SAHİH-İ MÜSLİM

ORUÇ

 

(20) باب أي يوم يصام في عاشوراء

20- AŞURA ORUCUNDA HANGİ GÜN ORUÇ TUTULUR BABI

 

132 - (1133) وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا وكيع بن الجراح عن حاجب بن عمر، عن الحكم بن الأعرج. قال:

 انتهيت إلى ابن عباس رضي الله عنه. وهو متوسد رداءه في زمزم. فقلت له: أخبرني عن صوم عاشوراء. فقال: إذا رأيت هلال محرم فأعدد. وأصبح يوم التاسع صائما. قلت: هكذا كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصومه ؟ قال: نعم.

 

2659- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdisetti. Bize Vek!' b. el-Cerrah, hacib b. Ömer'den tahdis etti. O, Hakem b. el-A'rec'den şöyle dediğini tahdis etti: İbn Abbas (r.a.) zemzem de ridası üzerine yatıyorken gittim. Ona: Aşura orucuna dair bana haber ver dedim. O: Muharrem ayı hilalini görecek olursan (günleri) say ve dokuzuncu günoruçlu sabahla dedi. Ben: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bugünü böyle mi oruç tutardı? dedim. O: Evet, dedi.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 2446, ve 2446 muallak olarak; Tirmizi, 754

 

 

(1133) وحدثني محمد بن حاتم. حدثنا يحيى بن سعيد القطان. عن معاوية بن عمرو. حدثني الحكم بن الأعرج. قال: سألت ابن عبًاس رضي الله عنه، وهو متوسد رداءه عند زمزم، عن صوم عاشوراء. بمثل حديث حاجب بن عمر.

 

2660- Bana Muhammed b. Hatim de tahdis etti ... el-Hakem b. el A'rec tahdis edip dedi ki: İbn Abbas (r.anhuma)'ya zemzemin yanında ridası üzerinde yatıyorken aşura orucu hakkında soru sordum deyip Hacib b. Ömer'in hadisi ile aynı şekilde rivayet etti.

 

 

133 (1134) وحدثنا الحسن بن علي الحلواني. حدثنا ابن أبي مريم. حدثنا يحيى بن أيوب. حدثني إسماعيل بن أمية ؛ أنه سمع أبا غطفان بن طريف المري يقول: سمعت عبدالله بن عباس رضي الله عنهما يقول:

حين صام رسول الله صلى الله عليه وسلم يوم عاشوراء وأمر بصيامه، قالوا: يا رسول الله ! إنه يوم تعظمه اليهود والنصارى. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "فإذا كان العام المقبل إن شاء الله، صمنا اليوم التاسع. قال: فلم يأت العام المقبل، حتى توفي رسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

2661- Bize el-Hasan b. Ali el-Hülvani de tahdis etti, bize İbn Ebu Meryem tahdis etti, bize Yahya b. Eyyub tahdis etti, bana İsmail b. Umeyye'nin tahdis ettiğine göre o Ebu Gatafan b. Tarif el-Murri'yi şöyle derken dinlemiştir. Abdullah b. Abbas (r.anhuma)'yı şöyle derken dinledim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aşura günü oruç tutup o günün oruç tutulmasını emredince ashab: Ey Allah'ın Resulü! Gerçek şu ki bu Yahudilerle Hristiyanların ta'zim ettikleri bir gündür dediler. Bu sefer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnşaallah gelecek sene biz dokuzuncu gün oruç tutarız" buyurdu. Ama gelecek sene (aşura günü gelmeden) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etti.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 2440

 

 

134 - (1134) وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة وأبو كريب. قالا: حدثنا وكيع عن ابن أبي ذئب، عن القاسم بن عباس، عن عبدالله ابن عمير. (لعله قال: عن عبدالله بن عباس رضي الله عنهما) قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

 لئن بقيت إلى قابل لأصومن التاسع. وفي رواية أبي بكر: قال: يعني يوم عاشوراء.

