SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب فضل سورة الكهف وآية الكرسي

151- KEHF SURESİNİN VE AYETÜ'L-KÜRSİ'NİN FAZİLETİ BABI

 

وحدثنا محمد بن المثنى. حدثنا معاذ بن هشام. حدثني أبي عن قتادة، عن سالم بن أبي الجعد الغطفاني، عن معدان بن أبي طلحة اليعمري، عن أبي الدرداء؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم قال:

 "من حفظ عشر آيات من أول سورة الكهف، عصم من الدجال".

 

1880- Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, Bize Muaz b. Hişam tahdis etti. Bana babam, Katade'den tahdis etti. O, Salim b. Ebu'l-Ca'd el-Gatafani'den, o Ma'dan b. Ebu Talha el-Ya'meri'den, o Ebu'dDerda'dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kehf suresinin başından on ayet ezber!eyen bir kimse Decca!'den korunur" buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 4323; Tirmizi, 2886

 

 

وحدثنا محمد بن المثنى وابن بشار. قالا: حدثنا محمد بن جعفر. حدثنا شعبة. ح وحدثني زهير بن حرب. حدثنا عبدالرحمن بن مهدي. حدثنا همام. جميعا عن قتادة، بهذا الإسناد. قال شعبة: من آخر الكهف. وقال همام: من أول الكهف. كما قال هشام.

 

1881- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar da tahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be tahdis etti (H.) Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize Abdurrahman b. Mehdi tahdis etti, bize Hemmam tahdis etti. Hepsi Katade'den bu isnad ile rivayet etti. Şu'be: Kehf suresinin sonundan dedi, Hemmam ise Hişam'ın dediği gibi Kehf suresinin başından dedi.

 

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا عبدالأعلى بن عبدالأعلى عن الجريري، عن أبي السليل، عن عبدالله بن رباح الأنصاري، عن أبي بن كعب؛ قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "يا أبا المنذر! أتدري أي آية من كتاب الله معك أعظم؟" قال قلت: الله ورسوله أعلم. قال "يا أبا المنذر! أتدري أي آية من كتاب الله معك أعظم؟" قال قلت: الله لا إله إلا هو الحي القيوم. قال: فضرب في صدري وقال "والله! ليهنك العلم أبا المنذر".

 

1882- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti... Abdullah b. Rebah el-Ensari, Ubey b. Ka'b'dan şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ebu! Munzir! Allah'ın kitabından ezbere bildiğin en büyük ayetin hangisi olduğunu biliyor musun?" buyurdu. Ben: Allah ve Resulü en iyi bilir, o: "Ey Ebul Munzir! Allah'ın kitabından ezbere bildiğın en büyük ayetin hangisi olduğunu biliyor musun?" buyurdu. Ben: "Allahu la ilahe illahu vel hayyul kayyum'dur" dedim. Bunun üzerine göğsüme vurdu ve: ''Allah'a yemin ederim, ilimle afiyet bulasın ey Ebul Münzir" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 1460

 

AÇIKLAMA:          (1880) "Kim Kehf suresinin başından on ayet ezberlerse ... " bir başka rivayetle ise "Kehf suresinin sonundan" denilmektedir. Denildiğine göre bunun sebebi surenin baş tarafında hayret verici hususlar ve çeşitli delil ve mucizelerin sözkonusu edilmesidir. Bunlar üzerinde iyice düşünen bir kimse Deccal fitnesine kapılmaz. Aynı zamanda bu surenin sonunda da: "O kafirler. .. mi sandılar" (Kehf, 102) buyrukları yer almaktadır.

 

(1882) "Ebu Selil"in adı: Durayb b. Nukayr'dır. Nufeyr olduğu da, Nufeyl olduğu da söylenmiştir.

 

(1882) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ubey b. Ka'b'a: "ilimle afiyet bulasın ey Ebul Munzir" demesi, Ubey için büyük bir menkıbe, ilminin çokluğuna delil bulunduğu gibi, alim olan kimsenin faziletli arkadaşlarının onu yüceltebilecekleri ve ona künyesi ile hitab edebilecekleri anlaşıldığı gibi, maslahatına olması ve nefsinin kemali, takvadaki derinliği gibi sebeblerden dolayı kendisini beğeneceğinden korkulmayan kimseyi, yüzüne karşı medh etmenin caiz olduğu hükmü de anlaşılmaktadır.,..

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah'ın kitabından ezbere bildiğin en büyük ayet hangisidir. .. " ile ilgili olarak Kadi İyaz diyor ki: Buradan anlaşıldığına göre Kur'an'ın bazı bölümlerinin diğer bölümlerine göre daha faziletli olduğunu söylemenin caiz olduğu da, yine Kur'an'ı Kerim'in yüce Allah'ın diğer kitaplarından daha faziletli olduğunu söyleyenlerin görüşünün lehine bir delil bulunmaktadır. Bununla birlikte bu hususta ilim adamları ihtilaf etmişlerdir. Ebul Hasan el-Eşari, Ebu Bekir el-Bakillani, fakihlerden ve ilim adamlarından bir topluluk bunu kabul etmemişlerdir. Çünkü Kur'an-ı Kerim'in bir kısmının faziletini kabul etmek daha az faziletli görülen buyrukların eksik olmasını gerektirmektedir. Şanı yüce Allah'ın kelamında ise böyle bir eksiklik yoktur. Bu gibi kimseler "daha büyük" ve "daha faziletli" latzının bir takım ayet ve sureler hakkında kullanılmasını pek büyüktür ve pek fazilet- . lidir anlamındadır şeklinde yorumlamışlardır. Buna karşılık İshak b. Rafi'yye daha başka ilim adamı ve kelamcılar bunun caiz olduğunu söylemiş ve şöyle demişlerdir: Bu ise bu hususta okuyucunun alacağı büyük ecir ile ve pek çok sevabı ile alakalıdır. Tercih olunan ise bu ayet yahut bu surenin daha büyük ve daha faziletli olduğunu söylemenin caiz olduğudur. Ancak bununla şu anlam kastedilir: Onun ile ilgili sevap daha çoktur. Bu da hadisin ifade ettiği manadır. Allah en iyi bilendir.

 

İlim adamları dedi ki: Ayetel kürsinin daha büyük olmak özelliği uluhiyet, vahdaniyet, hayat, ilim, mülk, kudret ve irade gibi isim ve sıfatlarının esasını teşkil eden buyrukları ihtiva etmesidir. Bunların yedisi ise bütün isim ve sıfatların esasını teşkil eder. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

152- KUL,HUVALLAHU EHAD: SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİ BABI