SAHİH-İ MÜSLİM

ZEKAT

 

باب من جمع الصدقة وأعمال البر

28- SADAKA VE DİĞER İYİ AMELLERİ BİR ARADA YAPAN KİMSE BABI

 

حدثني أبو الطاهر وحرملة بن يحيى التجيبي (واللفظ لأبي الطاهر) قالا: حدثنا بن وهب. أخبرني يونس عن ابن شهاب، عن حميد بن عبدالرحمن، عن أبي هريرة ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال:

 "من أنفق زوجين في سبيل الله نودي في الجنة: يا عبدالله ! هذا خير. فمن كان من أهل الصلاة، دعي من باب الصلاة. ومن كان من أهل الجهاد، دعي من باب الجهاد. ومن كان من أهل الصدقة، دعي من باب الصدقة. ومن كان من أهل الصيام، دعي من باب الريان".

قال أبو بكر الصديق: يا رسول الله ! ما على أحد يدعى من تلك الأبواب من ضرورة. فهل يدعى أحد من تلك الأبواب كلها ؟ قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "نعم. وأرجو أن تكون منهم".

 

2368- Bana Ebu't-Tahir ve Harmele b. Yahya et-Tucibi -lafız Ebu'tTahir'e ait olmak üzere- tahdis edip dediler ki: Bize İbn Vehb tahdis etti, bana Yunus İbn Şihab'dan haber verdi, o Humeyd b. Abdurrahman'dan o Ebu Hureyre'den Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etti: "Allah yolunda iki zevc bir şey infak eden kimseye cennette: Ey Allah'ın kulu! İşte bu (daha) hayırlıdır, diye seslenilir. Namaz ehlinden olan kimse namaz kapısından çağırılır. Cihad ehlinden olan kimse cihad kapısından davet olunur. Sadaka ehlinden olan kimse sadaka kapısından davet olunur. Oruç ehlinden olan kimse de reyyan kapısından çağırılır."

Ebu Bekr es-Sıddık dedi ki: Ey Allah'ın Resulü! Bir kimsenin bu kapılardan herhangi birisinden davet olunmasından hiçbiYzarar gelmez. Peki acaba bütün bu kapılardan davet olunacak kimse var mı? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet! Senin de onlardan olacağını ümit ederim" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 1897,3666; Tirmizi, 3674; Nesai, 2237, 2438,3135; Tuhfehı'I-Eşraf, 12279

 

 

حدثني عمرو الناقد والحسن الحلواني وعبد بن حميد. قالوا: حدثنا يعقوب (وهو ابن إبراهيم بن سعد) حدثنا أبي عن صالح  ح وحدثنا عبد بن حميد. حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا معمر. كلاهما عن الزهري. بإسناد يونس، ومعنى حديثه.

 

2369- Bana Amr en-Nakid, Hasan el-Hülvani ve Abd b. Humeyd de tahdis edip dediler ki, bize Yakub -ki b. İbrahim b. Sa'd'dır- tahdis etti, bize babam Salih'den tahdis etti. (H.) Bize Abd b. Humeyd de tahdis etti, bize Abdürrezzak tahdis etti, bize Ma'mer haber verdi. Her ikisi ez-Zühri'den Yunus'un isnadı ve onun hadisi rivayet ettiği mana ile haber verdi.

 

 

وحدثني محمد بن رافع. حدثنا محمد بن عبدالله بن الزبير. حدثنا شيبان. ح وحدثني محمد بن حاتم (واللفظ له) حدثنا شبابة. حدثني شيبان بن عبدالرحمن عن يحيى بن أبي كثير، عن أبي سلمة بن عبدالرحمن ؛ أنه سمع أبا هريرة يقول: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

 "من أنفق زوجين في سبيل الله دعاه خزنة الجنة. كل خزنة باب: أي فل ! هلم". فقال أبو بكر: يا رسول الله ! ذلك الذي لاتوى عليه. قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "إني لأرجو أن تكون منهم".

