SAHİH-İ MÜSLİM

CUMA

 

باب ما يقرأ في يوم الجمعة.

182- CUMA GÜNÜ NE OKUNACAĞI BABI

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا عبدة بن سليمان عن سفيان، عن مخول بن راشد، عن مسلم البطين، عن سعيد بن جبير، عن ابن عباس ؛

 أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يقرأ في صلاة الفجر، يوم الجمعة: الم تنزيل السجدة، وهل أتى على الإنسان حين من الدهر. وأن النبي صلى الله عليه وسلم كان يقرأ، في صلاة الجمعة، سورة الجمعة والمنافقين.

 

2028- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Abde b. Süleyman, Süfyan'dan tahdis etti, o Muhavvel b. Raşid'den, o Müslim el-Batın'den, o Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma gününde sabah namazında: Elif, Lam, Mim. Tenzil esSecde suresi ile "hel eta ale' I-insani hınun mine'd-dehr" (İnsan) surelerini okurdu. Ayrıca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma namazında da Cumua suresi ile Münafikun suresini okurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 1074, 1075; Tirmizi, 520; Nesai, 955, 1420; İbn Mace, 821

 

 

وحدثنا ابن نمير. حدثنا أبي. ح وحدثنا أبو كريب. حدثنا وكيع. كلاهما عن سفيان، بهذا الإسناد، مثله.

 

2029- Bize İbn Numeyr de tahdis etti, bize babam tahdis etti, (H.) bize Ebu Kureyb de tahdis etti, bize Veki' tahdis etti, ikisi Süfyan'dan bu isnad ile aynısını rivayet etti.

 

 

وحدثنا محمد بن بشار. حدثنا محمد بن جعفر. حدثنا شعبة عن مخول، بهذا الإسناد، مثله. في الصلاتين كلتيهما. كم قال سفيان.

 

2030- Bize Muhammed b. Beşşar da tahdis etti, bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu' be, Muhavvel'den bu isnad ile her iki namaz hakkında da aynısını tıpkı Süfyan'ın dediği gibi rivayeti nakletti.

 

 

حدثني زهير بن حرب. حدثنا وكيع عن سفيان، عن سعد بن إبراهيم، عن عبدالرحمن الأعرج، عن أبي هريرة، عن النبي صلى الله عليه وسلم؛

 أنه كان يقرأ في الفجر، يوم الجمعة: الم تنزيل، وهل أتى.

 

2031- Bana Zuheyr b, Harb tahdis etti ... Ebu Hureyre bir rivayetine göre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü sabah namazında "Elif, Lam, Mim (secde) tenzil" suresi ile "hel eta ale' I-insan" (insan) suresini okurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 891, 1068; Nesai, 954; İbn Mace, 823

 

 

حدثني أبو الطاهر. حدثنا ابن وهب عن أبراهيم بن سعد، عن أبيه، عن الأعرج، عن أبي هريرة ؛

 أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يقرأ في الصبح، يوم الجمعة، بالم تنزيل، في الركعة الأولى. وفي الثانية: هل أتى على الإنسان حين من الدهر لم يكن شيئا مذكورا.

 

2032- Bana Ebu't-Tahirtahdis etti ... Ebu Hureyre'den rivayete göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü sabah namazında birinci re katta Bif, Lam, Mim (secde) tenzil" suresini, ikinci rekatta ise "hel eta ale' I-insani hınun mineddehri lem yekun şey'en mezkura" (yani) İnsan suresini okurdu.

 

 

AÇIKLAMA:          (2028) "Muhavvel, Muslim el-Batin'den ... " Meşhur olan söyleşiye göre mim harfi ötreli, hı harfi fethalı, vav şeddeli olarak Muhavvel diye okunduğudur. Meşhur ve daha doğru olan da budur. Metalib sahibi, bunu cumhurdan diye nakletmiş olup, bazıları mim harfi kesreli ha harfi sakin (Mihvel olarak) diye zaptetmişlerdir, demiştir.

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cuma günü sabah namazında birinci rekatta Secde suresini, ikinci rekatta ise, İnsan suresini okuduğuna dair hadisde ise hem bizim mezhebimizin hem de cuma günü sabah namazında bunları okumanın müstehap olduğu hususunda bize muvafakat edenlerin kanaatlerinin lehine bir delil bulunmaktadır.

 

Ayrıca namaz esnasında secde ayetinin okunmasının da, secde yapmanın da mekruh olmadığına dair delil vardır. Malik ve başkaları böyle bir hükmü zikretmiş olmakla birlikte çeşitli yollarla rivayet edilmiş bulunan Ebu Hureyre'den ve İbn Abbas'dan (r.a.) gelen bu açık ve sahih hadisler onlara karşı delildir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

183- CUMA NAMAZINDAN SONRA NAMAZ KILMAK BABI