SAHİH-İ MÜSLİM

ORUÇ

 

(38) باب فضل صوم المحرم

38- MUHARREM AYI ORUCUNUN FAZİLETİ BABI

 

202 - (1163) حدثني قتيبة بن سعيد. حدثنا أبو عوانة عن أبي بشر، عن حميد بن عبدالرحمن الحميري، عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

  "أفضل الصيام، بعد رمضان، شهر الله المحرم. وأفضل الصلاة، بعد الفريضة، صلاة الليل".

 

2747- Bana Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Ebu Avane, Ebu Bişr'den tahdis etti. O Humeyd b. Abdurrahman el-Himyeri'den o Ebu Hureyre (r.anh)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ramazan'dan sonra en faziletli oruç Allah'ın haram ayı Muharrem ayı (orucu)dır. Farzdan sonra da en faziletli namaz gece namazıdır" buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 2429; Tirmizi, 438; Nesai, 1612, 1613; İbn Mace, 1742;

 

 

203 - (1163) وحدثني زهير بن حرب. حدثنا جرير عن عبدالملك بن عمير، عن محمد بن المنتشر، عن حميد بن عبدالرحمن، عن أبي هريرة رضي الله عنه. يرفعه. قال:

 سئل: أي الصلاة أفضل بعد المكتوبة ؟ وأي الصيام أفضل بعد شهر رمضان ؟ فقال " أفضل الصلاة، بعد الصلاة المكتوبة، الصلاة في جوف الليل. وأفضل الصيام، بعد شهر رمضان، صيام شهر الله المحرم".

 

2748- Bana Züheyr b. Harb da tahdis etti, bize Cerir,Abdulmelik b. Umeyr'den tahdis etti. O Muhammed b. el-Munteşir'den o Humeyd b. Abdurrahman'dan Ebu Hureyre (r.anh)'tan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ref ederek dedi ki: Ona: Farz namazdan sonra en faziletli namaz hangisidir, Ramazan ayından sonra en faziletli oruç hangisidir? diye soruldu. O: "Farz yazılmış namazdan sonra en faziletli namaz gece ortasındaki namazdır. Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muherrem'in orucudur" buyurdu.

 

 

(1163) وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا حسين بن علي عن زائدة، عن عبدالملك بن عمير، بهذا الإسناد، في ذكر الصيام عن النبي صلى الله عليه وسلم، بمثله.

 

2749- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti, bize Huseyn b. Ali, Zaide'den tahdis etti. O Abdülmelik b. Umeyr'den bu isnad ile. Orucun Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den diye söz konusu edilmesini aynen rivayet etti.

 

 

AÇIKLAMA:          (2747) "Humeyd b. Abdurrahman el-Himyeri'den o Ebu Hureyre'den" şunu bilelim ki Ebu Hureyre'den her biri Humeyd b. Abdurrahman adında iki kişi rivayette bulunmaktadır. Bunlardan biri el-Himyeri nisbetli olan bu Humeyd'dir. İkincisi ise Humeyd b. Abdurrahman b. Avf ez-Zühri'dir. el-Humeydi, el-Cem' u Beyne's-Sahihayn adlı eserinde şöyle diyor: Buhari ve Müslim de geçen Humeyd b. Abdurrahman, Ebu Hureyre'den şeklindeki senette geçen kişi ez-Zühri nisbetli olandır. Özellikle şu: "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muharrem ayı orucu, farzdan sonra ki en faziletli namaz da gece namazıdır." hadisindeki bundan müstesnadır. Çünkü bu hadisi, Humeyd b. Abdurrahman el-Himyeri, Ebu Hureyre'den diye rivayet etmiştir. Bu hadisi Buhari Sahihinde zikretmediği gibi ayrıca elHimyeri'nin Buhari'de kesinlikle adı geçmemektedir. Müslim'de de bu hadisten başka bir yerde adı geçmez.

 

"Ramazan'dan sonra en faziletli oruç Allah'ın ayı Muharrem (ayı orucu) dır. " Burada oruç için (Ramazan'dan sonra) en faziletli ay olduğu açıkça ifade edilmektedir. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Muharrem de değilde Şaban ayında neden çokca oruç tuttuğunun cevabı da daha önce geçmiş idi. Biz bu hususta iki cevabı zikretmiştik: Bunlardan birisi; muhtemelen o, bu ayın faziletini hayatının son zamanlarında öğrenmiştir. İkincisi; muhtemelen bu ayda sefer, hastalık ve daha başka bir takım mazeretleri ortaya çıkabiliyordu.

 

"Farzdan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır. " Bu buyrukta da İlim adamlarının ittifakla kabul ettikleri geceleyin nafile namaz kılmak, gündüzün nafile namaz kılmaktan daha faziletlidir, hükmünün lehine delil vardır. Ayrıca bunda mezhep alimlerimizden birisi olan Ebu İshak el-Mervezi ve ona uygun kanaati belirtenlerin hhine de bir delil vardır. Onların kanaatine göre gece namazı revatib sünnetlerden daha faziletlidir. Ama mezhep alimlerimizin çoğunluğu revatip sünnetler daha faziletlidir; çünkü bu namazlar farz olanlara benzer demişlerdir, ama birinci görüş daha güçlü hadise daha uygundur. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

39- RAMAZAN AYININ AKABİNDE, ŞEVVAL AYINDAN ALTI GÜN ORUÇ TUTMANIN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI