SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب استحباب تحسين الصوت بالقرآن

141- KUR'AN OKURKEN SEsİ GÜZELLEŞTİRMENİN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI

 

حدثني عمرو الناقد وزهير بن حرب. قالا: حدثنا سفيان بن عيينة عن الزهري، عن أبي سلمة، عن أبي هريرة. يبلغ به النبي صلى الله عليه وسلم قال:

 "ما أذن الله لشيء، ما أذن لنبي يتغنى بالقرآن".

 

1842- Bana Amr en-Nakid ve Zuheyr b. Harb tahdis edip dedi ki: Bize Süfyan b. Uyeyne, Zühri'den tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaştırarak şöyle buyurduğunu rivayet etti: "Allah'ın bir nebiye Kur'an ile teganni etmesine verdiği mükafatı, hiçbir şeye vermemiştir"

 

Diğer tahric: Buhari, 5024; Nesai, 1017

 

 

وحدثني حرملة بن يحيى. أخبرنا ابن وهب. أخبرني يونس. ح وحدثني يونس بن عبدالأعلى. أخبرنا ابن وهب. أخبرني عمرو. كلاهما عن ابن شهاب، بهذا الإسناد. قال "كما يأذن لنبي يتغنى بالقرآن".

 

1843- Bana Harmele b. Yahya da tahdis etti, bize İbn Vehb haber verdi, bana Yunus haber verdi (H.) Bana Yunus b. Abdu'I-A'la da tahdis etti. Bize İbn Vehb haber verdi, bana Amr haber verdi. Her ikisi İbn Şihab'dan bu isnad ile rivayet etti, Rivayetinde: "Kur'an ile teganni eden bir Nebi'ye verdiği gibi ... " demiştir.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثني بشر بن الحكم. حدثنا عبدالعزيز بن محمد. حدثنا يزيد (وهو ابن الهاد) عن محمد بن إبراهيم، عن أبي سلمة، عن أبي هريرة؛ أنه سمع رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول:

 "ما أذن الله لشيء، ما أذن لنبي حسن الصوت، يتغنى بالقرآن، يجهر به".

 

1844- Bana Bişr b. el-Hakem tahdis etti, bize Abdülaziz b. Muhammed tahdis etti, bize Yezid -ki b. el-Ha'dır- Muhammed b. İbrahim'den tahdis etti, o Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinlemiştir: "Allah sesi güzel bir nebiye yüksek sesle okuyup Kur'an ile teganni etmesine verdiği mükafatın bir benzerini hiçbir şeye vermemiştir. "

 

Diğer tahric: Buhari, 7544; Ebu Davud, 1473; Nesai, 1016

 

 

وحدثني ابن أخي ابن وهب. حدثنا عمي عبدالله بن وهب. أخبرني عمر بن مالك وحيوة بن شريح عن ابن الهاد، بهذا الإسناد، مثله سواء. وقال: إن رسول الله صلى الله عليه وسلم. ولم يقل: سمع.

 

1845- Bana İbn Vehb'in kardeşinin oğlu tahdis etti, bize amcam Abdullah b. Vehb tahdis etti, bana Ömer b. Malik ile Hayve b. Şureyh, İbn Harb'dan bu isnad ile aynen bunun gibi haber verdi ve: Şüphesiz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dedi, ama: "Dinlemiştir" demedi,

 

 

AÇIKLAMA:          (1842) "Allah Kur'an ile teganni eden bir nebiye verdiği mükafatı, hiçbir şeye vermemiştir" ilim adamlarının dediklerine göre sözlükte ezine (tercümede mükafat vermek) dinlemek, kulak vermek demektir. Yüce Allah'ın:

 

"Ve ezinet li rabbiM: Rabbinin buyruğunu dinledi" (İnşikak, 2) buyruğu da buradan gelmektedir. Derler ki: Bu kelimenin burada dinleyip kulak vermek anlamı ile yorumlanması caiz değildir. Çünkü böyle bir iş yüce Allah için imkansızdır. Bu lafız burada mecazi anlamda kullanılmıştır. Anlamı ise okuyucuyu kendisine yakınlaştırıp ona bol bol sevap vermesini kinayeli olarak anlatmaktır. Çünkü yüce Allah'ın işitmesi arasında bir fark olmaz. Bundan dolayı bu buyruğun tevil edilmesi gerekmektedir.

