SAHİH-İ MÜSLİM

HAC

 

(97) باب فضل مسجد قباء، وفضل الصلاة فيه وزيارته

97- KUBA MESCİDİNİN FAZİLETİ VE BU MESCİDDE NAMAZ KILMANIN VE ONU ZİYARET ETMENİN FAZİLETİ BABI

 

515 - (1399) حدثنا أبو جعفر أحمد بن منيع. حدثنا إسماعيل بن إبراهيم. حدثنا أيوب عن نافع، عن ابن عمر ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يزور قباء، راكبا وماشيا.

 

3375-515/1- Bize Ebu Cafer Ahmed b. Meni'de tahdis etti, bize İsmai b. İbrahim tahdis etti, bize Eyyub, Nafi'den tahdis etti, onun İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kuba (mescidin)i hem binekli hem yayan ziyaret ederdi. 

 

Diğer tahric: Buhari, 1191 -uzunca-

 

 

516 - (1399) وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا عبدالله بن نمير وأبو أسامة عن عبيدالله. ح وحدثنا محمد بن عبدالله بن نمير. حدثنا أبي. حدثنا عبيدالله عن نافع، عن ابن عمر، قال: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يأتي مسجد قباء، راكبا وماشيا. فيصلي فيه ركعتين.

قال أبو بكر في روايته: قال ابن نمير: فيصلي فيه ركعتين.

 

3376-516/2- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Abdullah b. Numeyrve Ebu Üsame, Ubeydullah'dan tahdis etti, (H.) Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr de tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Ubeydullah, Nafi'den tahdis etti, o İbn Ömer'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullat. (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kuba Mescidi'ne binekli de, yürüyerek de gider ve orada iki rekat namaz kılardı.

 

Ebu Bekr rivayetinde dedi ki: İbn Numeyr: Orada iki rekat namaz kılardı dedi.

 

Diğer tahric: Ebu Bekr b. Ebu Şeybe'nin rivayetini Yalnız Müslim rivayet etmiştir; Muhammed b. Abdullah b. Numeyr'in rivayetini Buhari, 1194'de muallak olarak; Ebu Davud, 2040

 

 

517 - (1399) وحدثنا محمد بن المثنى. حدثنا يحيى. حدثنا عبيدالله. أخبرني نافع عن ابن عمر ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يأتي قباء، راكبا وماشيا.

 

3377-517/3- Bize Muhamemmed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Yahya tahdis etti, bize Ubeydullah tahdis etti, bana Nafi'in İbn Ömer'den haber verdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem binekli hem yayan Kuba'ya gelirdi.

 

 

(1399) وحدثني أبو معن الرقاشي زيد بن يزيد الثقفي (بصريّ ثقة]. حدثنا خالد (يعني ابن الحارث) عن ابن عجلان، عن نافع، عن ابن عمر، عن النبي صلى الله عليه وسلم. بمثل حديث يحيى القطان.

 

3378- .. ./4- Bana Ebu Ma'n er-Rakaşi, Zeyd b. Yezid es-Sakafi -Basra'lı sika bir ravidir- de tahdis etti, bize Halid -yani b. el-Haris- İbn Aclan'dan tahdis etti, o Nafi'den, o İbn Ömer'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Yahya el-Kattan'ın hadisi ile aynen rivayet etti. 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

518 - (1399) وحدثنا يحيى بن يحيى. قال: قرأت على مالك عن عبدالله بن دينار، عن عبدالله بن عمر ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يأتي قباء، راكبا وماشيا.

 

3379-518/5- Bize Yahya b. Yahya da tahdis edip dedi ki: Malik'e Abdullah b. Dinar’DAN rivayetini okudum. O Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kuba'ya binekli de yürüyerek de gelirdi.

 

Diğer tahric: Nesai, 697

 

 

519 - (1399) وحدثنا يحيى بن أيوب وقتيبة وابن حجر. قال ابن أيوب: حدثنا إسماعيل بن جعفر. أخبرني عبدالله بن دينار ؛ أنه سمع عبدالله بن عمر يقول:

 كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يأتي قباء، راكبا وماشيا.