 

2370- Bana Muhammed b. Rafi'de tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. ez-Zübeyr tahdis etti, bize Şeyban tahdis etti (H.) Bana Muhammed b. Hatim -ki lafız onundur- de tahdis etti, bize Şebabe tahdis etti, bana Şeyban b. Abdurrahman, Yahya b. Ebu Kesir'den tahdis etti, o Ebu Seleme b. Abdurrahman'dan rivayet ettiğine göre Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinlemiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Allah yolunda iki avuç bir şey infak eden bir kimseyi cennet bekçileri her bir bekçi bir kapıdan olmak üzere: Ey filgn gel, diye davet edeceklerdir."

 

Bunun üzerine Ebu Bekr: Ey Allah'ın Resulü! İşte böyle bir hususta helak sözkonusu olmaz, dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz ben senin onlardan olacağını ümit ederim" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari 2841, 3216

 

 

حدثنا ابن أبي عمر. حدثنا مروان (يعني الفزاري) عن يزيد (وهو ابن كيسان) عن أبي حازم الأشجعي، عن أبي هريرة. قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

 "من أصبح منكم اليوم صائما ؟" قال أبو بكر رضي الله عنه: أنا. قال "فمن تبع منكم اليوم جنازة." قال أبو بكر رضي الله عنه: انا. قال فمن أطعم منكم اليوم مسكينا ؟" قال أبو بكر رضي الله عنه. أنا. قال "فمن عاد منكم اليوم مريضا." قال أبو بكر رضي الله عنه: أنا. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "ما اجتمعن في أمريء، إلا دخل الجنة".

 

2371- Bize İbn Ömer tahdis etti, bize Mervan -yani el-FezariYezid'den -ki o b. Keysan'dır- tahdis etti, o Ebu Hazim el-Eşcal'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bugün hanginiz oruçlu olarak sabahı etti?" buyurdu. Ebu Bekr (r.a.): Ben, dedi. Allah Resulü: "Bugün hanginiz bir cenazenin arkasından gitti?" buyurdu. Ebu Bekr (r.a.): Ben, dedi. Allah Resulü: "Bugün hanginiz bir yoksula yemek yedirdi?" buyurdu. Ebu Bekr (r.a.): Ben, dedi. Allah Resulü: "Bugün hanginiz bir hastayı ziyaret etti?" buyurdu. Ebu Bekr (r.a.): Ben, dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlar bir kişide bulunacak olursa mutlaka cennete girer" buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:          (2368) "Kim Allah yolunda iki zevc infak ederse ... " Kadi İyaz dedi ki: Herevl bu hadisin açıklamasında dedi ki: İki zevc nedir? İki at mı, iki köle mi, yoksa iki deve mi? diye soruldu. İbn Arefe dedi ki: Benzeri ile bir araya getirilen her bir şeye bir zevc denilir. Mesela birer birer iki deveyi bir araya getirecek olursan develeri bir araya tezvic ettim, denilir. Bir dirhem ile birlikte bir dinar, bir dirhem ile birlikte bir elbise(nin bir araya getirilmesine'denir) de denilmiştir.

 

"Zeve" kelimesi iki için de tek sayı için de kullanılır. Bunun beraberinde bir başkasının bulunması halinde ancak tek kişi hakkında kullanılacağı da söylenmiştir. Aynı şekilde zevc tür (sınıf) hakkında da kullanılır. Bu da yüce Allah'ın: "Ve siz üç zevc olacaksınız" (Vakıa, 7) buyruğu ile açıklanmıştır. Bir diğer açıklamaya göre bu hadisin iki namaz, iki gün oruç tutmak gibi bütün hayırlı ameller hakkında sözkonusu olma ihtimali vardır. Maksat ise bir sadakanın bir başkası ile birlikte yapılmasıdır. Böylelikle sadakanın ve itaat yolunda infakın faziletine ve bunların çokça yapılmasına dikkat çekilmiş olmaktadır.

