SAHİH-İ MÜSLİM

ZEKAT

 

باب لا زكاة على المسلم في عبده وفرسه

3- KÖLESİ VE ATI SEBEBİ İLE MÜSLÜMANA ZEKAT YOKTUR BABI

 

وحدثنا يحيى بن يحيى التميمي قال: قرأت على مالك عن عبدالله بن دينار، عن سليمان بن يسار، عن عراك بن مالك، عن أبي هريرة ؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال:

 " ليس على المسلم في عبده ولا  فرسه صدقة ".

 

2270-7/1- Bize Yahya b. Yahya et-Temımı de tahdis edip dedi ki: Ben Malik'e Abdullah b. DInar'dan diye rivayetini okudum. O Süleyman b. Yesar'dan, o irak b. Malik'den, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslümana kölesi ve atı sebebi ile zekat yoktur" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 1463, 1464; Ebu Davud, 1594, 1595; Tirmizi, 628; Nesai, 2466, 2467, 2468, 469, 2470, 2471; İbn Mace, 1812

 

 

وحدثني عمرو الناقد وزهير بن حرب. قالا: حدثنا سفيان بن عيينة. حدثنا أيوب بن موسى عن مكحول، عن سليمان ابن يسار، عن عراك بن مالك، عن أبي هريرة، (قال عمرو): عن النبي صلى الله عليه وسلم. (وقال زهير: يبلغ به):

 "ليس على المسلم في عبده ولا  فرسه صدقة".

 

2271- Bana Amr en-Nakid ve Zuheyr b. Harb da tahdis edip dediler ki: Bize Süfyan b. Uyeyne tahdis etti, bize Eyyub b. Musa, Mekhul'den tahdis etti, o Süleyman b. Yesar'dan, o irak b. Malik'den, o Ebu Hureyre'den rivayet etti. -Amr dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den -Zuheyr dedi ki: Onunla (Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e-) ulaşarak (şöyle buyurdu) dedi: "Müslümana kölesi ve atı sebebi ile sadaka yoktur. "

 

 

حدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا سليمان بن بلال. ح وحدثنا قتيبة. حدثنا حماد بن زيد. ح وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا حاتم بن اسماعيل. كلهم عن خثيم بن عراك بن مالك، عن أبيه، عن أبي هريرة، عن النبي صلى الله عليه وسلم. بمثله.

 

2272- Bize Yahya b, Yahya tahdis etti, bize Süleyman b. Bilal haber verdi (H.) Bize Kuteybe tahdis etti, bize Hammad b. Zeyd tahdis etti. (H.) Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti, bize Hatim b. İsmail tahdis etti. Hepsi Huseyn b. İrak b. Malik'den, o babasından, o Ebu Hur2yre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını rivayet etti.

 

 

وحدثني أبو الطاهر وهارون بن سعيد الأيلي وأحمد بن عيسى. قالوا: حدثنا ابن وهب. أخبرني مخرمة عن أبيه، عن عراك بن مالك. قال: سمعت أبا هريرة يحدث عن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال:

 "ليس في العبد صدقة إلا صدقة الفطر".

 

2273- Bana Ebu't-Tahir ve Harun b. Said el-Eyli ile Ahmed b. İsa tahdis edip dediler ki: Bize İbn Vehb tahdis etti, bana Mahreme babasından haber verdi, o İrak b. Malik'den şöyle dediğini rivayet etti: Ebu Hureyre'yi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurdu diye tahdis ederken dinledim: "Köleden dolayı zekat yoktur, fıtır sadakası müstesna. "

 

 

AÇIKLAMA:          (2270) . "Müslümana kölesi ve atı sebebi ile sadaka (zekat) yoktur." Bu hadis ihtiyaç mallarında zekat düşmeyeceği hususunda asıl bir dayanaktır. Aynı zamanda ticaret maksadı ile edinilmemeleri halinde atlarda ve kölelerde de zekat düşmediği hususunda da asli bir dayanaklır. Selef ve halefden genel olarak ilim adamları da böyle demiştir. Ancak Ebu Hanife ve onun hocası Hammad b. Ebu Süleyman ile bir topluluk tamamen dişi olmaları ya da dişi ve erkek karışık olmaları halinde her bir at için bir dinar zekatı vacip (farz) kabul etmişlerdir. Arzu ederse de bunların kıymetlerini tesbit edip her iki yüz dirhem için beş dirhem de verebilir. Fakat bu hususta onların bir delilleri bulunmamaktadır. Bu hadis onların bu kanaatlerini reddetmek için açık bir delildir.

 

(2273) Köle hakkında: "Fıtır sadakası müstesna" ibaresi kölesinin fıtır sadakasının efendisi tarafından ödenmesinin vacip olduğu hususunda açık bir delildir. Bu köle ister ihtiyaç için alıkonulmuş olsun, ister ticaret için fark etmez. Malik, Şafii ve cumhurun görüşü budur. Kufeliler ise ticaret maksadı ile sahip olunan kölelerin fıtır sadakasını ödemek vacip değildir demişlerdir. Davud'dan ise fıtır sadakasını ödemek efendisine değil kölenin kendisine vaciptir. Bu durumda efendinin fıtır sadakasını ödeyebilmesi için kölesine kazanma imkanını vermesi gerekir, dediği nakledilmiştir. Aynı zamanda bu görüşü Kadı İyaz, Ebu Sevr'den de nakletmiştir.

 

Şafii'nin ve ilim adamlarının cumhurunun görüşüne göre ise mükatep kölenin fıtır sadakası kendisine de efendisine de vacip değildir. Ata, Malik ve Ebu Sevr'den efendisi üzerine vacip olduğu görüşü nakledilmiştir. Bu aynı zamanda Şafii mezhebine mensub bazı ilim adamlarının bir görüşüdür. Çünkü Nebr (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Üzerinde ödemekle yükümlü bulunduğu bir dirhem dahi kaldığı sürece mükatep köledir" hadisi bunu gerektirmektedir. Yine bu hususta bazı mezhep alimlerimizin bir diğer görüşü vardır ki fıtır sadakası mükatebin kendisi tarafından ödenmesi icab eder. Çünkü mükatep pek çok hüküm bakımından hür kimse gibidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

4- ZEKATIN ERKEN ÖDENMESİ VE VERİLMEMESİ HAKKINDA BİR BAB