SAHİH-İ MÜSLİM

NİKAH

 

(7) باب تحريم نكاح الشغار ويطلانه

7- ŞiĞAR NİKAHININ HARAM KILINMASI VE BATIL OLDUĞU BABI

 

57 - (1415) حدثنا يحيى بن يحيى. قال: قرأت على مالك عن نافع، عن ابن عمر ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم نهى عن الشغار.

والشغار أن يزوج الرجل ابنته، على أن يزوجه ابنته. وليس بينهما صداق.

 

3450-57/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'e Nafi'den rivayetini okudum, o İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğar nikahını yasakladı.

Şiğar: Bir adamın diğerine, sen bana kızını ver, ben de sana kızımı vereyim, sen benimle kızkardeşini evlendir, ben de seninle kızkardeşimi evlendireyim, demesidir.

 

Diğer tahric: Buhari, 5112, 2074; Tirmizi, 1124; Nesai, 3337; İbn Mace, 1883

 

 

58 - (1415) وحدثني زهير بن حرب ومحمد بن المثنى وعبيدالله بن سعيد. قالوا: حدثنا يحيى عن عبيدالله، عن نافع، عن ابن عمر، عن النبي صلى الله عليه وسلم، بمثله. غير أن في حديث عبيدالله قال: قلت لنافع: ما الشغار ؟.

 

3451-58/2- Bana Zuheyr b. Harb, Muhammed b. el-Müsenna ve Ubeydullah b. Said tahdis edip dediler ki: Bize Yahya, Ubeydullah'dan tahdis etti. o Nafi'den, o İbn Ömer'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını rivayet etmekle birlikte Ubeydullah'ın hadisinde şöyle dediği belirtilmektedir: Ben Nafi'a, şiğar nedir diye sordum. 

 

Diğer tahric: Buhari, 6960; Ebu Davud, 2074; Nesai, 3334

 

 

59 - (1415) وحدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا حماد بن زيد عن عبدالرحمن السراج، عن نافع، عن ابن عمر ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم نهى عن الشغار.

 

3452-59/3- Bize Yahya b. Yahya da tahdis etti, bize Hammad b. Zeyd, Abdurrahman es-Serrac’DAN haber verdi, o Nafi'den, o İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğarı yasakladı.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

60 - (1415) وحدثني محمد بن رافع. حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا معمر عن أيوب، عن نافع، عن ابن عمر ؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم قال

 "لا شغار في الإسلام".

 

3453-60/4- Bana Muhammed b. Rafi'de tahdis etti... İbn Ömer'den rivayete göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İslam'da şiğar yoktur" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

61 - (1416) حدثنا أبو بكربن أبي شيبة. حدثنا ابن نمير وأبو أسامة عن عبيدالله، عن أبي الزناد، عن الأعرج، عن أبي هريرة. قال:

 نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الشغار.

زاد ابن نمير: والشغار أن يقول الرجل للرجل: زوجني ابنتك وأزوجك ابنتي. أو زوجني أختك وأزوجك أختي.

 

3454-61/5- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize İbn Numeyr ve Ebu Üsame Ubeydullah'dan tahdis etti, o Ebu Zinad'dan, o A'rec'den, o Ebu Hureyre'den: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğarı yasakladı dediğini rivayet etti.

İbn Numeyr şunu da ekledi: Şiğar bir adamın diğerine: Sen bana kızını ver, ben de sana kızımı vereyim, sen benimle kızkardeşini evlendir, ben de seninle kızkardeşimi evlendireyim, demesidir.

 

 

Diğer tahric: Nesai, 3338; İbn Mace, 1884

 

AÇIKLAMA:          (3450) "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğarı yasakladı. Şiğar ... evlendirmesidir." Diğer rivayette (3451) şiğarın açıklamasının Nafi'in sözü olduğu beyan edilmektedir. Diğer rivayette ise (3354) kendi kızını yahut kızkardeşini evlendirmesi olduğu belirtilmektedir. 

