SAHİH-İ MÜSLİM

BAYRAM

 

باب ذكر إباحة خروج النساء في العيدين إلى المصلى وشهود الخطبة، مفارقات للرجال.

185- BAYRAMLARDA KADINLARIN -ERKEKLERDEN AYRI OLARAK- NAMAZGAHA ÇIKMALARININ VE HUTBEDE HAZIR BULUNMALARININ MÜBAH OLDUĞU BABI

 

حدثني أبو الربيع الزهراني. حدثنا حماد. حدثنا أيوب عن محمد، عن أم عطية. قالت:

 أمرنا (تعني النبي صلى الله عليه وسلم) أن نخرج، في العيدين، العواتق وذوات الخدور. وأمر الحيض أن يعتزلن مصلى المسلمين.

 

2051- Bana Ebu'r-Rabi ez-Zehrani tahdis etti, bize Hammad tahdis etti, bize Eyyub, Muhammed'den tahdis etti, o Ümmü Atiyye'den şöyle dediğini rivayet etti: Bize -yani Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)- bayramlarda ergen kızları ve evlerde örtülerinin arkasında oturan hanımları (namazgaha) çıkarmamızı emir buyurdu. Ayrıca ay hali olanların da müslümanların namazgahından ayrı bir yerde durmalarını emretti.

 

Diğer tahric: Buhari, 974 -muhtasar-; Ebu Davud, 1136, 1137 -buna yakın uzunca-; Nesai, 1558; İbn Mace, 1308

 

 

حدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا أبو خيثمة عن عاصم الأحول، عن حفصة بنت سيرين، عن أم عطية. قالت:

 كنا نؤمر بالخروج في العيدين. والمخبأة والبكر. قالت: الحيض يخرجن فيكن خلف الناس. يكبرن مع الناس.

 

2052- Bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize Ebu Heyseme, Asım elAhvel'den haber verdi, o Sirin kızı Hafsa'dan, o Ümmü Atiyye'den şöyle dediğini rivayet etti: Bayram namazlarında evlerinde oturan hanımlar ve bakire kızlar ile birlikte (namazgaha) çıkmamız emrolunurdu. Ay hali olanlar dahi dışarı çıkar, cemaatin arkasında bulunur, insanlarla birlikte tekbir getirirlerdi.

 

Diğer tahric: Buhari, 971; Ebu Davud, 1138

 

 

وحدثنا عمرو الناقد. حدثنا عيسى بن يونس. حدثنا هشام عن حفصة بنت سيرين، عن أم عطية. قالت: أمرنا رسول الله صلى الله عليه وسلم، أن نخرجهن في الفطر والأضحى. العواتق والحيض وذوات الخدور. فأما الحيض فيعتزلن الصلاة ويشهدن الخير ودعوة المسلمين. قلت: يا رسول الله ! إحدانا لا يكون لها جلباب. قال: "لتلبسها أختها من جلبابها".

 

2053- Bize Amr en-Nakid de tahdis etti, bize İsa b. Yunus tahdis etti, bize Hişam, Sirin kızı Hafsa'dan tahdis etti, o Ümmü Atiyye'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere ramazan ve kurban bayramlarında onları yani genç kızları, ay hali olanları, evlerinde perdeler arkasında kalan hanımları (namazgaha) çıkarmamızı emretti. Ay hali olanlar namaza katılmazlar, hayra ve müslümanların dualarına tanık olurlardı. Ben: Ey Allah'ın Resulü! Birimizin dIbabı yoksa, dedim. Allah Resulü: "Ona (dinen) kızkardeşi kendi cilbabını versin" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, 540; İbn Mace, 1307

 

AÇIKLAMA:          (2051) Ümmü Atiyye'nin: "Bayramlarda ergen kızları ... emrolunduk" sözleri ile ilgili olarak dil bilginleri dedi ki: Avatik, ergen kız çocuğu demek olan "atik"in çoğuludur. İbn Cureyc: Büluğa yaklaşmış kız çocuğu diye açıklamış, İbn Sikkit ise büluğa ermesi ile olgunlaşması dönemi arasında evlenmediği sürece kıza verilen addır, demştir. Ta'nis (bekarlık) ise, kızın yaşı ilerleyinceye kadar kocasız, babasının evinde uzun süre kalması demektir. Dil bilginlerinin dediklerine göre kıza "atık" deniliş sebebi, iş görmek ve ihtiyaçları karşılamak için dışarı çıkmak gibi mihnetlerden kurtulmasından dolayıdır. Bir diğer açıklamaya göre evlenmesi yaklaştığı için anne-babasının ve ailesinin baskısından kurtulup kocasının evinde bağımsız olma döneminin yaklaşması do'layısı ile bu ad verilmiştir. (Hidr'in çoğulu olan) hudur ise evler anlamındadır. Hidr'in evin bir tarafındaki örtü, perde olduğu da söylenmiştir.

