SAHİH-İ MÜSLİM

ORUÇ

 

باب فضل شهر رمضان

1- RAMAZAN AYININ FAZİLETİ BABI

 

1 - (1079) حدثنا يحيى بن أيوب وقتيبة وابن حجر. قالوا: حدثنا إسماعيل (وهو ابن جعفر) عن أبي سهيل، عن أبيه، عن أبي هريرة رضي الله عنه ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال:

  "إذا جاء رمضان فتحت أبواب الجنة، وغلقت أبواب النار، وصفدت الشياطين".

 

2492- Bize Yahya b. Eyyub, Kuteybe ve İbn Hucr tahdis edip dedi ki: Bize İsmail -ki b. Cafer' dir- Ebu Suheyl'den tahdis etti, o babasından, o Ebu Hureyre {r.a.)'dan rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ramazan gelince cennetin kapıları iyice açılır, cehennem ateşinin kapıları da iyice kapatılır. Şeytanlar da zincirlere vurulur" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 1898, 1899 -muhtasar-, 3277; Nesai, 2096, 2097, 2098, 2099, 2100, 2101-2102

 

 

2- (1079) وحدثني حرملة بن يحيى. أخبرنا ابن وهب. أخبرني يونس عن ابن شهاب، عن ابن أبي أنس ؛ أن أباه حدثه ؛ أنه سمع أبا هريرة رضي الله عنه يقول: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

  "إذا كان رمضان فتحت أبواب الرحمة، وغلقت أبواب جهنم، وسلسلت الشياطين".

 

2493- Bana Harmele b. Yahya da tahdis etti, bize İbn Vehb haber verdi, bana Yunus İbn Şihab'dan haber verdi, o İbn Ebu Enes'den rivayet ettiğine göre babası kendisine şunu tahdis etti: Ebu Hureyre {r.a.)'ı şöyle derken dinlemiş: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Ramazan olunca rahmet kapılan iyice açılır, cehennem kapıları sıkı sıkıya kapatılır ve şeytanlar zincirlere vurulur. "

 

 

(1079) وحدثني محمد بن حاتم والحلواني قالا: حدثنا يعقوب حدثنا أبي عن صالح، عن ابن شهاب. حدثني نافع بن أبي أنس ؛ أن أباه حدثه ؛ أنه سمع أبا هريرة رضي الله عنه يقول: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم

 "إذا دخل رمضان" بمثله.

 

2494- Bana Muhammed b. Hatim ve el-Hulvanı tahdis edip dedi ki: Bize babam Salih'den tahdis etti, o İbn Şihab'dan rivayet etti: Bana Nafi' b. Enes'in tahdis ettiğine göre babası kendisine Ebu Hureyre (r.anh) i şöyle derken dinlediğini tahdis etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ramazan girdi mi... " diye hadisi aynen rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:          Sıyam (oruç) sözlükte imsak (kendisini tutmak, alıkoymak) demektir.

Şer'i bir terim olarak özel bir kişinin şartına uygun bir şekilde özel bir zamanda özel imsaki (kendisini bir şeylerden uzak tutması) demektir.

 

(2492) "Ramazan gelince cennetin kapıları iyice açılır ... " diğer rivayette (2493) "Ramazan olunca rahmet kapıları iyice açılır ... " diğer rivayette (2494) "Ramazan girince" buyurulmaktadır. Bu buyruklarda Buhari ve muhakkiklerin benimsediği tercih edilen sahih görüşün lehine delil bulunmaktadır. Bu görüşe göre şehr (ay) adını zikretmeksizin sadece Ramazan demenin kerahet sözkonusu olmaksızın caiz olduğudur. Bu meselede ise üç görüş vardır. Bir kesimin dediğine göre hiçbir şekilde yalnız başına Ramazan denilemez. Ancak şehru Ramadan: Ramazan ayı denilir. Bu Maliki mezhebine mensub fukahanın görüşüdür. Bunların iddialarına göre "Ramazan" yüce Allah'ın isimlerindendir. Bundan dolayı kayıtsız olarak başkası hakkında bu isim kullanılamaz.

 

Mezhep alimlerimizin pek çoğu ile İbnu'l-Bakillanı şöyle demektedir:

 

Eğer ortada bu ismin ay adı olduğunu gösterecek bir karine bulunuyorsa kerahet yoktur, aksi taktirde mekruhtur. Bunlar derler ki: Mesela Ramazan'ı tuttuk, Ramazan'ı kıyamla geçirdik, Ramazan ayların en faziletlisidir denilebilir. Aynı şekilde Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın sonlarında aranması mendupturve 'henzeri sözler söylenebilir. Bütün bunları söylemekte bir kerahet yoktur ama: Ramazan geldi, Ramazan girdi, Ramazan hazır oldu, Ramazan'ı seviyorum vb. sözleri söylemek mekruhtur.

