olarak Şafii ve ilim adamlarının çoğunluğu şunu söylemektedir: Bu nikahın gerekleri ile aykırılık arz etmeyen aksine nikahın gereklerinden ve maksatlarından olan şartlar hakkında kabul edilir. Ma'ruf bir şekilde geçinmeyi, kadına yine ma'ruf bir şekilde nafakasını verip giyecek ve mesken ihtiyacını karşılamayı, kadının herhangi bir hakkını eksiltmemeyi, başkasına günlerini paylaştırdığı gibi kendisine de aynı şekilde paylaştırmayı, kadının evinden kendisinin izni olmaksızın çıkmamasını, kendisine karşı serkeşlik etmemesini, izni olmaksızın nafile oruç tutmamasını, kendisinin izni olmadan evine başkalarının girmesine izin vermemesini, rızası olmaksızın kendisine ait eşyalarında tasarrufta bulunmamasını vb. hususları şart koşmak buna örnektir.

 

Nikahın gereğine aykırı şartlara gelince, bu da kadına gün paylaştırmamasını, onun üzerine cariye edinmemesini, nafakasını vermemesini, onunla birlikte yolculuğa çıkmamasını vb. hususları şart koşmak da buna örnektir. Bu gibi şartlara uymak gerekmez. Aksine bu şartlar boşuna koşulmuş şartlardır. Nikah da mehr-i misil ile sahih olur. Çünkü Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kitabında bulunmayan her bir şart batıldır" buyurmuştur. Ahmed ve bir topluluk ise: Kayıtsız ve şartsız olarak koşulan şarta tamamen bağlı kalmak kap eder demişlerdir. Çünkü şartların tastamam yerine getirilmesini en çok hak eden şart..." hadisi bunu gerektirmektedir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

9- NİKAHTA DULDAN SÖZLÜ OLARAK, BAKİREDEN SUSMASI SURETİ İLE İZİN ALMAK BABI