SAHİH-İ MÜSLİM

HAC

 

(40) باب استحباب استلام الركنين اليمانيين في الطواف، دون الركنين الآخرين

40- TAVAF ESNASINDA YALNIZCA İKİ YEMANİ RÜKNÜ İSTİLAM ETMENİN MÜSTEHAP OLUP DİĞER İKİ RÜKNÜ İSTİLAM ETMENİN MÜSTEHAP OLMADIĞI BABI

 

242 - (1267) حدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا الليث. ح وحدثنا قتيبة. حدثنا ليث عن ابن شهاب، عن سالم بن عبدالله، عن عبدالله ابن عمر ؛ أن قال: لم أرى رسول الله صلى الله عليه وسلم يمسح من البيت، إلا الركنين اليمانيين.

 

3050-242/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize Leys haber verdi, (H.) Bize Kuteybe de tahdis etti, bize Leys, İbn Şihab’DAN tahdis etti, o Salim b. Abdullah'tan, o Abdullahb. Ömer'den şöyle dediğini rivayet etti: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i Beyt'in iki Yemani rüknünden başka bir tarafını mesh ettiğini (ellerini sürüp istilam ettiğini) görmedim.

 

Diğer tahric: Buhari, 1609; Ebu Davud, 1874; Nesai, 2949

 

 

243 - (1267) وحدثني أبو الطاهر وحرملة. قال أبو الطاهر: أخبرنا عبدالله بن وهب. أخبرني يونس عن ابن شهاب، عن سالم  عن أبيه. قال:

 لم يكن رسول الله صلى الله عليه وسلم يستلم من أركان البيت إلا الركن الأسود والذي يليه، من نحو دور الجمحيين.

 

3051-243/2- Bana Ebu't-Tahir ve Harmele de tahdis etti, Ebu't-Tahir dedi ki: Bize Abdullah b. Vehb haber verdi, bana Yunus, İbn Şihab'dan haber verdi, o Salim'den, o babasından şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Beyt'in rükünlerinden ancak (Hacer-i) Esved rüknü ile ona bitişik olan Cumahlıların evleri tarafındaki rükünleri istilam etmiştir.

 

Diğer tahric: Nesai, 2951; İbn Mace, 2946

 

 

244 - (1267) وحدثنا محمد بن المثنى. حدثنا خالد بن الحارث عن عبيدالله، عن نافع، عن عبدالله. ذكر ؛

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان لا يستلم إلا الحجر والركن اليماني.

 

3052-244/3- Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Halid b. el-Haris, Ubeydullah'dan tahdis etti, o Nafi'den, o Abdullah'tan şunu zikrettiğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ancak Hacer (-i Esved) rüknü ile Rükn-i Yemaniyi istilam ediyordu.

 

 

Diğer tahric: Nesai, 2948

 

AÇIKLAMA:          (3050) "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ... görmedim" diğer rivayette (3051) "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istilam etmezdL" (3052) diğer rivayette de: "Ancak hacer(-i esved) rüknü ile rükn-i Yemaniyi istilam ederdi."

 

Bu rivayet birbirleri ile ittifak halindedir. İki Yemani rükün Hacer-i Esved rüknü ile rükn-i Yemanidir. Her ikisine iki Yemani rükün adı tağlib dolayısı ile verilmiştir. Baba ile anneye ebeveyn, güneş ile aya kamereyn, Ebu Bekir ve Ömer (r.a.)'a Ömereyn, su ve hurmaya el-esvedeyn denilmesi gibi. Benzeri de pek çok ve meşhurdur. "Yemaniyan: İki Yemenli (Yemani rükün)'' söyleyişinde fasih ve meşhur söyleyiş ile ye harfi şeddesizdir. Sibeveyh ve Cevheri ile başkaları ise bunların bir başka söyleyişle ye harfi şeddeli söylendiğini nakletmektedirler. Bunu şeddesiz söyleyenler: Bu Yemen'e nisbetledir diye açıklarlar. Buradaki elif, iki nisbet ye'sinden birisinin yerini tutmakta olup diğer ye ise şeddesiz kalmaktadır. Eğer onu şeddeli okuyacak olursak böylelikle hem yerini tutan harf ile yerine harf geçirilen harfi bir arada zikretmiş olacağız. Bu ise imkansızdır. Şeddeli okuyanlar ise "Yemani" söyleyişindeki elif fazladan gelmiştir. Aslı "yemeni" dir. Bu durumda ye şeddeli olarak kalır. Elif de fazla olur. Tıpkı sanani, rakbani ve diğerlerinde elif ilave edildiği gibi. Allah en iyi bilendir.

 

"Mesh ederdi (ellerini sürerdi)"den kastı istilam ederdi demektir. İstilamın açıklaması daha önce yapılmıştır. Şunu belirtelim ki Beyt'in dört rüknü (köşesi) vardır. Hacer-i Esved rükni ile Rükn-i Yemaniye daha önce geçtiği gibi İki Yemani Rükün denilir. Diğer iki rükne ise İki Şami Rükün adı verilir. Hacer-i Esvedin bulunduğu rüknün iki fazileti bulunmaktadır. Birincisi İbrahim (aleyhisselam)'ın temeli üzerinde bulunması, ikincisi ise bu rükünde (köşede) Hacer-i Esvedin bulunmasıdır.

 

Yemani rüknün ise bir tek fazileti vardır o da İbrahim (aleyhisselam)'ın temelleri üzerinde olmasıdır. Diğer iki rüknün ise bu iki fazilet gibi bir üstünlükleri bulunmamaktadır. Bundan dolayı Hacer-i Esvedin iki özelliği vardır.

