SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب فضل قراءة المعوذتين

153- MUAVVİZETEYN'İ (FELAK 'VE NAS'I) OKUMANIN FAZİLETİ BABI

 

وحدثنا قتيبة بن سعيد. حدثنا جرير عن بيان، عن قيس بن أبي حازم، عن عقبة بن عامر. قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "ألم تر آيات أنزلت الليلة لم ير مثلهن قط؟ قل أعوذ برب الفلق وقل أعوذ برب الناس".

 

1888- Bize Kuteybe b. Said de tahdis etti... Ukbe b. Amir dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ItBu gece asla benzerleri görülmemiş bazı ayetlerin indirildiğini görmedin mi, bunlar kul euzu bi rabbil felak ve kul euzu bi rabbinnas (surelerinin ayetleridir)"

 

Diğer tahric: TIrmizi, 2902; Nesai,953

 

 

وحدثني محمد بن عبدالله بن نمير. حدثنا أبي. حدثنا إسماعيل عن قيس، عن عقبة بن عامر. قال:

 قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم "أنزل أو أنزلت علي آيات لم ير مثلهن قط: المعوذتين".

 

1889- Bana Muhammed b. Abdullah b. Numeyr de tahdis etti... Ukbe b. Amir (dedi ki): Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Benim üzerime kesinlikle benzerleri görülmemiş ayetler (yani) muavezeteyn (felak ve nas) sureleri indirildi" buyurdu.

 

 

وحدثناه أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا وكيع. ح وحدثني محمد بن رافع. حدثنا أبو أسامة. كلاهما عن إسماعيل، بهذا الإسناد، مثله. وفي رواية أبي أسامة عن عقبة بن عامر الجهني، وكان من رفعاء أصحاب محمد صلى الله عليه وسلم.

 

1890- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti, bize Veki' tahdis etti, (H.) Bana Muhammed b. Nafi'de tahdis etti, bize Ebu Usame tahdis etti, ikisi bu isnad ile aynısını rivayet etti. Ebu Usame'nin Ukbe b. Amir ez-Zuheyri'den rivayetinde: O Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ashabının ileri gelenlerinden biri idi, (ifadesi de yer almaktadır).

 

 

AÇIKLAMA:          Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (1888) "bu gece benzeri asla indirilmemiş ayetlerin indirildiğini görmedin mi... " Bu ifadeler bu iki surenin faziletinin büyüklüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Kur'an-ı Kerim'in bazı bölümlerinin diğer bazı kısımlarından daha üstün olduğunu söylemek ile ilgili görüş ayrılığı az önce geçti. Bu hadiste bu iki surenin Kur'an-ı Kerim'den olduklarına dair açık bir delil olduğu gibi İbn Mes'ud'a bu hususta nisbet edilen görüş ayrılığı da reddedilmektedir. Yine burada "kul: de ki" lafzını Kur'an-ı Kerim'de bu iki surede besmeleden sonra sabit olduğuna da delil bulunmaktadır ki ümmet bütün bu hususları icma ile kabul etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer rivayette (1889) "üzerime asla benzeri görülmemiş ayetler. .. indirildi" ibaresinde "lem yura: görülmemiş" lafzı "le m nera: görmediğimiz" diye de zaptetmiş bulunmaktayız, her ikisi de sahihtir.

"Muavezeteyen" lafzı bütün nüshalarda bu şekilde olup bu da sahihtir, hazf edilmiş bir fiil ile nasb edilmiştir. Yani muavezeteyn surelerini kastediyorum, takdirindedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

154- KUR'AN-I KERİM İLE AMEL EDİP ONU ÖGRETENİN FAZİLETİ, FIKIH YA DA BAŞKA HUSUSLAR İLE İLGİLİ (KONULARIN) HİKMETİNİ ÖGRENİP O HİKMET GEREĞİNCE AMEL EDİP ONU BAŞKASINA ÖGRETENİN FAZİLETİ BABI