SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب استحباب تقديم الظهر في أول الوقت في غير شدة الحر

86 SICAĞIN ŞİDDETLİ OLMASI DIŞINDA ÖGLE NAMAZINI İLK VAKTİNDE KILMANIN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI

 

حدثنا محمد بن المثنى ومحمد بن بشار. كلاهما عن يحيى القطان وابن مهدي. قال ابن المثنى: حدثني يحيى بن سعيد عن شعبة. قال: حدثنا سماك بن حرب عن جابر بن سمرة. قال ابن المثنى:

 وحدثنا عبدالرحمن بن مهدي عن شعبة، عن سماك، عن جابر بن سمرة؛ قال: كان النبي صلى الله عليه وسلم يصلي الظهر إذا دحضت الشمس.

 

1403- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve Muhammed b. Beşşar -ikisi- Yahya el-Kattan ve İbn Mehdi'den tahdis etti. İbnu'l-Müsenna dedi ki: Bana Yahya b. Said, Şu'be'den şöyle dediğini tahdis etti: Bize Simak b. Harb, Cabir b. Semura'dan tahdis etti. (Yine) İbn Müsenna dedi ki: Bize Abdurrahman b. Mehdi de Şu'be'den tahdis etti. O Simak'dan, o Cabir b. Semura'dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını güneş zevale erince kılardı.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 806; Nesai, 979; İbn Mace, 673

 

 

وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا أبو الأحوص سلام بن سليم عن أبي إسحاق، عن سعيد بن وهب، عن خباب؛ قال:

 شكونا إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم الصلاة في الرمضاء. فلم يشكنا.

 

1404- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti. .. Habbab dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kumların (çakılların) aşırı sıcaklanmasından dolayı şikayet ettik ama şikayetimizi kabul etmedi.

 

Diğer tahric: Nesai, 496

 

 

وحدثنا أحمد بن يونس وعون بن سلام (قال عون: أخبرنا. وقال ابن يونس (واللفظ له) حدثنا زهير) قال: حدثنا أبو إسحاق عن سعيد بن وهب، عن خباب؛ قال:

 أتينا رسول الله صلى الله عليه وسلم فشكونا إليه حر الرمضاء فلم يشكنا. قال زهير: قلت لأبي إسحاق: أفي الظهر؟ قال: نعم. قلت: أفي تعجيلها؟ قال: نعم.

 

1404- Bize Ahmed b. Yunus ve Avn b. Sellam da tahdis etti. Avn bize Zuheyr haber verdi derken, İbn Yunus -ki lafız da onundur- Zuheyr bize tahdis etti dedi. Zuheyr dedi ki: Bize Ebu İshak, Said b. Vehb'den tahdis etti. O Habbab'dan şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kızgın kum (ve çakıltaşları) üzerinde namaz kılmaktan ötürü şikayet ettik ama o bizim şikayetimizi kabul buyurmadı.

 

 

 

1405- Bize Ahmed b. Yunus ve Avn b. Sellam da tahdis etti. Avn, bize Zuheyr haber verdi derken, İbn Yunus, Zuheyr bize tahdis etti dedi. (Zuheyr) dedi ki: Bize Ebu İshak, Said b. Vehb'den tahdis etti. O Habbab'dan şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip ona kumların aşırı sıcağından şikayette bulunduk, şikayetimizi kabul buyurmadı.

Zuheyr dedi ki: Ebu İshak'a: Öğle namazı hakkında mı? dedim. O evet dedi. Ben: Erken kılınması hususunda mı? dedim. O evet dedi.

 

 

حدثنا يحيى بن يحيى. حدثنا بشر بن المفضل عن غالب القطان، عن بكر بن عبدالله، عن أنس بن مالك؛ قال:

 كنا نصلي مع رسول الله صلى الله عليه وسلم في شدة الحر. فإذا لم يستطع أحدنا أن يمكن جبهته من الأرض، بسط ثوبه، فسجد عليه.

 

1406- Bize Yahya b. Yahya tahdis etti. .. Enes b. Malik dedi ki: Biz aşırı sıcakta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılardık. Bizden bir kimse alnını yere koyamıyar ise elbisesini yayar ve üzerine secde ederdi.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 385, 542, 1208; Ebu Davud, 660; Tirmizi, 584; Nesai, 1115 -buna yakın-; İbn Mace, 1033

 

AÇIKLAMA:          (1403) "Resuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş zevale erince öğle namazını kılardı." Hadiste öğle namazının erken kılınmasının müstehab olduğuna delil vardır. Şafii ve cumhur da bu görüştedir.

 

"Harru'r-ramda" aşırı derecede ısınmış kum demektir.

 

(1404) "Şikayetimizi kabul buyurmadı." Yani biz şikayetimizi sürdürdük.

Bundan önceki babta Habbab'ın hadisine dair açıklamalar geçti.

(1406) "Bizden birisi eğer alnını yere koyamıyarsa ... " Bu rivayette kendisi ile beraber bulunan elbisesinin kenarına secde etmeyi caiz kabul edenlerin lehine bir delil vardır. Ebu Hanife ve cumhur böyle demiştir ama Şafii bunu caiz görmemiştir. O bu hadisi ve benzerlerini namaz kılandan ayrı ve bağımsız elbise üzerinde secde etmek hakkında yorumlamıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

87- İKİNDİ NAMAZINI ERKEN KILMANIN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI