SAHİH-İ MÜSLİM

ZEKAT

 

باب إرضاء الساعي ما لم يطلب حراما

56- HARAM İSTEMEDİĞİ SÜRECE ZEKAT TOPLAYICISINI RAZI ETMEK BABI

 

177 - (989) حدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا هشيم. ح وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا حفص بن غياث وأبو خالد الأحمر. ح وحدثنا محمد بن المثنى. حدثنا عبدالوهاب وابن أبي عدي وعبدالأعلى. كلهم عن داود. ح وحدثني زهير بن حرب (واللفظ له) قال: حدثنا إسماعيل بن إبراهيم. أخبرنا داود عن الشعبي، عن جرير بن عبدالله ؛ قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

 "إذا أتاك المصدق فليصدر عنكم وهو عنكم راض".

 

2491- Bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize Huseyn haber verdi (H) Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti, bize Hafz b. Riyaz ve Ebu Halid el-Ahmer tahdis etti (H.) Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Abdülvehhab ve İbn Ebu Adiyy ile Abdu'l-A'la tahdis etti, hepsi Davud'dan rivayet etti (H.) Bana Zuheyr b. Harb da -ki lafız ona aittir- tahdis edip dedi ki: Bize İsmail b. İbrahim tahdis etti, bize Davud, eş-Şa'bi'den haber verdi, o Cerir b. Abdullah'dan şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sadaka toplayıcısı (zekat memuru) yanınıza geldiği vakit, sizden hoşnut olarak yanınızdan ayrılsın" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, 647, 648; Nesai, 2460; İbn Mace, 1802 -buna yakın-

 

AÇIKLAMA:          "Sadaka toplayıcısı (zekat memuru) yanınıza gelecek olursa sizden hoşnut olarak yanınızdan ayrılsın" burada mussaddık: zekat toplayıcısı (sai) demektir. Hadisin maksadı ise zekat toplayıcılar hakkında iyi tavsiyede bulunmak ve emir sahibi kimselere itaat edip onlara yumuşak davranmaktır. Müslümanların sözbirliğini sağlamak, aralarının düzelmesini temin etmektir. Bütün bunlar ise haksızca bir şey istemedigi sürece sözkonusudur. Haksız bir talep de bulunacak olursa ona muvafakat da edilmez, itaat da olmaz. Çünkü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sahih-i Buhari'de Enes'in rivayet ettiği hadisde şöyle buyurmaktadır: "Onu uygun şekilde isteyen bir kimseye onu versin. Ondan fazlasını isteyene de vermesin" mezhep alimlerimiz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Vermesin" buyruğunun ne anlama geldiği hususunda farklı görüşlere sahiptirler. Çoğunluk şöyle demiştir: Fazlasını vermez ama farz olanı verir. Bazıları ise: Ona kesinlikle hiçbir şey vermez. Çünkü böyle bir kimse fazlasını istemekle fasık olur ve görevinden azı olur. Bundan dolayı ona bir şey verilmez. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1- RAMAZAN AYININ FAZİLETİ BABI