 

2662- Bize Ebu Bekr bin Ebu Şeybe ve Ebu Kureyb tahdis edip dedi ki: Bize Veki', İbn Ebu Zi'b'den tahdis etti, o el-Kasım b. Abbas'dan, o Abdullah b. Ömer'den, o İbn Abbas (r.a.)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer gelecek seneye kadar hayatta kalırsam andolsun dokuzuncu günü oruç tutacağım" buyurdu.

Ebu Bekr'in rivayetinde de: "Yani aşura günü" dedi şeklindedir.

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, ı 736

 

AÇIKLAMA:          (2659) "İbn Abbas'dan rivayete göre aşCıra günü Muharrem'in dokuzuncu günü olup Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de dokuzuncu günü oruç tutardı" diğer rivayette ise (2661) "İbn Abbas'tan rivayete göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aşCıra günü oruç tuttu. Ashab: Ey Allah'ın Resulü! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etti." Bu ifadeler İbn Abbas'ın kendisi tarafından aşCıra hakkındaki kanaatinin onun Muharrem'in dokuzuncu günü olduğu şeklinde açık bir ifadesidir. O bunu deve leri n susuz bırakılmasından ve (suya götürülmelerinden) alınmış bir lafız olarak yorumlamaktadır. Çünkü Araplar develerin suya getirildiği beşinci güne (dördüncü gün anlamında) "rab'" derler. Geri kalan diğer günleri de buna göre adlandırırlar. Buna göre dokuzuncu gün (onuncu gün) olur.

 

Selef ve halefin alimlerinin büyük çoğunluğunun kanaatine göre ise aşCıra Muharrem'in onuncu günüdür. Bunu söyleyenler arasında Said b. el-Müseyyeb, Hasan-ı Basri, Malik, Ahmed, İshak ve pek çok kimse vardır. Hadislerin zahiri ve (aşCıra) lafzın(ın) muktezası da budur. Bunun develeri susuz bırakmak uygulamasından alınmış olduğunu varsaymak ise uzak bir ihtimaldir. Diğer taraftan İbn Abbas'ın rivayet ettiği ikinci hadis ise bu kanaati reddetmektedir. Çünkü bu hadisde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aşCıra günü oruç tutardı. Yahudilerle Hristiyanların bugün oruç tuttukları sözkonusu edilince Allah Resulü: Gelecek sene dokuzuncu günü oruç tutacağını haber verdi denilmektedir. İşte bu hadis onun ilkin oruç tuttuğu aşCıra orucunun dokuzuncu gün olmadığı hususunda açık bir ifade taşımaktadır. O halde aşuranın onun cu gün olduğu kesin olarak tayin edilmiş olmaktadır.

 

Şafii, Şafii mezhebinin alimleri, Ahmed, İshak ve başkaları da şöyle demektedir: Dokuzuncu gün ve onuncu günün bir arada oruç tutulması müstehabtır. Çünkü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onuncu günü oruç tutmuş ve dokuzuncu gün tutmayı da (gelecek sene için) niyet etmiştir. Müslim'in Sahih'inde Namaz Kitabı'nda Ebu Hureyre (r.anh)'ın rivayeti ile Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç ise Allah'ın ayı olan Muharrem ayı (orucudur)" dediği rivayeti geçmiş bulunmaktadır. Kimi ilim adamı da şöyle demiştir: Muhtemelen onuncu gün ile dokuzuncu günü de oruç tutmanın sebebi sadece onuncu günü oruç tutmak sureti ile Yahudilerin orucuna benzetmemek içindir. Hadiste de buna bir ışaret bulunmaktadır. Bir diğer açıklamaya göre bu aşura günü kesin olarak oruçlu olmayı isabet ettirmekte ihtiyat içindir. Ama birinci açıklama daha uygundur. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

21- AŞURA GÜNÜ YEMEK YİYEN BİR KİMSE GÜNÜN GERİ KALAN KISMINDA YEMEKTEN UZAK DURSUN BABI