SAHİH-İ MÜSLİM

BAYRAM

 

باب ترك الصلاة، قبل العيد وبعدها، في المصلى.

186- NAMAZGAHDA BAYRAM (NAMAZI)NDAN ÖNCE VE SONRA NAMAZ KILMAMA BABI

 

وحدثنا عبيدالله بن معاذ العنبري. حدثنا أبي. حدثنا شعبة عن عدي، عن سعيد بن جبير، عن ابن عباس ؛

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم خرج يوم أضحى أو فطر. فصلى ركعتين. لم يصل قبلهما ولا  بعدهما. ثم أتى النساء ومعه بلال. فأمرهن بالصدقة. فجعلت المرأة تلقي خرصها وتلقي سخابها.

 

2054- Bize Ubeydullah b. Muaz el-Anberı de tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Şu'be Adiyy'den tahdis etti, o Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'dan rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban bayramı ya da ramazan bayramı günü Çıkıp iki rekat kıl(dır)dı. Ondan önce de sonra da başka bir namaz kılmadı. Sonra beraberinde Bilal de olduğu halde kadınların yanına gitti, onlara sadaka vermelerini emretti. Kimi kadın halkasını attı, kimi kadın da gerdanlığını.

 

Diğer tahric: Buhari, 964, 989 -muhtasar-, 1431, 5881; Ebu Davud, 1159; Tirmizi, 537; Nesai, 1586; İbn Mace, 1291

 

 

وحدثنيه عمرو الناقد. حدثنا ابن إدريس. ح وحدثني أبو بكر بن نافع ومحمد بن بشار. جميعا عن غندر. كلاهما عن شعبة، بهذا الإسناد، نحوه.

 

2055- Bunu bana Amr en-Nakid de tahdis etti, bize İbn İdris tahdis etti, (H.) Bana Ebu Bekr b. Nafi' ve Muhammed b. Beşşar da birlikte Gunder'den tahdis ettiler. Her ikisi Şu'be'den bu isnad ile hadisi buna yakın olarak rivayet etti.

 

 

AÇIKLAMA:          "İki re kat namaz kıl(dır)dı. Ondan önce de sonra da başka bir namaz kılmadı." Bu hadisten anlaşıldığı üzere bayram namazının öncesinde de sonrasında da kılınması sünnet olan bir namaz yoktur. Malik bunu bayram namazından önce ve sonra namaz kılmanın mekruh olduğuna delil göstermiştir. Ashab-ı kiramdan ve tabiinden bir topluluk da bu görüştedir.

 

Şafii ile selefden bir topluluk ise bayram namazından önce de sonra da namaz kılmak mekruh değildir, demişlerdir. Evzai, Ebu Hanife ve Kufeliler bayram namazından sonra namaz kılmak mekruh değil, öncesinde kılmak mekruhtur demişlerdir.

 

Hadis-i şerifte böyle bir namazı mekruh görenlerin lehine bir delil yoktur.

Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kılmayışı, kılmanın mekruh olmasını gerektirmez. Çünkü bu hususta asıl kaide sabit olmadığı sürece. bir yasağın sözkonusu olmayacağıdır.

 

"Kimi gerdanlığını atıyordu ... " Sihab kelimesi misk, karanfil ya da daha başka hoş kokulardan yapılıp herhangi bir mücevheri bulunmayan boncuk şeklinde yoğrulmuş hoş kokululardan yapılmış bir gerdanlıktır. Çoğulu suhub olarak gelir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

187- BAYRAM NAMAZLARINDA NE OKUNACAĞI BABI