SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب فضل قراءة القرآن في الصلاة وتعلمه

148- NAMAZDA KUR'AN OKUMANIN VE KUR'AN'I ÖGRENMENİN FAZİLETİ BABI

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة وأبو سعيد الأشج. قالا: حدثنا وكيع عن الأعمش، عن أبي صالح، عن أبي هريرة. قال:

 قال رسول الله عليه وسلم "أيحب أحدكم إذا رجع إلى أهله أن يجد فيه ثلاث خلفات عظام سمان؟" قلنا: نعم. قال "فثلاث آيات يقرأ بهن أحدكم في صلاته. خير له من ثلاث خلفات عظام سمان".

 

1869- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe ve Ebu Said el-Eşec tahdis edip dedi ki: Bize Veki', A'meş'den tahdis etti, o Ebu Salih'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biriniz ailesinin yanına dönüp de evinde hamile, semiz ve büyük üç deve bulmasına sevinir mi" buyurdu. Biz; evet, dedik. O: "O halde (şunu bilin ki) birinizin namazda okuyacağı üç ayet onun için hamile, semiz ve büyük üç deveden hayırlıdır" buyurdu.

 

Diğer tahric: İbn Mace, 3782

 

 

وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا الفضل بن دكين عن موسى بن علي. قال: سمعت أبي يحدث عن عقبة ابن عامر. قال:

 خرج رسول الله صلى الله عليه وسلم ونحن في الصفة. فقال "أيكم يحب أن يغدو كل يوم إلى بطحان أو إلى العقيق فيأتي منه بناقتين كوماوين، في غير إثم ولا قطع رحم؟" فقلنا: يا رسول الله! نحب ذلك. قال "أفلا يغدو أحدكم إلى المسجد فيعلم أو يقرأ آيتين من كتاب الله عز وجل خير له من ناقتين. وثلاث خير له من ثلاث. وأربع خير له من أربع. ومن أعدادهن من الإبل؟".

 

1870- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize el-Fadl b. Dukeyn, Musa b. Ali'den şöyle dediğini tahdis etti: Babamı Ukbe b. Amir'den şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Biz Suffa'da iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktı ve: "Hanginiz her gün Buthan ya da Akik denilen yere kadar gidip oradan -her hangi bir günaha girmek ve akraba bağını kesmek söz konusu olmaksızın- büyük hörgüçlü iki deve getirmek ister" buyurdu. Biz: Böyle bir şeyi isteriz ey Allah'ın Resulü, dedik. O: "O halde neden her biriniz mescide gidip aziz ve celil Allah'ın kitabından iki ayet öğrenemiyor yahut okumuyor ki? Çünkü iki ayet onun için iki deveden, üç ayet üç deveden, dört ayet dört deveden ve ne kadar okursa onların sayısınca deveden daha hayırlıdır. "

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 1456

 

AÇIKLAMA:          (1869) Hadiste geçen "el-halifM' hamilelik süresinin yarısını geçirmiş bulunan gebe develere denilir. Bunçian sonrasında ona işar denilir. HalifMın tekili halife, işar'ın tekili ise uşera diye gelir.

 

(1870) "Buthan" Medine yakınlarında bir yer adıdır. Kevma ise iri hörgüçlü deve anlamındadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

149- KUR'AN'I VE BAKARA SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİ BABI