SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب صفة الجلوس في الصلاة، وكيفية وضع اليدين على الفخذين

74 NAMAZDA OTURMANIN NİTELİĞİ VE ELLERİN UYLUKLAR ÜZERİNE NASIL KONULACAĞI BABI

 

حدثنا محمد بن معمر بن ربعي القيسي. حدثنا أبو هشام المخزومي عن عبدالواحد (وهو ابن زياد) حدثنا عثمان بن حكيم. حدثني عامر بن عبدالله بن الزبير عن أبيه؛ قال:

 كان رسول الله صلى الله عليه وسلم، إذا قعد في الصلاة، جعل قدمه اليسرى بين فخذيه وساقه. وفرش قدمه اليمنى. ووضع يده اليسرى على ركبته اليسرى. ووضع يده اليمنى على فخذه اليمنى. وأشار بإصبعه.

 

1307- Bize Muhammed b. Ma'mer b. Rib'i el-Kaysi tahdis etti. Bize Ebu Hişam el-Mahzumi, Abdulvahid -ki İbnu'l Ziyad'dır-'den tahdis etti. Bize Osman b. Hakim tahdis etti, bana Amir b. Abdullah b. ez-Zubeyr babasından şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda oturduğu zaman sol ayağını uyluğu ile bacağı arasına koyar, sağ ayağını yayar, sol elini sol dizinin üzerine, sağ elini sağ dizinin üzerine koyar ve parmağı ile işaret ederdi.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 988; Nesai, 1274

 

 

حدثنا قتيبة. حدثنا ليث عن ابن عجلان. ح قال: وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة (واللفظ له) قال: حدثنا أبو خالد الأحمر عن ابن عجلان، عن عامر بن عبدالله بن الزبير، عن أبيه؛ قال:

 كان رسول الله صلى الله عليه وسلم، إذا قعد يدعو، وضع يده اليمنى على فخذه اليمنى. ويده اليسرى على فخذه اليسرى. وأشار بإصبعه السبابة. ووضع إبهامه على إصبعه الوسطى. ويلقم كفه اليسرى ركبته.

 

1308- Bize Kuteybe b. Said de tahdis etti. Bize Leys b. Adan'dan tahdis etti (H). Dedi ki: Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe -ki lafız onundur- tahdis edip dedi ki: Bize Ebu Talib el-Ahmer b. Adan'dan tahdis etti. O Amir b. Abdullah b. ez-Zubeyr'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua etmek için oturduğu zaman sağ elini sol uyluğunun üzerine, sol elini de sol uyluğunun üzerine koyar ve şehadet parmağı ile işaret ederdi. Başparmağını orta parmağı üzerine koyar ve sol avucu ile de diz kapağını kavrardı.

 

 

وحدثني محمد بن رافع وعبد بن حميد (قال عبد: أخبرنا. وقال ابن رافع: حدثنا عبدالرزاق) أخبرنا معمر بن عبيدالله بن عمر، عن نافع، عن ابن عمر؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم، كان إذا جلس في الصلاة، وضع يديه على ركبتيه. ورفع إصبعه اليمنى التي تلي الإبهام، فدعا بها. ويده اليسرى على ركبته اليسرى، باسطها عليها.

 

1309- Bana Muhammed b. Rafi ve Abd b. Humeyd de tahdis etti. Abd, bize Abdurrezzak haber verdi, derken, İbn Rafi, tahdis etti dedi. Bize Ma'mer, Ubeydullah b. Ömer'den haber verdi, o Nafi'den, o İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda oturduğu zaman ellerini dizlerinin üzerine koyar, başparmağa bitişik olan sağ (şehadet) parmağını kaldırıp onunla dua eder sol elini sol dizi üzerine açarak koyardı.

 

Diğer tahric: Tirmizi, 294; Nesai, 1268; İbn Mace, 913

 

 

وحدثنا عبدالله بن حميد. حدثنا يونس بن محمد. حدثنا حماد بن سلمة عن أيوب، عن نافع، عن ابن عمر؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم، كان إذا قعد في التشهد وضع يده اليسرى على ركبتيه اليسرى. ووضع يده اليمنى على ركبته اليمنى. وعقد ثلاثة وخمسين. وأشار بالسبابة.