 

"Allah yolunda" Bunun bütün hayır türleri hakkında genel anlamda kullanıldığı söylendiği gibi özel olarak cihad hakkında kullanıldığı da söylenmiştir. Ama birincisi daha sahih ve daha açıktır. Kadi İyaz'ın açıklamaları burada sona ermektedir ..

 

"Cennette ona: Ey Allah'ın kulu! Bu daha hayırlıdır, diye seslenilir."

Bunun burada senin için bir hayır, bir sevap ve imrenilecek mükafat vardır, anlamında olduğu söylendiği gibi bu kapı bizim kanaatimize göre senin için diğer kapılardan daha hayırlıdır. Buna sebeb ise sevabının ve nimetinin çok oluşudur. Bu sebeble gel de buradan gir anlamında olduğuda söylenmiştir. Dediğimiz şekilde ifadenin takdir edilmesi kaçınılmazdır. Yani her bir münadi, kendisinin çağırdığı kapının diğerinden daha faziletli olduğuna inanmaktadır.

 

"Namaz ehlinden olan kişi namaz kapısından davet edilir." Aynısı sadaka, cihad ve oruç hakkında da zikredilmektedir. ilim adamları dedi ki: Yani am el ve itaatinde çoğunluğu teşkil eden bu olursa demektir.

 

Oruç tutan kişi hakkında da: "Reyyan kapısından davet olunur" buyurmaktadır. ilim adamları dedi ki: Oruç kapısına "reyyan kapısı" denilmesi sıcak günlerde oruç tuttuğu için susuz kalan kimsenin susuzluğunun gideceğine ve akıbette oraya varacağına dikkat çekmek içindir. Reyyan (susuzluğun gitmesi anlamında) "er-rey"den türemiştir.

 

(2370) "Cennet bekçilerinin her biri bir kapıdan: Ey filan ... diye davet eder" biz "fulu: filan" lafzını bu şekilde lam harfi ötreli olarak zaptettik, meşhur olan budur. Kadi İyaz da başkaları da farklı bir şekil zikretmemiştir. Bazıları ise bunu lam harfi sakin (ful şeklinde) zaptetmiş iseler de birincisi daha doğrudur.

 

Kadı İyaz dedi ki: Bu ey filan demek olup sonundaki nun hazfedilerek terhin yapılmışhr. Kelimenin i'rabı da terhin hususundaki iki söyleyişten birisine göre nakledilmiştir. Kadi İyaz şunları da eklemektedir: "Fulu" lafzının nida ve terhin olmadığı hallerde "filan"ın bir söyleyişi olduğu da söylenmiştir.

 

"Helak olmaz" helak olması sözkonusu değildir.

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ebu Bekr es-Sıddık (r.a.)'a: "Gerçekten ben senin onlardan olacağını ümit ederim" buyurması Ebu Bekr (r.a.) için bir menkıbedir. Ayrıca bundan eğer kendisini beğenmesi ve başka bir suretle fitneye maruz kalacağından korkulmuyor ise bir kimseyi yüzüne karşı övmenin caiz olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Allah en iyi bilendir.

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Şu kapıdan, bu kapıdan" buyurup namaz, sadaka, oruç ve cihad kapılarını sözkonusu etmesi ile ilgili olarak Kadi İyaz şunları söylemektedir: Cennetin sekiz kapısının geti kalanları ise tevbe babı ile öfkelerini yutanlar, insanları affedenler babı ve razı olup hoşnut edenler babında sözkonusu edilmiştir. İşte bunlar hadis-i şeriflerde adı geçen yedi kapıdır. Bir hadiste de hesapsız olarak cennete girecek yetmiş bin kişinin sağ kapıdan girecekleri zikredilmektedir. O sekizinci kapı olabilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

29- İNFAKIN TEŞVİK EDİLMESİ VE İHSA'NIN (SAYMANIN) HOŞ OLMADIĞI BABI