 

 "Kur'an ile teganni eden" Şafii ve mezhebine mensub ilim adamları ile çeşitli kesimden ilim adamlarının çoğunluğu ve değişik ilim erbabına göre manası, Kur'an'ı sesini güzelleştirerek okumak demektir. Süfyan b. Uyeyne'ye göre ise onunla müstağni olmak demektir. Onunla insanlardan müstağni olur (onlara ihtiyaç duymaz) anlamında olduğu söylendiği gibi, Kur'an ile onun dışındaki söz ve kitaplara ihtiyacı olmaz, diye de açıklanmıştır.

 

Kadi İyaz dedi ki: Bu iki açıklama, İbn Uyeyne'den nakledilmiştir. Nitekim "teğanneytu" ve "teğaneytu" fiilleri istiğna ettim, ihtiyaç duymadım anlamında kullanılır.

 

Şafii ve ona muvafakat edenler ise bu, kıraati hüzünlü ve rikkatli bir şekilde okumak, demektir. Bu açıklamalarına "seslerinizle Kur'an'ı süsleyiniz" anlamındaki diğer hadisi delil göstermişlerdir. El--Herevi: Onunla teğanni etmek, onu yüksek sesle okumak demektir, demiştir.

 

Ebu Cafer et-Taberi de: Onunla istiğna etmek (başkasına ihtiyaç duymamak) şeklindeki açıklamayı kabul etmeyerek dil ve mana bakımından bunun hatalı olduğunu söylemiştir. Bu görüş ayrılığı: "Kur'an ile teganni etmeyen bizden değildir" anlamındaki diğer hadis hakkında da geçerlidir. Doğrusu bunun sesi güzelleştirmek demekolduğudur. Bunu diğer rivayetteki (1844) "Kur'an ile teganni edip onu yüksek sesle okuyan" rivayeti desteklemektedir.

 

 

 

وحدثنا الحكم بن موسى. حدثنا هقل عن الأوزاعي، عن يحيى بن أبي كثير، عن أبي سلمة، عن أبي هريرة؛ قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "ما أذن الله لشيء كأذنه لنبي، يتغنى بالقرآن يجهر به".

 

1846- Bize el-Hakem b. Musa da tahdis etti... Ebu Seleme, Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın, Kur'an'ı yüksek sesle okuyarak onunla teganni eden bir nebiye verdiği edr gibi hiçbir şeye edr ve mükafat vermez. (Rıza ile dinlemez)" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

وحدثنا يحيى بن أيوب وقتيبة بن سعيد وابن حجر. قالوا: حدثنا إسماعيل (وهو ابن جعفر) عن محمد بن عمرو، عن أبي سلمة، عن أبي هريرة، عن النبي صلى الله عليه وسلم. مثل حديث يحيى بن أبي كثير. غير أن ابن أيوب قال في روايته "كإذنه".

 

1847- Bize Yahya b. Eyyub, Kuteybe b. Said ve İbn Hucr tahdis edip dedi ki: Bize İsmail-ki b. Cafer'dir- Muhammed b. Amr'dan tahdis etti o Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Yahya b. Ebu Kesir'in rivayet ettiği hadisin aynısını rivayet etti. Ancak İbn Eyyub rivayetinde (keezenihi: verdiği ecir gibi yerine) "keiznihi: teşvik ettiği, izin verdiği gibi" demiştir.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا عبدالله بن نمير. ح وحدثنا ابن نمير. حدثنا أبي. حدثنا مالك (وهو ابن مغول) عن عبدالله بن بريدة، عن أبيه؛ قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إن عبدالله بن قيس، أو الأشعري أعطي مزمارا من مزامير آل داود".