 

1310- Abd b. Humeyd de tahdis etti..... İbn Ömer'den rivayete göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teşehhüdde oturduğu zaman sol elini sol dizinin üzerine, sağ elini sağ dizinin üzerine koyar, parmaklarını elli üç gibi kapatır ve şehadet parmağıile işaret ederdi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثنا يحيى بن يحيى. قال: قرأت على مالك عن مسلم بن أبي مريم، عن علي بن عبدالرحمن المعاوي؛ أنه قال:

 رآني عبدالله بن عمر وأنا أعبث بالحصى في الصلاة. فلما انصرف نهاني. فقال: اصنع كما كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصنع. فقلت: وكيف كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصنع؟ قال: كان إذا جلس في الصلاة، وضع كفه اليمنى على فخذه اليمنى. وقبض أصابعه كلها. وأشار بإصبعه التي تلي الإبهام. ووضع كفه اليسرى على فخذه اليسرى.

 

1311- BizeYahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'e Müslim b. Ebu Meryem'den naklen okudum. O Ali b. Abdurrahman el-Muavi'den şöyle dediğini rivayet etti: Ben namazda iken Abdullah b. Ömer çakıl taşlarıyla oynadığımı gördü. O (namazını) bitirince bana bunu yapmamamı söyleyerek:

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yapıyor idiyse sen de öyle yap, dedi. Ben: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yapıyordu, dedim. O: Namazda oturduğu zaman sağ elini sol uyluğunun üzerine koyar, bütün parmaklarını kapatır, başparmağına bitişik parmağı (şehadet parmağı) ile işaret eder, sol elini de sol uyluğunun üzerine koyardı, dedi.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 987; Nesai, 1159, 1265, 1266

 

 

حدثنا ابن أبي عمر. حدثنا سفيان عن مسلم بن أبي مريم، عن علي بن عبدالرحمن المعاوي؛ قال:

 صليت إلى جنب ابن عمر. فذكر نحو حديث مالك. وزاد: قال سفيان: فكان يحيى بن سعيد حدثنا به عن مسلم، ثم حدثنيه مسلم.

 

1312- Bize İbn Ebu Ömer de tahdis etti, bize Süfyan b. Uyeyne, Müslim b. Ebu Meryem'den, o Ali b. Abdurrahman el-Muavi'den şöyle dediğini nakletti: İbn Ömer'in yanında namaz kıldım sonra hadisi Malik'in hadisi rivayetine yakın olarak zikretti ve şunları da ekledi: Süfyan dedi ki: Yahya b. Said bize bunu Müslim'den tahdis etmişti, sonra bu hadisi bana Müslim'in kendisi tahdis etti.

 

 

AÇIKLAMA:          (1307) "İbn ez-Zubeyr (r.anh)'dan rivayete göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza oturduğu zaman ... " Bir rivayette (1308) "şehadet parmağı ile işaret eder, başparmağını orta parmağının üzerine koyar. .. " İbn Ömer (r.anh)'ın rivayetinde (1309) "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda oturduğu zaman ... " yine ondan gelen bir diğer rivayette (1310) "sağ elini sağ dizi üzerine koyar, parmaklarını elli üç gibi bağlar ve şehadet parmağıyla işaret ederdi" denilmektedir.

 

Burada sözü edilen oturma şekli teverrük denilen şekildir ama "sağ ayağını yayar" ifadesinin açıklanması zordur çünkü sağ ayak hakkında sünnet olan ilim adamlarının ittifakı ile dikili tutulmasıdır. Bu hususta sahih hadisler Buhari'nin Sahihinde olsun, başkasında olsun birbirini güçlendirmektedir. Kadi İyaz (r.a.) dedi ki: Fakih Ebu Muhammed el-Huşeni dedi ki:

 

Bunun doğrusu: Sol ayağını yaydı şeklindedir. Sonra Kadi İyaz, bu rivayette sol ayağını nasıl yaptığını ve onu uyluğu ile bacağı arasına koyduğunu söz konusu ettiğini söyleyerek onun dediğini kabul etmemektedir. Muhtemelen bunun doğru şekli sağ ayağını dikti, şeklinde olmalıdır. Yine de bu rivayet, sağ ayak hakkında sahih olabilir. O takdirde yaygı kelimesinin bu seferinde sağ ayağını parmak uçları üzerine dikmeyip -çoğunlukla yaptığı gibi- parmaklarını da açmadığı anlamında kullanılmış olur.

 

Kadı İyaz'ın açıklamaları bunlardır. Söz konusu ettiği son yorum, tercih edilendir. Allah Resulünün bu şekildeki uygulaması bunun da caiz olduğunu ve parmak uçlarını yere koymak müstehab olsa bile bunu terk etmenin caiz olduğunu beyan etmiş olur. Bu tevilin benzerleri özellikle namaz ile ilgili hususlarda pek çoktur. Böyle bir tevil de sahihteki sabit bir rivayelin yanlış olduğunu söylemekten daha uygundur. Üstelik Müslim'in bütün nüshaları ittifakla bunu böylece rivayet etmiştir.