 

(2052) Ümmü Atiyye'nin diğer rivayette yer alan "muhabbee: perdeli, saklı" kelimesi de örtülü, örtüleri arasındaki kadın anlamındadır. Mezheb alimlerimizin dedikleri üzere bayramlarda alımlı görünüşü ve güzel olanlar dışındaki kadınların namazgaha çıkartılmaları müstehaptır. Örtüleri arkasında bulunan, evlerinin özel yerlerinde kalan hanımların çıkartılması ile ilgili olarak da, o zamanda günümüzün aksine ortaya çıkacak kötülükten emin olunmasnı gerekçe göstererek cevap vermişlerdir. Bundan dolayı Aişe (r.anha)'dan şöyle dediği sahih olarak rivayet edilmiştir: "Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınların yeni ortaya çıkardıklarını görmüş olsaydı, İsrail oğulları kadınlarına engel olunduğu gibi mescitlere gitmelerini engellerdi."

 

Kadi İyaz dedi ki: Selef, kadınların bayram namazları için çıkmaları hususunda ihtilaf etmişlerdir. Bir topluluk bunun onlar üzerinde bir hak (görevleri) olduğu görüşündedir ki Ebu Bekir, Ali, ibn Ömer ve daha başkaları (r.anhum) bunlar arasındadır. Kimileri de bunu onlara yasaklamış bulunmaktadır. Urve, Kasım, Yahya el-Ensari, Malik ve Ebu Yusuf da bunlar arasındadır. Ebu Hanife ise bir defasında caiz görmüş, bir defasında caiz görmemiştir.

(2051) "Ay hali olanların müslümanların namazgahından uzak durmalarını emretti."

 

 

Buradan da şu hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Ay hali olan kadınların namazgaha yaklaşmaları menedilmiştir. Ancak mezheb alimlerimiz bu menedilişin mahiyeti hakkında ihtilaf etmişlerdir. Cumhur bu men (engelleme) haram kılmak değil, tenzihi kerahet manasındadır, demişlerdir. Buna sebeb ise herhangi bir ihtiyaç olmaksızın namaz da sözkonusu olmamakla birlikte kadınların erkeklerle yakın yerde bulunmalarının önlenmesidir. Ama haram olmayışı ise namazgahın mescit olmayışından ötürüdür.

 

Mezheb alimlerimizden Ebu'I-Ferac ed-Darimi'nin mezhebimize mensup bir alimden naklettiği üzere o: Ay hali olan bir kadının mescitte durması haram olduğu gibi, namazgahda durması da haramdır. Çünkü namazgah da namaz için ayrılmış bir yerdir, bu yönü ile mescide benzer, demiştir. Ama doğru olan birincisidir.

 

(2052) Ümmü Atiyye'nin ay hali olanlar hakkında: "insanlarla birlikte tekbir getirirler" ifadesinden ise;

 

2. Ay hali ve cünub olanın yüce Allah'ı zikretmesinin caiz olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Ay hali olan kadına ancak Kur'an okuması haramdır.

 

3. Ümmü Atiyye'nin: "insanlarla birlikte tekbir alırlar" sözü de bayramlarda herkesin tekbir getirmesinin müstehap olduğuna delildir. Bu hususda icma vardır. Mezheb alimlerimiz der ki: iki bayram gecesinde ve namaza çıkarken tekbir getirmek müstehaptır.

 

Kadi İyaz dedi ki: Bayramlarda dört yerde tekbir getirilir: Namaza giderken, imam çıkıncaya kadar namaz esnasında, hutbe sırasında ve namazdan sonra tekbir getirilir.

