SAHİH-İ MÜSLİM

CENAZE

 

باب ترك الصلاة على القاتل نفسه.

37- KENDİSİNİ ÖLDÜREN (İNTİHAR EDEN) KİMSENİN CENAZE NAMAZINI KILMAMA BABI

 

حدثنا عون بن سلام الكوفي. أخبرنا زهير عن سماك، عن جابر بن سمرة ؛ قال:

 أتي النبي صلى الله عليه وسلم برجل قتل نفسه بمشاقص. فلم يصل عليه.

 

2259- Bize Amr b. Sellam Kufi tahdis etti, bize Züheyr, Simak'den haber verdi, o Cabir b. Semura'dan şöyle dediğini rivayet etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e enli oklarla kendisini öldürmüş bir adam getirildi de onun cenaze namazını kılmadı.

 

 

Diğer tahric: Nesai, 1963

 

AÇIKLAMA:          "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e enli bir takım oklarla kendisini öldürmüş bir adam getirildi de onun cenaze namazını kılmadı". Enli aklar demek olan "meşakis"in tekili "mişkas" dır. Bu hadis-i şerifte kendisini öldüren bir kimsenin -masiyeti sebebi ile- cenaze namazı kılınmaz diyenlerin lehine bir delil bulunmaktadır. Ömer b. Abdülaziz ve Evzai'nin görüşü de budur. Hasan, Nehai, Katade, Malik, Ebu Hanife, Şafii ve pek çok ilim adamı cenaze namazı kılınır demişler ve bu hadis ile ilgili olarak şunu söylemişlerdir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bizzat onun cenaze namazını kılmaması insanların benzeri bir işi yapmamalarını anlatmak içindir. Ashab-ı Kiram ise onun namazını kılmışlardır. Bu ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önceleri borçlu olanların namazını kılmaması gibidir. Bundan kastı ise borçlanmayı önemsememek ve borcu ödemekte ihmalkar davranmaktan vazgeçirmek içindi. Bununla birlikte, ashabına, borçlu ölmüş olan üzerine namaz kılmalarını emrederek: "Arkadaşınızın namazını kılınız" buyurmuştur.

 

Kadi İyaz dedi ki: genel olarak ilim adamlarının benimsediği kanaat; müslüman olup işlediği suç dolayısıyla kendisine had uygulanmış, recm edilmiş; kendisini öldürmüş ve zina çocuğu herkesin namazı kılınır. Malik ve başkalarından gelen rivayete göre imam (halife), kendisi had sebebiyle öldürülmüş kimsenin namazını kılmaktan uzak durur. Aynı şekilde fazilet sahibi kimseler de fasıkların cenaze namazını kılmazlar. Bu onların fasıklıklarından vazgeçmelerine sebep olması içindir. ez-Zührt'den gelen rivayete göre ise recm edilerek öldürülmüş kimsenin cenaze namazı kıldırılmaz ama kısas yoluyla öldürülmüş kimsenin namazı kılınır.

Ebu Hanife de şöyle demektedir: Muharip (müslümanları korkutup yollarını kesen) kimsenin ve bağyeden kesimden öldürülenlerin namazları kılınmaz. Katade ise zinadan doğına çocuğun namazı kılınmaz, demiştir.

 

Hasan'dan rivayete göre zinadan hamile kalmış ve lohusalık halinde ölen kadının da onun çocuğunun da cenaze namazı kılınmaz dediği rivayet edilmiştir. Seleften bazı kimseler küçük çocuğun da namazının kılın maya cağını söylemiş fakat düşüğün namazı hususunda ihtilaf etmişlerdir. Muhaddis fukaha ile seleften bazılarının dediklerine göre eğer ceninin üzerinden dört ay geçmiş ise namazı kılınır. Fukahanın cumhuru ise; çocuk ağlayarak doğmamışsa ve bunun canlı olduğu başka bir yolla da bilinmemişse namazı kılınmaz demişlerdir.

 

Kafirlerle savaşırken şehid düşene gelince Malik, Şafii ve cumhur yıkanmaz ve namazı kılınmaz demiş. Ebu Hanife ise yıkanır ama namazı kılınmaz demiştir. Hasan'dan gelen rivayete göre hem yıkanır hem de namazı kılınır. Allah en iyi bilendir .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

ZEKAT AÇIKLAMASI VE 1- BEŞ VESK'DEN DAHA AŞAĞISINDA SADAKA (ZEKAT) YOKTUR BABI