 

İlim adamlarının her iki teşehhütte oturma halinde teverrükün (sol ayağı) yayıp döşemenin mi daha faziletli olduğu hususunda görüş ayrılığı içinde oldukları önceden geçmiş bulunmaktadır.

 

Malik'in ve bir grup fukahanın mezhebine göre her iki teşehhütte de bu hadis dolayısıyla teverrük daha faziletlidir. Ebu Hanife ile bir diğer kesimin görüşüne göre sol ayağı yaymak daha efdaldir. Şafii (r.anh)'ın ve bir kesimin kanaatine göre ise birinci teşehhütte sol ayağı yayar sonunda ise teverrük yapar şeklindedir. Buna delil de Ebu Humeyd es-Saidi'nin ve Buhari'nin Sahihinde onun arkadaşlarının rivayet ettiği hadistir. Bu hadis ise her iki teşehhüd arasında fark olduğu hususunda gayet açıktır. Şafii -yüce Allah'ın rahmeti ona- dedi ki: Teverrük ile yahut ayağı yaymak ile ilgili hadisler mutlak olup bu hadislerde bunun iki teşehhütte de mi yapıldığı yoksa yalnız birinde mi yapıldığı beyan edilmemiştir. Ebu Humeyd ve arkadaşları bunu beyan etmiş olup rivayetlerinde sol ayağı yaymanın birinci teşehhütte, teverrükün de son teşehhütte olduğunu belirtmişlerdir. Böylelikle bu rivayet mübeyyen bir rivayet olur. O halde öbür mücmel rivayetin buna hamledilmesi (buna göre anlaşılması) gerekmektedir. Allah en iyi bilendir.

 

(1307) "Sol elini diz kapağı üzerine koydu." Diğer rivayette (1308) "sol eliyle dizini kavradı" ifadeleri bunun müstehab olduğuna delildir. İlim adamları elin dizin yakınında ya da üzerinde konulmasının müstehab olduğu üzerinde icma etmişlerdir. Bazıları da elin parmaklarının diz kapağı üzerine aşağıya doğru eğilmesini sözkonusu ederler. İşte "sol dizini de avucuyla kavrardı" ifadesinin anlamı budur. Elin diz kapağına yakın yerde konulmasının hikmeti ise başka şeylerle uğraşmasını engellemektir.

 

"Sağ elini sağ uyluğu üzerine koydu." Bunun müstehap olduğu üzerinde icma edilmiştir.

 

(1308) "Şehadet parmağı ile işaret etti ve başparmağını orta parmağı üzerine koydu." Diğer rivayette (1310) "elli üç işareti gibi parmaklarını kapattı." Buradaki iki rivayet iki farklı hal için yorumlanır. Bir zaman bu şekilde, bir diğer zaman öbür şekilde yapmıştır. Bazıları bunları birbiriyle telif etmeye kalkışarak "orta parmağı üzerine" sözünü, orta parmağının altına yakın koydu anlamında diye açıklamıştır. O zaman bu da elli üç işareti yaptı, anlamına gelir.

Şehadet parmağı ile işarette bulunmaya gelince, sahih hadisler dolayısıyla bize göre müstehabtır.

 

Mezhep alimlerimiz dedi ki: Şehadet kelimesini okurken "illallah" deyince işaret eder. Yalnızca sağ şehadet parmağıyla işarette bulunur. Eğer bu parmağı kesik ya da hastalıktan dolayı hareket ettiremiyor ise başkasıyla -bunun için asıl olan sağ eliyle olsun, sol eliyle olsun- işaret etmez. Sünnet olan da gözünün işaretinden daha ileriye gitmemesi (batmaması)dır. Bu hususta Ebu Davud'un Süneninde sahih bir hadis vardır. Bu parmağı ile kıbleye dönük olarak işarette bulunur. İşaret ederken tevhid ve ihlası niyet eder. Allah en iyi bilendir.

 

Bilelim ki "elli üç gibi bağladı" ifadesi hesap ehline göre serçe parmağının ucunu yüzük parmağının üzerine koymak suretiyle olur. Burada kastedilen bu değildir. Aksine maksat serçe parmağın el ayasının üzerine konulması ve hesap ehlinin elli dokuz adını verdiği şekilde gösterilmesidir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

76 (75)- NAMAZIN SONUNDA NAMAZDAN SELAM İLE ÇIKMAK VE BUNUN NASIL OLACAĞI BABI