SAHİH-İ MÜSLİM

ORUÇ

 

(3) باب لا تقدموا رمضان بصوم يوم ولا  يومين

3- RAMAZANDAN ÖNCE BİR GÜN VE İKİ GÜN ORUÇ TUTMAYIN

 

21 - (1082) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة وأبو كريب. قال أبو بكر: حدثنا وكيع عن على بن مبارك ، عن يحيى بن أبي كثير، عن أبي سلمة، عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

 " لا تقدموا رمضان بصوم يوم ولا  يومين. إلا رجل كان يصوم صوما، فليصمه " .

 

2514- Bize Ebu Bekr b. Şeybe ve Ebu Kureyb tahdis etti, Ebu Bekr dedi ki: Bize Veki' Ali b. Mübarek'den tahdis etti ... Ebu Hureyre (r.anh) dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ramazan'dan önce bir günde iki gün de oruç tutmayın. Ancak önceden beri alışkanlık haline getirdiği bir orucuna'denk gelen bir kimse müstesnadır. o, o günü oruç tutabilir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Tirmizi, 685

 

 

(1082) وحدثناه يحيى بن بشر الحريرى. حدثنا معاوية (يعني ابن سلام). ح وحدثنا ابن المثنى. حدثنا أبو عامر. حدثنا هشام. ح وحدثنا ابن المثنى وابن أبي عمر، قالا: حدثنا عبدالوهاب بن عبدالمجيد. حدثنا أيوب. ح وحدثني زهير بن حرب. حدثنا حسين ابن محمد. حدثنا شيبان. كلهم عن يحيى بن أبي كثير، بهذا الإسناد، نحوه.

 

2515- Bunu bize Yahya b. Bişr el-Hariri de tahdis etti, bize Muaviye (yani b. Sellam) tahdis etti, bize İbnü'l-Müsenna da tahdis etti, bize Ebu Amir tahdis etti, bize Hişam tahdis etti. (H.) Bize İbnü'l-Müsenna ve İbn Ebu Ömer de tahdis edip dediler ki: Bize Abdülvehhab b. Abdülmecid tahdis etti, bize Eyyub tahdis etti (H.) Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize Huseyn b. Muhammed tahdis etti, bize Şeyban tahdis etti. Hepsi Yahya b. Ebu Kesir'den bu isnad ile hadisi buna yakın rivayet etti.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Ramazandan önce bir gün de iki gün de oruç tutmayın. .. " Bu buyruk ile Ramazan'dan önce bir ve iki gün oruç tutup Ramazan'ı oruçla karşılamak -bu hususta oruç tutmayı adet edindiği güne rastgelmeyen yahut da daha öncesinden beri oruç tutmayı sürdüren kimseler dışındakiler için- yasak olduğu açıkça ifade edilmektedir. Eğer böyle bir ardı arkasına oruç tutmamış ise ve tutmayı adet edindiği güne de'denk değilse bu şekilde oruç ile Ramazan'ı karşılamak haramdır. Bu hadis dolayısı ile mezhebimizde sahih olan görüş budur.

 

Ebu Davud'un Sünen'i ile başka eserlerde yer alan: "Şaban ayı yarılandı mı artık Ramazan gelinceye kadar oruç yoktur" hadisi de bunu gerektirmektedir. Eğer daha önceki günlerle birlikte oruç tutsa ya da onun oruç tutmayı adet edindiği bir güne rastlasa -mesela pazartesi günleri ve benzeri günler oruç tutmayı adet edinmişse- ve Ramazan öncesi Şaban'ın son günü buna'denk gelse, o da o niyetle o günü Nafile olarak niyet edip oruç tutsa bu hadis dolayısı ile caiz olur. Adet edindiği güne'denk gelmeyen kimse ile onu başka günler ile bitişik olarak tutmayan kimseler için de şek günü de başka gün de oruç tutmanın yasak olduğu hususunda fark yoktur. Çünkü şek günü oruç tutmak da bu yasağın kapsamına girmektedir.

 

Bu hususta bu günü nafile olarak tutan kimselerin durumu hakkında selefin farklı görüşleri vardır. Ahmed ve bir topluluk (Şaban'ın son gününün) bulutlu olması şartı ile o günü Ramazan'ın bir günü olarak oruç tutmasını vacip görmüşlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

4- AY YİRMİDOKUZ GÜN (DE) OLUR BABI