SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب لا تتحروا بصلاتكم طلوع الشمس ولا غروبها

160- NAMAZINIZ İÇİN GÜNEŞİN DOĞUŞUNU VE BATIŞINI ARAŞTIRIRCASINA GECİKTİRMEYİN BABI

 

حدثنا محمد بن حاتم. حدثنا بهز. حدثنا وهيب. حدثنا عبدالله بن طاوس عن أبيه، عن عائشة؛ أنها قالت:

 وهم عمر. إنما نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم أن يتحرى طلوع الشمس وغروبها.

 

1928- Bize Muhammed b. Hatim tahdis etti, bize Behz tahdis etti, bize Vuheyb tahdis etti, bize Abdullah b. Tavus, babasından tahdis etti, o Aişe'den şöyle dediğini rivayet etti: Ömer yanıImıştır. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ancak (namaz kılmak için) güneşin doğuşunu ya da batışını araştırırcasına (geciktirmeyi) yasaklamıştır.

 

Diğer tahric: Nesai, 569

 

 

وحدثنا حسن الحلواني. حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا معمر عن ابن طاوس، عن أبيه، عن عائشة؛ أنها قالت:

  لم يدع رسول الله صلى الله عليه وسلم الركعتين بعد العصر. قال فقالت عائشة: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "لا تتحروا طلوع الشمس ولا غروبها. فتصلوا عند ذلك".

 

1929- Bize Hasan el-Hulvanı de tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, İbn Tavus'dan haber verdi, o babasından, o Aişe'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindiden sonra iki re kat kılmayı hiç bırakmadı.

 

(Tavus) dedi ki: Aişe dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güneşin doğuşunu ve batışını araştırırcasına (namaz kılmayı geciktirip) tam o vakitte namaz kılmayın" buyurmuştur.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Ömer yanıImıştır" yani Ömer b. el-Hattab (r.anh) kayıtsız ve şartsız olarak ikindiden sonra namaz kılınanın yasaklandığını rivayet etmekle yanılınıştır. Kadi İyaz dedi ki: Aişe'nin böyle demesinin sebebi ise kendisinin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ikindiden sonra iki rekat namaz kılmış olduğuna dair yaptığı rivayettir. Ömer'in rivayetini ise Ebu Said ve Ebu Hureyre de rivayet etmiştir. Müslim'deki rivayete göre de İbn Abbas birden çok kişinin bu hususu kendisine haber verdiğini söylemiştir.

 

Derim ki: Her iki rivayetin arası şöylece bulunup açıklanabilir: Araştırırcasına geciktirme rivayeti farz namazı bu vakte kadar geciktirmek hakkında kabul edilir, kayıtsız ve şartsız yasaklayıcı rivayet ise, sebebi olmayan namazlar hakkında kabul edilir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

161. NEBİ (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'İN İKİNDİDEN SONRA KILDIĞI İKİ REKATI TANIMA BABI