 

Biri İstilam edilmesi, diğeri ise öpülmesidir. Buna sebep ise sahip olduğu iki faziletidir. Yemani rükün ise istilam edilir ama öpülmez. Çünkü onun tek bir fazileti (üstünlüğü) bulunmaktadır.

 

Diğer iki rükün ise ne öpülür, ne de istilam edilirler. Allah en iyi bilendir.

Ümmet iki Yemani rüknün istilamının müstehap olduğunu icma ile kabul etmiştir. Büyük çoğunluk da diğer iki rükne el sürülmeyeceğini ittifakla kabul etmiş olmakla birlikte seleften bazıları bunu müstehap görmüştür. Bu iki rüknün de istilam edileceğini söyleyenler arasında Ali (r.a.)'ın oğulları Hasan ve Hüseyin ile İbn Zubeyr, Cabir b. Abdullah, Enes b. Malik, Urve b. ez-Zübeyr, Ebu Şa'sa Cabir b. Zeyd (r.a.) da vardır. Kadı Ebu't-Tayyib dedi ki: Değişik bölgelerdeki imamlar ve fukaha bu iki rüknün istilam edilmeyeceği üzerinde icma etmişlerdir. Ashab-ı kiramdan bazılarının ve tabiinin bir kısmının bu hususta görüş ayrılığı vardı ama sonradan bu görüş ayrılığı ortadan kalkmış olup bu iki rüknün istilam edilmeyeceği üzerinde icma etmişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

(3052) "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hacer-i Esved ile rükn-i Yemaniden başkasını istilam etmiyordu." Cumhur bunu Hacer-i Esvedin içinde bulunduğu rüknü (köşeyi) dışarıda bırakarak yalnızca Hacer-i Esvedi istilam etmekle yetineceği hususunda bunu delil göstermişlerdir. Az önce Kadı Ebu't-Tayyib'in bu husustaki muhalif kanaati geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

245 - (1268) وحدثنا محمد بن المثنى وزهير بن حرب وعبيدالله بن سعيد. جميعا عن يحيى القطان. قال ابن المثنى: حدثنا يحيى عن عبيدالله. حدثني نافع عن ابن عمر. قال: ما تركت استلام هذين الركنين، اليماني والحجر، مذ رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم يستلمهما، في شدة ولا  رخاء.

 

3053-245/4- Bize Muhammed b. el-Müsenna, Zuheyr b. Harb ve Ubeydullah b. Said de birlikte Yahya el-Kattan’DAN tahdis etti. İbnu'l-Müsenna dedi ki: Bize Yahya, Ubeydullah’dan tahdis etti, bana Nafi', İbn Ömer'den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bu iki rüknü (rükn-i) Yemani ile (rükn-i) haceriyi istilam ettiğini gördüğümden beri ben de bu iki rüknü istilam etmeyi ne darlık zamanımda ne rahat zamanımda terk etmiş değilim.

 

Diğer tahric: Buhari, 1606; Nesai, 2952

 

 

246 - (1268) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة وابن نمير. جميعا عن أبي خالد. قال أبو بكر: حدثنا أبو خالد الأحمر عن عبيدالله، عن نافع. قال: رأيت ابن عمر يستلم الحجر بيده. ثم قبل يده. وقال: ما تركته منذ رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم يفعله.

 

3054-246/5- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti ... Nafi' dedi ki: İbn Ömer'i haceri (esvedi) eli ile istilam edip sonra da elini öperken ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yaptığını gördüğümden beri ben de bunu terk etmedim dediğini duydum.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

247 - (1269) وحدثني أبو الطاهر. أخبرنا ابن وهب. أخبرنا عمرو بن الحارث ؛ أن قتادة ابن دعامة حدثه ؛ أن أبا الطفيل البكري حدثه ؛

 أنه سمع ابن عباس يقول: لم أرى رسول الله صلى الله عليه وسلم يستلم غير الركنين اليمانيين.

 

3055-247/6- Bana Ebu't-Tahir de tahdis etti, bize İbn Vehb haber verdi, bize Amr b. el-Haris'in haber verdiğine göre Katade b. Diame kendisine şunu tahdis etti: Ebu't-Tufeyl el-Bekri'nin kendisine tahdis ettiğine göre o İbn Abbas'ı şöyle derken dinlemiştir: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki Yemani rükünden başkasını istilam ettiğini görmedim.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (3054) "İbn Ömer'i eli ile hacer(-i esvedi) istilam ederken ... gördüm.'' Burada Hacer-i Esvedin kendisini öpme imkanını bulamadığı taktirde onu istilam ettikten sonra elini öpmenin müstehap olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bu hadis haceri öpme imkanını bulamayan kimse hakkında yorumlanır. Aksi taktirde Hacer-i Esvedi öpebilen bir kimse hacerin kendisini öper ve yalnızca onu istilam etmekle (ona el sürmekle) yetinmez. Sözünü ettiğimiz öpebilme gücünü bulamayan kimseler için istilamdan sonra eli öpmenin müstehap olduğu hükmü hem bizim hem de cumhurun görüşüdür. Tabiinden el-Kasım b. Muhammed -meşhur olan görüşüne göre- eli öpmek müstehap değildir demiştir. Malik de iki görüşünden birisinde böyle demiştir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

41- TAVAF EDERKEN HACER-İ ESVEDİ ÖPMENİN MÜSTEHAP OLDUĞU BABI