SAHİH-İ MÜSLİM

HAC

 

(90) باب الترغيب في المدينة عند فتح الأمصار

90- ŞEHİRLERİN FETHEDİLECEĞİ ZAMANDA MEDİNE'DE (KALMAYA) TEŞVİK BABI

 

496 - (1388) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا وكيع عن هشام بن عروة، عن أبيه، عن عبدالله بن الزبير، عن سفيان بن أبي زهير. قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم

 "تفتح الشام. فيخرج من المدينة قوم بأهليهم. يبسون والمدينة خير لهم لو كانوا يعلمون. ثم تفتح اليمن. فيخرج من المدينة قوم بأهليهم. يبسون. والمدينة خير لهم لو كانوا يعلمون. ثم يفتح العراق فيخرج من المدينة قوم بأهليهم. يبسّون. والمدينة خير لهم لو كانوا يعلمون ".

 

3351-496/1- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Veki', Hişam b, Urve'den tahdis etti, o babasından, o Abdullah b. ez-Zubeyr'den. o Süfyan b. ez-Zuheyr'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Şam fethedilecek. Medine'den bazı kimseler aileleri ile birlikte çıkıp gidecekler. Halbuki Medine -eğer bilseler onlar için daha hayırlıdır. Sonra Yemen fethedilecek, yine Medine'den bir takım kimseler aileleri ile birlikte çıkıp gidecekler. Halbuki Medine -eğer bilseler- onlar için daha hayırlıdır. Sonra lrakfethedilecek, yine Medine'den bir takım kfmseler aileleri ile birlikte çıkıp gidecekler. Halbuki eğer bilseler Medine onlar için daha hayırlıdır. " 

 

Diğer tahric: Buhari, 1875

 

 

497 - (1388) حدثنا محمد بن رافع. حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا ابن جريج. أخبرني هشام بن عروة عن أبيه، عن عبدالله بن الزبير، عن سفيان بن أبي زهير. قال: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول

 " يفتح اليمن فيأتي قوم يبسّون فيتحملون بأهليهم ومن أطاعهم. والمدينة خيرلهم لو كانوا يعلمون. ثم يفتح الشام فيأتي قوم يبسون فيتحملون بأهليهم ومن أطاعهم. والمدينة خير لهم لو كانوا يعلمون. ثم يفتح العراق فيأتي قوم يبسون. فيتحملون بأهليهم ومن أطاعهم. والمدينة خير لهم لو كانوا يعلمون".

 

3352-497/2- Bize Muhammed b. Rafi' tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize İbn Cureyc haber verdi, bana Hişam b. Urve babasından haber verdi, o Abdullah b. ez-Zubeyr'den, o Süfyan b. Ebu Zubeyr'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: "Yemen fethedilecek bir takım kimseler gelerek ailelerini ve kendilerine itaat edenleri taşıyarak çıkıp gidecekler. Halbuki eğer bilirlerse Medine onlar için daha hayırlıdır. Sonra Şam fethedilecek, yine bir takım kimseler gelecek, aile halklarını ve kendilerine itaat edenleri taşıyarak çıkıp gidecekler. Halbuki Medine onlar için eğer bilirlerse daha hayırlıdır. Sonra Irak fethedilecek, yine bir takım kimseler gelerek aile halklarını ve kendilerine itaat edenleri alıp çıkıp gidecekler. Oysa eğer bilirlerse Medine onlar için daha hayırlıdır. " 

 

 

AÇIKLAMA:          "Şam fethedilecek, Medine'den bir takım kimseler aile fertleri ile birlikte çıkıp gidecekler ... " Dil bilginleri der ki: Ye harfi fethalı, be harfi dammeli ve kesreli okunabilmek üzere "yebussune ve yebissune (çıkıp gidecekler)" aynı şekilde ye harfi ötreli ve be harfi kesreli "yubissune" diye de söylenebilir. Bu durumda lafız hem sülasi hem rübai olur. Böylelikle bu lafzın üç türlü zaptı mümkün olabilmektedir. Anlamı ise aile fertleri ile birlikte taşınıp giderler şeklindedir. Anlamının insanları bırakıp verimli yerlere giderler olduğu da söylenmiştir ki bu da İbrahim b. Yahya'nın açıklamasıdır. Ebu Ubeyd ise: (Hayvanlarım) önlerine katıp giderler demektir. Çünkü "el-bess" develeri sürmek anlamındadır. İbn Vehb ise anlamının şöyle olduğunu söylemiştir: Onlara diğer şehirleri güzel gösterip sevdirmeye çalışırlar ve onları oralara göç etmeye çağırırlar demektir. Buna yakın bir mana ise daha önce geçen (3339) hadisteki: "adam amcasının oğlunu ve yakınını davet ederek haydi rahat ve bolluğa der" hadisi de buna yakın bir anlamdadır. ed-Davudi dedi ki: Yani bunlar hayvanları Medine'ye doğru sürerler ve kat ettikleri araziyi aşıp gider ve adeta toz olacak şekilde (geçtikleri yerlerin topraklarını) ufalanlar Medine'de bulunanları da onlara (geldikleri yerlerdeki) rahat geçimi anlattıkları için fitneye düşürürler. Ancak bu açıklama zayıf ya da batıldır. Aksine muhakkiklerin kabul ettikleri doğru açıklamaya göre anlamı ise Medine'den aile halkı ile birlikte Çıkıp yolculuğunda sıkıntı çeken ama bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in fethedileceğini haber verdiği şehirlerdeki bolluklara hızlıca gitmek isteyen kimselerin durumunu haber vermektir.

 

İlim adamları der ki: Bu hadis-i şerifte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir kaç mucizesi yer almaktadır. Çünkü o bu bölgelerin fethedileceğini ve insanların ahalileri, aile halkları ile birlikte oraya taşın ip gideceklerini Medine'yi de bırakacaklarını haber vermektedir. Ayrıca bu bölgelerin bu sıraya uygun olarak fethedildiğini bildirmektedir. Söylediği bu bütün hususlar Allah'a hamd olsun ki onun lütfu ile böylece gerçekleşmiştir. Yine bu hadiste Medine'de ikamet etmenin, Medine'nin zorluklarına ve Medine'deki geçim darlığına katlanıp tahammül etmenin faziletine de dikkat çekilmektedir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

91- MEDİNELİLERİN MEDİNE'Yİ TERK EDECEKLERİ ZAMAN MEDİNE HAKKINDA BİR BAB