Birincisi hakkında ilim adamları ihtilaf etmişlerdir. Ashabtan ve seleften bir topluluk bunu müstehap gördüklerinden namaza çıktıkları zaman namazgaha varıncaya kadar seslerini yükselterek tekbir getirirlerdi. Evzai, Malik ve Şafii de böyle demişlerdir. Ayrıca Şafii bayram gecelerinde de tekbiri müstehap görmüş, Ebu Hanife ise kurban bayramı namazına çıkarken tekbir getirir, ramazan bayramında getirmez demiş ise de, arkadaşları ona muhalefet ederek cumhurun dediği gibi demişlerdir.

 

Hutbe esnasında imam'ın tekbiri ile tekbir getirmek de İmam Malik'in görüşü olup başkaları bunu kabul etmemektedir.

 

Bayram namazının başında meşru görülen tekbire gelince; Şafii bu iftitah tekbiri dışında birinci re katta dedi, ayağa kalkmak için alınan tekbir dışında ikinci re katta da beştir. Malik, Ahmed ve Ebu Sevr de böyle demiş olmakla birlikte bunlar biri iftitah tekbiri olmak üzere birinci re katta yedi tekbirdir, demişlerdir. Sevri ve Ebu Hanife ise iftitah tekbiri ile ayağa kalkma tekbiri ile birlikte birinci rekatta beş, ikinci re katta dört tekbirdir. İlim adamlarının cumhurunun kanaatine göre bu tekbirler ardı arkasına ve bitişik alınır. Ata, Şafii ve Ahmed ise: Her iki tekbir arasında yüce Allah'ı zikretmek müstehaptır, demişlerdir. Bu görüş aynı zamanda İbn Mes'ud (r.anh)'dan da rivayet edilmiştir.

 

Kurban bayramında namazdan sonra tekbir almaya gelince; selef alimleri ile onlardan sonra gelenler bu hususta yaklaşık on farklı görüşe sahiptir. Acaba bu tekbirin zamanı Arefe günü sabahtan itibaren mi başlar yoksa o günün öğle vaktinden mi, kurban bayramı birinci günü sabahından mı yoksa öğle vaktinden mi başlar? Tekbirin son vakti ise kurban bayramı birinci günü öğle vakti mi yoksa Nahr (kurban kesme) günlerinin birincisinin öğle vakti mi? Teşrik (kurban bayramının iki, üç ve dördüncü günü) günlerinin sabahında mı, öğle vaktinde mi yoksa ikindi vaktinde mi sona erer?

 

Malik, Şafii ve bir topluluğun tercihine göre tekbir kurban bayramı birinci günü öğle vaktinde başlar, teşrik günlerinin son gününün sabahında sona erer. Şafii'nin bir başka görüşüne göre ise son teşrik günü ikindi vaktine kadar sürer. Bir diğer görüşüne göre ise Arefe günü sabahtan başlayıp son teşrik günü ikindi vaktine kadar devam eder. Mezheb alimlerimizden bir topluluğa göre de tercih edilen görüş bu olup çeşitli yerlerde uygulama da buna göredir.

(2053) Ümmü Atiyye'nin "hayra ve müslümanların duasına tanık olurlar" ifadesinden;

 

4. Hayır toplantılarında ve müslümanların dualarında zikir ve ilim hal. kaları ile benzeri ortamlarda hazır bulunmanın müstehap olduğu anlaşılmaktadır.

 

"Eğer dlbabı yoksa" Nadr b. Şumeyl dedi ki: Cilbab, himar'dan daha kısa ve daha enli bir elbisedir. Kadının kendisi ile başını örttüğü miknaa'ya (yerine göre peçe gibi yüzün üzerine de itidirilen örtüye) denilir. Bunun rida'dan daha küçük, kendisi ile sırtını ve göğsünü örttüğü bir örtü olduğu söylendiği gibi, çarşaf gibi bir örtüdür ve cardır diyenler de olmuştur. Bunu izar (belden aşağısını örten peştemal gibi bir örtü) olduğu da, başörtüsü olduğu da söylenmiştir.

 

"Kızkardeşi ona dlbabını giydirsin." Bunun doğru manası kendisinin ihtiyacı olmayan bir cilbabı giysin diye emanet olarak ona versin şeklindedir.

 

5. Burada da herkesin bayramda hazır olması, birr ve takva üzerine yardımlaşıp birbirine destek olmak teşvik edilmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

186- NAMAZGAHDA BAYRAM (NAMAZI)NDAN ÖNCE VE SONRA NAMAZ KILMAMA BABI