SAHİH-İ MÜSLİM

CUMA

 

باب التغليظ في ترك الجمعة.

177- CUMA NAMAZININ TERK EDİLMESİ HUSUSUNDA TEHDİDİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ OLDUĞU BABI

 

وحدثني الحسن بن علي الحلواني. حدثنا أبو توبة. حدثنا معاوية (وهو ابن سلام) عن زيد (يعني أخاه) أنه سمع أبا سلام قال: حدثني الحكم بن ميناء ؛ أن عبدالله بن عمر وأبا هريرة حدثاه ؛ أنهما سمعا رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول، على أعواد منبره.

 "لينتهين أقوام عن ودعهم الجمعات. أو ليختمن الله على قلوبهم. ثم ليكونن من الغافلين".

 

1999- Bana el-Hasan b. Ali el-Hulvani de tahdis etti, bize Ebu Tevbe tahdis etti, bize Muaviye -ki b. Sellam'dır- Zeyd'den -yani kardeşinden- tahdis ettiğine göre o Ebu Sellam'ı şöyle derken dinlemiştir: Bana el-Hakem b. Meyna'nın tahdis ettiğine göre Abdullah b. Ömer ile Ebu Hureyre kendisine şunu tahdis etti: Her ikisi de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i minberinin basamakları üzerinde şunu söylerken dinlemişlerdir: "Bir takım kimseler ya cumaları terk etmekten vazgeçerler yahut da Allah onların kalplerini mühürleyecek, sonra da andolsun gafillerden olacaklardır. "

 

 

Diğer tahric: Nesai, 1369; İbn Mace, 794

 

AÇIKLAMA:          "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i minberinin basamaklarında şöyle buyururken dinledik: ... " Bu hadisten minber edinmenin müstehab olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bu ise icma ile kabul edilmiş bir sünnettir.

 

"Terk etmekten ... " ifadesinde ise cuma namazının farz-ı ayın olduğu hükmü çıkmıştır. "Mühürlemek" ise" mühür basmak, örtmek demektir. Yüce Allah'ın: ''Allah onların kalplerini mühürledi" (Bakara, 7) buyruğu hakkında kalplerine mühür bastı, demektir diye açıklamışlardır. Er-Reyn de onun gibidir. Er-Reyn'in mühürlemenin hafif şekli olduğu da söylenmiştir. Mühürlemek ise kilitlemekten daha hafiftir. Kalpler hakkındaki en ağır hal, onların kilitlenmeleridir.

 

Kadi İyaz dedi ki: Bu hususta açıklamalarda bulunanlar çokça ihtilaf etmişlerdir. Bunun hakkında lütufta bulunulmaması, hayır sebeblerinin kaldırılması anlamında olduğu söylendiği gibi, kalplerinde küfrün yaratılması olduğu da söylenmiştir. Bu da ehli sünnet kelamcılarının çoğunluğunun görüşüdür. Başkaları ise bu onlar aleyhine yapılmış bir şahitliktir, demişlerdir. Bunun yüce Allah'ın, meleklerin kendisi ile kimin övülüp kimin yerildiğini bilecekleri, kalplerindeki bir alamet olduğu da söylenmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

178- NAMAZIN VE HUTBENİN HAFİFLETİLMESİ (UZATILMAMASI) BABI