 

1848- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti bize Abdullah b. Numeyr tahdis etti (H.) Bize İbn Numeyr tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Malik -ki b. Miğvel'dir- Abdullah b. Bureyde'den tahdis etti, o babasından şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Muhakkak Abdullah b. Kays'a -yahut el-Eş'arf'ye- Davud hanedam mizmarlarından bir mizmar verilmiştir" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

وحدثنا داود بن رشيد. حدثنا يحيى بن سعيد. حدثنا طلحة عن أبي بردة، عن أبي موسى؛ قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم لأبي موسى "لو رأيتني وأنا أستمع لقراءتك البارحة! لقد أوتيت مزمارا من مزامير آل داود".

 

1849- Bize Davud b. Ruşeyd de tahdis etti ... Ebu Musa dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Musa'ya: "Dün gece senin Kur'an okumam dinlerken beni bir görseydin. Andolsun sana Davud hanedam mizmarlarından bir mizmar verilmiştir." buyurdu.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (1847) "Ancak İbn Eyyub rivayetinde: Keiznihi, dedi" İbn Eyyub'un rivayetinde bu şekilde hemze kesreli ve zel harfi sakindir. Kadı dedi ki: Bu lafız bu rivayete göre o işin teşvik edip emretmesi anlamındadır.

 

Ebu Musa el-fş'an hakkında (1848) 'bna Davud hanedanın mizmardarlarından bir mizmar verilmiştir" buyruğu hakkında ilim adamları şu açıklamayı yapmışlardır: Burada mizmar'dan kasıt güzel ses demektir. Zemr, aslında şarkı anlamındadır. N-i Davud (Davud hanedam) ise Davud'un kençlisidir. N-i filan denilerek kişinin kendisinin kastedildiği de olur. Davud (a.s) gerçekten güzel sesli birisi idi.

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ebu Musa'ya (1849): "Dün gece senin Kur'an okuyuşunu dinlerken beni bir görseydin ... " bundan sonraki (1850) hadiste ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kur'an okurken kıraatinde terdid (nağme) yapmıştır.

Kadi İyaz dedi ki: Kur'an okurken sesi güzelleştirmenin ve tertil ile okumanın müstehab olduğu hususunda ilim adamları icma etmişlerdir.

 

Ebu Ubeyd dedi ki: Bu hususta varid olmuş hadisişerifler hüzünlendirme ve teşvik anlamı üzere yorumlanır. (Kadi İyaz devamla) dedi ki: Fakat nameli olarak Kur'an okumak hususunda ilim adamları ihtilaf etmiştirler. Malik ve cumhur Kur'an-ı Kerim'in geliş maksadını teşkil eden huşu duymak ve onu anlayıp kavramak sınırlarının dışına çıktığı için mekruh görmüşlerdir. Ebu Hanife ve seletten bir topluluk ise bu husustaki hadisler dolayısı ile ayrıca bunun rikkate ve haşyetin harekete geçmesine sebeb olması, nefislerin de bu durumda onu dinlemeye yönelmesi dolayısı ile mübah kabul etmişlerdir.

 

. Derim ki: Şafii ise bir yerde: Name ile Kur'an okumayı mekruh görüyorum demiş, bir başka yerde mekruh görmüyorum demiştir.

 

Mezheb alimlerimiz bunu şöyle açıklamaktadır: Onun bu hususta görüş ayrılığı yoktur. Farklı görüşleri, durumların farklılığı ile alakalıdır. Mekruh gördüğü yerde kastettiği, lafızların gereksiz yere uzatılması ve sözün fazlalık ya da eksiklik yahut med olmayan yerde med yapmak idgam yapılması caiz olmayan yerde idgam yapmak ve benzeri şekillerde sözün gerçek anlamının sınırlarının aşıldığı yerlerdir. Mübah kıldığı haller ise sözün herhangi bir şekilde değişikliğe uğratılmadan okunduğu hallerdir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

142- NEBİ (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'İN MEKKE'NİN FETHEDİLDİĞİ GÜN FETİH SURESİNİ OKUMASI BABI