SAHİH-İ MÜSLİM

İTİKAF

 

(3) باب الاجتهاد في العشر الأواخر من شهر رمضان

3- RAMAZAN AYININ SON ON GÜNÜNDE İBADETİ OLABİLDİĞİNCE ARTIRMAK BABI

 

7 - (1174) حدثنا إسحاق بن إبراهيم الحنظلي وابن أبي عمر. جميعا عن ابن عيينة. قال إسحاق: أخبرنا سفيان بن عيينة عن أبي يعفور، عن مسلم بن صبيح، عن مسروق، عن عائشة رضي الله عنها. قالت:

 كان رسول الله صلى الله عليه وسلم، إذا دخل العشر، أحيا الليل وأيقظ أهله وجد وشد المئزر.

 

2779- Bize İshak b. İbrahim el-Hanzali ve İbn Ebi Ömer birlikte İbn Uyeyne'den tahdis etti. İshak dedi ki: Bize Süfyan b. Uyeyne, Ebu Ya'fur'dan haber verdi, o Müslim b. Suvayf'dan, o Mesruk'dan, o Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Ramazanın son on günü girdi mi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geceleri ihya eder, zevcelerini uyandırır, kendisi olanca gayretini gösterir ve izarını sıkıca bağlardı.

 

Diğer tahric: Buhari, 2024; Ebu Davud, 1376; Nesai, 1638; İbn Mace, 1768;

 

 

8 - (1175) حدثنا قتيبة بن سعيد وأبو كامل الجحدري. كلاهما عن عبدالواحد بن زياد. قال قتيبة: حدثنا عبدالواحد عن الحسن ابن عبيدالله. قال: سمعت إبراهيم يقول: سمعت الأسود بن يزيد يقول: قالت عائشة رضي الله عنها:

 كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يجتهد في العشر الأواخر، ما لا يجتهد في غيره.

 

2780- Bize Kuteybe b. Said ve Ebu Kamil el-Cahderi tahdis etti. İkisi Abdulvahid b. Ziyad'dan rivayet etti, Kuteybe dedi ki: Bize Abdulvahid, el-Hasan b. Ubeydullah'dan şöyle dediğini tahdis etti: İbrahim'i şöyle derken dinledim: el-Esved b. Yezid'i şöyle derken dinledim: Aişe (r.anha) dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazanın son on günün de başka zamanlarda gösterdiği kadar gayret gösterirdi.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, 796; İbn Mace, 1767

 

AÇIKLAMA:          (2779) Aişe (r.anha)'nın: "Ramazan'ın son on günü girdi mi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geceyi ihya eder ... " Bir rivayette de (2780) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan'ın son on gününde ... kadar gayret gösterirdi."

 

İlim adamları "İzarını sıkıca bağlardı" tabirinin anlamı hususunda farklı açıklamalarda bulunmuşlardır. Bir açıklamaya göre bu, başka zamanlardaki adetinden fazla ibadetlerde gayret göstermek demektir. Bu da ibadetlerde bulunmak kastıyla kollarını sıvamak anlamına gelir. Ben bu iş için izarımı sıkı bağladım, Bunun için elbiselerimi toparladım (kollarımı sıvadım) ve işimi gücümü bırakıp kendimi buna verdim, demiştir. Bunun; ibadetleriyle meşgul olmak için kadınlardan uzak kalmaktan kinaye olduğuda söylenmiştir.

 

"Geceyi ihya ederdi" yani namaz ve daha başka ibadetleri yaparak gece boyunca uykusuz kalırdı demek.

 

"Aile halkını uyandırırdı" yani geceleyin aile halkını uyandırır ve alışılmışın dışında ibadette daha fazla gayret gösterirdi.

 

 

Bu hadisten şu hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Ramazan'ın son on gününde ibadetlerin arttırılması müstehabtır. 2. Ramazan gecelerinin ibadetlerle ihya edilmesi müstehabtır.

 

Mezhep alimlerimiz gecenin tamamen kıyam ile geçirilmesi mekruhtur, şeklindeki sözleri ise bunu devamlı yapmak ile ilgilidir. Ama Mezhep alimlerimiz bir, iki ve on geceyi ihya etmenin mekruh olduğunu söylememişlerdir. Bundan dolayı bayram gecelerinin ihya edilmesinin ve daha başka gecelerin ihya edilmesinin müstehab olduğunu ittifakla kabul etmişlerdir.

"Mi'zer" İzar'ın kendisi demektir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

4- ZİLHİCCE'NİN İLK ON GÜNÜ ORUÇ TUTMAK BABI