 

3380-519/6- Bize Yahya b. Eyyub, Kuteybe ve İbn Hucr da tahdis etti. İbn Eyyub dedi ki: Bize İsmail b. Cafer haber verdi, bana Abdullah b. Dinar'ın haber verdiğine göre o Abdullah b. Ömer'i şöyle derken dinlemiştir: Rasınullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kuba'ya binekli de yürüyerek de gelirdi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

520 - (1399) وحدثني زهير بن حرب. حدثنا سفيان بن عيينة عن عبدالله بن دينار ؛ أن ابن عمر كان يأتي قباء كل سبت. وكان يقول: رأيت النبي صلى الله عليه وسلم يأتيه كل سبت.

 

3381-520/7- Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize Süfyan b. Uyeyne'nin Abdullah b. Dinar'dan tahdis ettiğine göre İbn Ömer her cumartesi Kuba'ya gelir ve: Ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i her cumartesi buraya gelirken gördüm derdi. 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

521 - (1399) وحدثناه ابن أبي عمر. حدثنا سفيان عن عبدالله بن دينار، عن عبدالله بن عمر ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يأتي قباء، يعني كل سبت، كان يأتيه راكبا وماشيا.

قال ابن دينار: وكان ابن عمر يفعله.

 

3382-521/8- Bunu bize İbn Ebu Ömer de tahdis etti, bize Süfyan, Abdullah b. Dinar'dan tahdis etti, o Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -her cumartesiyi kastederek- Kuba'ya gelirdi. O oraya binekli olarak da yürüyerek de gelirdi.

İbn Dinar dedi ki: İbn Ömer de böyle yapardı. 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

522 - (1399) وحدثنيه عبدالله بن هاشم. حدثنا وكيع عن سفيان، عن ابن دينار، بهذا الإسناد. ولم يذكر كل سبت.

 

3383-522/9- Bunu bana Abdullah b. Haşim de tahdis etti, bize Veki' Süfyan’DAN tahdis etti, o İbn Dinar’DAN bu isnad ile rivayet etmekle birlikte "her cumartesi"ni sözkonusu etmedi. 

 

 

Diğer tahric: Buhari, 7326

 

AÇIKLAMA:          (3375) "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kuba'yı yürüyerek de binekli olarak da ziyaret ederdi." Bir rivayette de (3376) ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kuba Mescidi'ne hem binekli hem yaya olarak gelir ve orada iki rekat namaz kılardı" başka bir rivayette (3381) "İbn Ömer her cumartesi Kuba Mescidi'ne gelir ve: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buna her cumartesi geldiğini gördüm derdi."

 

Sahih ve meşhur olan görüşe göre "Kuba" ismi medli müzekker ve munsarıftır. Bir söyleyişe göre de medli olmayıp maksurdur, bir söyleyişe göre müennestir, bir diğer söyleyişe göre de müzekker ve munsarıf değildir. Burası Medine'nin avali denilen bölgesine yakın bir yerdir.

 

Bu hadislerde Kuba'nın, Kuba Mescidi'nin, orada namaz kılmanın, onu ziyaret etmenin fazileti, binekli ve yürüyerek onu ziyarete gitmenin caiz olduğu anlaşılmaktadır. Bu şekilde faziletli bütün mekanları binekli ve yürüyerek ziyaret etmek caizdir.

 

Yine bu hadisten anlaşıldığına göre gündüzün kılınacak nafile namazın da gece namazı gibi ikişer re kat kılınması müstehaptır. Bizim de cumhurun da görüşü budur. Ancak bu hususta Ebu Hanife'nin farklı kanaati vardır. Mesele daha önce Namaz Kitabı'nda geçmiş bulunmaktadır.

 

"Her cumartesi" ifadesinden de bazı günleri ziyarete tahsis etmenin caiz olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Doğru olan cumhurun da görüşü budur. Fakat Maliki mezhebinden İbn Mesleme bunu mekruh görmüşlerdir. İlim adamlarının dediklerine göre bu hadisler ona ulaşmamış olabilir. Allah en iyi bilendir.

 

Hamdimiz, minnetimiz Allah'a mahsustur. Başarı yalnız O'ndandır. Hatadan yalnız O korur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

NİKAH  -  1- CİMA ARZUSU GÜÇLÜ OLUP, NİKAH MASRAFLARINI KARŞILAYABİLECEK DURUMDA OLANLAR İÇİN NİKAHIN MÜSTEHAP OLUŞU VE ONUN MASRAFLARINI KARŞILAMAYACAK DURUMDA OLANLARIN, ORUÇLA MEŞGUL OLACAKLARI BABI