SAHİH-İ MÜSLİM

ORUÇ

 

(7) باب بيان معنى قوله صلى الله تعالى عليه وسلم "شهرا عيد لا ينقصان"

7- RESULULLAH (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'İN: "BAYRAM(LARIN) İKİ AYI EKSİK OLMAZLAR" BUYRUĞUNUN ANLAMINI BEYAN ETMEK BABI

 

31 - (1089) حدثنا يحيى بن يحيى. قال: أخبرنا يزيد بن زريع عن خالد، عن عبدالرحمن بن أبي بكرة، عن أبيه رضي الله عنه، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال:

 "شهرا عيد لا ينقصان. رمضان وذو الحجة".

 

2526- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki... Bize Yezid b. Zurey', Halid'den haber verdi, o Abdurrahman b. Ebu Bekre'den, o babası (r.anh)'dan o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan: "(İki) bayramın iki ayı Ramazan ve Zülhicce eksik olmazlar" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 1912, yine 1912 muallak olarak; Ebu Davud, 2323; Tirmizi, 692; İbn Mace, 1659

 

 

32 - (1089) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. قال: حدثنا معتمر بن سليمان عن إسحاق بن سويد وخالد، عن عبدالرحمن بن أبي بكرة، عن أبي بكرة ؛ أن نبي الله صلى الله عليه وسلم قال:

 "شهرا عيد لا ينقصان". في حديث خالد "شهرا عيد رمضان وذو الحجة".

 

2527- Bize Ebu Bekir b. 'Ebu Şeybe tahdis edip dedi ki ... Ebu Bekre'nin rivayetine göre Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(İki) bayramın iki ayı eksik olmaz" buyurdu.

Halid'in hadisi rivayetinde ise: "(İki) bayramın iki ayı Ramazan ve Zülhicce" şeklindedir.

 

 

AÇIKLAMA:          "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "(İki) bayramın iki ayı Ramazan ve Zülhicce eksik olmazlar" buyruğu en sahih olarak şu anlama gelir: Bunların ecirleri bunlar dolayısı ile sözkonusu olan sevap, gün sayıları eksik olsa dahi eksik olmaz.

 

Anlamın şu olduğu da söylenmiştir: Çoğunlukla her ikisi aynı senede eksik olmazlar.

Bir diğer açıklama da şöyledir: Zülhiccenin sevabı Ramazanın sevabından eksik değildir. Çünkü Zülhicce ayında hac menasiki (ibadeti) bulunmaktadır. Bu açıklamayı el-Hattabt nakletmiş olmakla birlikte zayıftır. Doğru ve itimad olunan birinci açıklamadır. Bunun anlamı da şudur: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim inanarak ve mükafatını umarak Ramazan orucunu tutarsa ona geçmiş günahlarının bir kısmı mağfiret olunur" buyruğunun anlamını ifade eder. Buna göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Ramazan ayını inanarak ve mükafatını umarak kıyam ile geçiren kimse" ve benzeri buyrukların dile getirdiği bütün faziletler Ramazanın gün sayısı ister tam olsun ister eksik olsun elde edilir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

8- ORUCA BAŞLAMANIN FECRİN ÇIKMASI İLE GERÇEKLEŞTİĞİ VE FECİR ÇIKINCAYA KADAR KİŞİNİN YEMEK YEME VE BAŞKA HUSUSLARI YAPABİLECEĞİ İLE ORUCA BAŞLAMAK SABAH NAMAZININ VAKTİNİN GİRMESİ VE DAHA BAŞKA BİR TAKIM HÜKÜMLERİN KENDİSİNE BAĞLI OLDUĞU FECRİN NİTELİKLERİNİN BEYANI BABI