SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب السلام للتحليل من الصلاة عند فراغها، وكيفيته

76 (75)- NAMAZIN SONUNDA NAMAZDAN SELAM İLE ÇIKMAK VE BUNUN NASIL OLACAĞI BABI

 

حدثنا زهير بن حرب. حدثنا يحيى بن سعيد عن شعبة عن الحكم ومنصور، عن مجاهد، عن أبي معمر؛ أن أميرا كان بمكة يسلم تسليمتين. فقال عبدالله: أنى علقها؟

قال الحكم في حديثه: إن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يفعله.

 

1313- Bize Zuheyr b. Harb tahdis etti. Bize Yahya b. Said, Şu'be'den tahdis etti. O el-Hakem ve Mansur'dan, o Mücahid'den, o Ebu Ma'mer'den rivayet ettiğine göre Mekke'deki bir emir (namazın sonunda) iki defa selam verirdi. Abdullah: Acaba bunu nereden öğrendi, dedi.

 

el-Hakem hadisi rivayetinde: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da bunu yapardı, dedi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

وحدثني أحمد بن حنبل حدثنا يحيى بن سعيد عن شعبة، عن الحكم، عن مجاهد، عن أبي معمر، عن عبدالله؛ قال شعبة (رفعه مرة):

 أن أميرا أو رجلا سلم تسليمتين. فقال عبدالله: أني علقها؟.

 

1314- Bana Ahmed b. Hanbel de tahdis etti. Bize Yahya b. Said, Şu'be'den tahdis etti. O el-Hakem'den, o Mücahid'den, o Ebu Ma'mer'den, o Abdullah;tan diye rivayet etti. Şu'be hadisi bir defa -(Abdullah'a) merfu olarak rivayet edip- bir emir yahut bir adam iki defa selam verdi. Bunun üzerine Abdullah da: Acaba bunu nereden öğrendi, dediğini nakletti.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

وحدثنا إسحاق بن إبراهيم. أخبرنا أبو عامر العقدي. حدثنا عبدالله بن جعفر عن إسماعيل بن محمد، عن عامر بن سعد، عن أبيه؛ قال:

 كنت أرى رسول الله صلى الله عليه وسلم يسلم عن يمينه وعن يساره. حتى أرى بياض خده.

 

1315- Bize İshak b. İbrahim de tahdis etti. Bize Ebu Amir el-Akadi haber verdi, bize Abdullah b. Cafer, İsmail b. Muhammed'den tahdis etti. O Amir b. Sa'd'dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanağının beyazını görünceye kadar sağına ve soluna selam verdiğini görürdüm.

 

 

Diğer tahric: Nesai, 1315, 1316; İbn Mace, 915

 

AÇIKLAMA:          (1313) "Mekke'de bir emir (namazda iken) iki selam verirdi. .. " Sa'd (r.anh)'dan gelen rivayette (1315) şöyle dediği nakledilmektedir:

 

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ... görürdüm." Burada "acaba bunu nereden öğrendi" ifadesi yani bu sünneti nereden öğrendi, nasıl elde etti, demektir.

Hadiste Şafii mezhebinin, selef ve haleften cumhurun görüşü olan iki selam vermenin sünnet olduğu kanaatine delil bulunmaktadır. Malik ve bir kesim ise sünnet olan sadece bir defa selam vermektir demiş ve bu hususta bu gibi hadislere karşı delil olamayacak türden zayıf bir takım hadislere delil diye sarılmışlardır. Bu gibi hadislerden sabit olan rivayetler olsa dahi, onun bu uygulamayı tek bir selam ile yetinmenin caiz olduğunu beyan etmek maksadıyla yaptığı şeklinde yorumlanır.

 

Görüşlerine itibar olunan ilim adamlarının icma ettiklerine göre farz olan sadece bir defa selam vermektir. Eğer bir selam verecek olursa bunu yüzünün baktığı kıble tarafına doğru vermesi müstehaptır, iki selam verecek olursa birincisini sağına, ikincisini soluna vererek her bir selam için de yüzünü arka tarafından yanağının yan tarafı görülünceye kadar çevirir. Sahih olan işte budur.

 

Mezhebimize mensup bazı ilim adamları da onun yan tarafında bulunan kimseler onun her iki yanağını görünceye kadar selam verir, demişlerdir. Her iki selamı sağ tarafına yahut soluna ya da yüzünün baktığı kıble tarafına ya da birincisini soluna, ikincisini sağına verecek olsa dahi yine namazı sahih olur ve iki defa selam vermiş olur ama selam verme keyfiyetinde fazileti kaçırmış olur.

 

Şunu bil ki, selam namazın rükünlerinden bir rükün, farzlarından bir farzdır. Selam olmadan namaz sahih olmaz. Ashab, tabiin ve onlardan sonra gelen ilim adamlarının cumhurunun kanaati budur. Ebu Hanife (r.anh) ise şöyle demektedir: Selam vermek sünnettir. Namaz ile bağdaşmayan selam vermek, konuşmak, abdesti bozmak, ayağa kalkmak ya da daha başka her bir şey ile namazdan çıkmak gerçekleşmiş olur.

 

Cumhur ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in selam vererek namazdan çıktığını delil göstermişlerdir. Buhari'de de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

 

"Benim nasıl namaz kıldığımı gördüyseniz siz de öylece namaz kılınız" buyurduğu sabit olduğu gibi, bir diğer hadiste de "namazın tahrimi (namaz dışındaki fiillerin kendisiyle haram kılındığı amel) tekbir almaktır, tahlili (namaz dışındaki fiillerin helal kılındığını gösteren amel) selam vermektir" buyurduğu sabittir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

76- NAMAZDAN SONRA ZİKİR BABI