 

İlim adamları der ki: Şin harfi kesreli ve ğayn harfi ile "şiğar"ın sözlükteki asıl anlamı, kaldırmaktır. Mesela köpek işemek için ayağını kaldırırsa "şeğarel kelbu" denilir. Bu durumda şiğar nikahı yapıldığında, ben senin kızının ayağını kaldırmadıkça sen de kızımın ayağını kaldırma demiş gibidir. Bunun şehrin boş kalması halini anlatmak üzere "şeğarel beledu" denilmesinden geldiği de söylenmiştir. Böyle denilmesi ise bu nikahta mehrin olmayışıdır. Kadının cima esnasında ayağını kaldırması halinde de "şeğareti'l-mer'etu" denilir. İbn Kuteybe dedi ki: Cima yapanların her biri cima esnasında şiğar yapar: ayağını kaldırır.

 

Şiğar, cahiliye dönemi nikah çeşitlerinden idi. İlim adamları icma ile yasaklandığını kabul etmişlerdir. Fakat buradaki yasağın nikahın batıl olmasını gerektirip gerektirmediği hususunda da farklı görüşleri vardır.

 

Şafii'ye göre bu yasak nikahın batıl olmasını gerektirir. Hattabi bu görüşü aynı zamanda Ahmed, İshak ve Ebu Ubeyd'den de nakletmektedir. Malik ise şiğar nikahı duhulden öncesinde de sonrasında da feshedilir. Ondan nakledilen bir diğer rivayete göre ise duhulden önce feshedilir, sonra feshedilmez. Bir topluluk ise şiğar nikahı, mehri misil ödenmesi üzere sahih olur demişlerdir. Bu da Ebu Hanife'nin mezhebidir. Bu görüş Ata, Zühri ve Leys'den de rivayet edildiği gibi aynı zamanda Ahmed ve İshak'tan da gelen bir rivayettir. Ebu Sevr ve İbn Cerir de böyle demiştir. Kızların dışında kızkardeşler, erkek kardeşin kızları, halalar, amca kızları ve cariyelerin de bu hususta tıpkı kızlar gibi olduklarını ilim adamları icma ile kabul etmişlerdir. Bunun açık şekli ise:

 

Senin kendi kızını benimle evlendirmen şartı ile ben de seninle kızımı evle ndiriyorum demekle olur. Bu durumda her biri için de diğeri dolayısıyla mehir alınmaz ve her bir kişi de kabul ettim diye cevap verir. Allah en iyi bilendir.

 

 

 

(1416) وحدثناه أبو كريب. حدثنا عبدة عن عبيدالله (وهو ابن عمر) بهذا الإسناد. ولم يذكر زيادة ابن نمير.

 

3455- .. ./6- Bunu bize Ebu Kureyb de tahdis etti, bize Abde, Ubeydullah'dan -ki o b. Ömer'dir- bu isnad ile tahdis etti ama rivayetinde İbn Numeyr'in fazladan eklediğini zikretmedi.

 

 

62 - (1417) وحدثني هارون بن عبدالله. حدثنا حجاج بن محمد. قال: قال ابن جريج. ح وحدثناه إسحاق بن إبراهيم ومحمد ابن رافع عن عبدالرزاق. أخبرنا ابن جريج. أخبرني أبو الزبير ؛ أنه سمع جابر بن عبدالله يقول:

 نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الشغار.

 

3456-6217- Bana Harun b. Abdullah da tahdis etti, bize Haccac b. Muhammed tahdis edip dedi ki: İbn Cureyc dedi ki (H.) Bunu bize İshak b. İbrahim ve Muhammed b. Rafi'de Abdurrezzak'dan tahdis etti, bize İbn Cureyc haber verdi, bana Ebu Zubeyr'in haber verdiğine göre o Cabir b. Abdullah'ı: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şiğarı yasakladı derken dinlemiştir.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

8- NİKAHTA ŞARTLARI EKSİKSİZ YERİNE GETİRMEK BABI