SAHİH-İ MÜSLİM

BAYRAM

 

باب ما يقرأ به في صلاة العيدين.

187- BAYRAM NAMAZLARINDA NE OKUNACAĞI BABI

 

حدثنا يحيى بن يحيى. قال: قرأت على مالك عن ضمرة بن سعيد المازني، عن عبيدالله بن عبدالله ؛

 أن عمر بن الخطاب سأل أبا واقد الليثي: ما كان يقرأبه رسول الله صلى الله عليه وسلم في الأضحى والفطر ؟ فقال: كان يقرأ فيهما بق، والقرآن المجيد، واقتربت الساعة وانشق القمر.

 

2056- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Ben Malik'e Damra b. Said el-Maziri'den diye naklettiği rivayetini okudum. O, Ubeydullah b. Abdullah'dan rivayet ettiğine göre Ömer b. el-Hattab (r.anh) Ebu Vakid el-Leysi'ye: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban ve bayram namazlarında (zamm-ı sure olarak) ne okurdu? diye sormuş, o da: Her iki namazda (zamm-ı sure olarak) "Kaf, o çok şerefli, şanı yüce Kur'an'a andolsun" (Kat 1) ile "Kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı" (Kamer 1) surelerini okurdu, demiştir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 1154; Tirmizi, 534, 535; Nesai, 1566; İbn Mace, 1282

 

 

وحدثنا إسحاق بن إبراهيم. أخبرنا أبو عامر العقدي. حدثنا فليح عن ضمرة بن سعيد، عن عبيدالله بن عبدالله بن عتبة، عن أبي واقد الليثي ؛ قال:

 سألني عمر بن الخطاب: عما قرأ به رسول الله صلى الله عليه وسلم في يوم العيد ؟ فقلت: باقتربت الساعة، وق والقرآن المجيد.

 

2057- Bize İshak b. İbrahim de tahdis etti, bize Ebu Amir el-Akadi haber verdi, bize Fuleyh, Damra b. Said'den tahdis etti, o Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe'den, o Ebu Vakid el-Leysi'den şöyle dediğini rivayet etti: Ömer b. Hattab bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bayram günününde (bayram namazında zamm-ı sure olarak) ne okuduğunu sordu, ben de: "Kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı" (Kamer) ile "Kaf, o çok şerefli, şanı Yüce Kur'an'a andolsun" (Kaf) surelerini okurdu, dedim.

 

 

AÇIKLAMA:          "Ubeydullah'dan rivayete göre Ömer b. el-Hattab, Ebu Vakid (r.a)'a sordu ... " diğer rivayette ise: "Ubeydullah, Ebu Vakid'den şöyle dediğini rivayet etti: Ömer b. el-Hattab bana sordu" şeklindedir. Bütün nüshalarda bu rivayet böyledir. Birinci rivayet Ümmü Seleme'ye ait bir rivayettir. Çünkü Ubeydullah, Ömer'e yetişmemiştir. Bununla birlikte hadisin'ikinci rivayetinin muttasıl ve sahih olduğunda şüphe yoktur. Çünkü Ebu Vakid'e yetiştiğinde şüphe yoktur. Ondan hadis dinlediğinde görüş ayrılığı bulunmamaktadır. O halde bu rivayeti sebebi ile Müslim'i kınamak söz konusu olamaz çünkü hadis sahih ve muttasıldır. Allah en iyi bilendir.

 

"Ebu Vakid dedi ki: Ömer bana sordu ... " İlim adamları dedi ki: Ömer'in bu hususta tereddüde düşüp emin olmak için ona soru sormuş olması ya da insanların bunu öğrenmek maksadı ile ya da benzeri daha başka bir maksatla soru sormuş olması ihtimali vardır. Yoksa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte defalarca bayram namazında bulunmuş ve ona yakın olmakla birlikte Ömer'in bunu bilmemesi uzak bir ihtimaldir.

 

Bu rivayette Şafii'nin ve ona uygun kanaat belirtenlerin lehine delil bulunmaktadır. Onlara göre bayram namazlarında bu iki sureyi (Kaf ve Kamer surelerini) okumak sünnettir.

 

İlim adamları der ki: Bu iki sureyi okumanın hikmeti ölümden sonra dirilişi, geçmiş nesilleri yalanlayanların helak edilişlerini haber vermek, insanların bayram namazı için çıkmalarını ölümden sonra dirilişe çıkışlarını ve kabirlerden çıkışlarını da "etrafa saçılmış çekirgeleri andırırcasına" (Kamer, 7) diye dile getirilen hale benzetmeyi ihtiva etmektedirler. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

188- BAYRAM GÜNLERİNDE MASİYET İHTİVA ETMEYEN OYUNA RUHSAT VERİLDİĞİ BABI