 

Üçüncü görüş ise Buhari ve muhakkik ilim adamlarının görüşüdür. Buna göre ister karineli ister karinesiz olsun mutlak olarak Ramazan ismini kullanmakta bir kerahet yoktur. Bu mezhep (görüş) doğru olandır. Bundan önceki iki görüş ise tutarsızdır. Çünkü bir şeyin mekruh olduğu ancak şeriatin yasaklaması ile sabit olur. Bu hususta ise herhangi bir yasak sabit değildir. Ayrıca o görüş sahiplerinin Ramazan'ın Allah'ın isimlerinden olduğunu söylemeleri de doğru değildir ve bu hususta sahih hiçbir rivayet yoktur. Her ne kadar bu hususta oldukça zayıf bir rivayet gelmiş ise de bu böyledir. Şanı yüce Allah'ın isimleri ise tevfikidir. Sahih bir delil olmaksızın bunların Allah'ın ismi olduğu söylenemez. Şayet Bunun bir isim olduğu sabit olsa dahi mekruh olması gerekmez. Çünkü bu babda zikredilen bu hadis-i şerif her iki görüşün de reddedilmesi hususunda açık bir delildir. Ayrıca bu hadisin sahih rivayetler arasında Ramazan ayının şehr lafzını zikretmeksizin ay hakkında kullanılabileceğine dair benzeri pek çok hadisler vardır. İman Kitabı'nda ve başka yerlerde bunların bir çoğuna da daha önceden dikkat çekmiş bulunmaktayız. Allah en iyi bilendir.

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Cennetin kapıları iyice açılır. .. " Kadı lyaz -yüce Allah'ın rahmeti ona- dedi ki: Buyruğun zahiri üzere ve hakikat anlamı ile olması, cennet kapılarının açılmasının, cehennem kapılarının kapatılmasının, şeytanların bukağılanıp zincirlere vurulmasının da ayın girişine ve bu ayın hürmetinin (saygınlığının) tazimine alamet olması, şeytanların zincirlere vurulmasının mü'minlere eziyet vermek ve onların aleyhine türlü işler yapmaktan vazgeçmeleri için olma ihtimali vardır. (Kadı lyaz) devamla dedi ki: Bununla mecazi anlamın kastedilmesi ve sevabın affın çokluğuna, şeytanların ise iğvalarının ve eziyetlerinin zincirlere vurulmuş gibi bir hale dönmeleri için oldukça azaldığına, ayrıca zincirlere vurulmalarının bazı hususlar için olup bazıları için olmadığına, bir takım insanlar hakkında sözkonusu olup bir kısım insanlar hakkında sözkonusu olmadığına işaret olma ihtimali de vardır. Bunu ikinci rivayetteki: "Rahmet kapıları açılır" ibaresi desteklemektedir. Bir başka hadisde ise şeytanların azgınları bukağılanır, denilmektedir.

 

Kadı lyaz dedi ki: Cennet kapılarının açılmasının yüce Allah'ın kullarına nasip ettiği, genel olarak başka aylarda meydana gelmeyen türlü itaatlerden ibaret olma ihtimali de vardır. Oruç tutmak, teravih kılmak, türlü hayırla işlemek, şer'i emirlere aykırı pek çok husustan vazgeçmek gibi. Bunlar ise cennete girmenin sebepleri ve cennetin kapılarıdır. Aynı şekilde cehennemin kapılarının kapatılıp şeytanların zincirlenmesi de onların ilahi emirlere aykırı hareketlerden kaçınmalarından ibaret de olabilir. Tasfid (zincire vurmak, bukağılamak) ile diğer rivayetteki "sulsiletişşeyatin: şeytanlar zincirlere vurulur" aynı anlamdadır. Kadı Iyaz'ın açıklamaları bunlardır yahut da bu aktarılanlarda onun söylediklerinin anlamı vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2- RAMAZAN ORUCUNUN HİLALİN GÖRÜLMESİ İLE, RAMAZAN BAYRAMININ DA HİLALİN GÖRÜLMESİ İLE VACİB OLDUĞU VE BAŞINDA YA DA SONUNDA HAVANIN BULUTLU OLMASI HALİNDE AY'IN OTUZ GÜNE TAMAMLANACAĞI BABI