SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب كراهة مسح الحصى وتسوية  التراب في الصلاة

65- NAMAZDAYKEN KÜÇÜK TAŞLARI VE TOPRAĞI DÜZELTMENİN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا وكيع. حدثنا هشام الدستوائي عن يحيى بن أبي كثير، عن أبي سلمة، عن معيقيب؛ قال:

 ذكر النبي صلى الله عليه وسلم المسح في المسجد. يعني الحصى قال "إن كنت لا بد فاعلا، فواحدة".

 

1219- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti. .. Ebu Seleme, Muaykıb'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mescitte çakıl taşlarını düzeltmeyi sözkonusu etti ve: "Şayet mutlaka yapacaksan yalnız bir defa yap" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 1207; Ebu Davud, 946; Tirmizi, 379; Nesai, 1191; İbn Mace, 1026

 

 

حدثنا محمد بن المثنى. حدثنا يحيى بن سعيد عن هشام. قال: حدثني ابن أبي كثير عن أبي سلمة، عن معيقيب؛ أنهم سألوا النبي صلى الله عليه وسلم عن المسح في الصلاة؟ فقال "واحدة".

 

1220- Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti. .. Ebu Seleme, Muaykıb'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazda iken (taşları, toprağı) düzeltmeye dair soru sordular. o: "Bir defa (yapın)" buyurdu.

 

 

وحدثنيه عبيدالله بن عمر القواريري. حدثنا خالد (يعني ابن الحارث) حدثنا هشام، بهذا الإسناد. وقال فيه: حدثني معيقيب. ح.

 

1221- Buna bana Ubeydullah b. Ömer el-Kavarırı de tahdis etti. Bize Halid -yani, İbnu'l-Haris- tahdis etti. Bize Hişam bu isnat ile tahdis etti ve rivayetinde: Bana Muaykıb tahdis etti, dedi (H).

 

 

وحدثناه أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا الحسن بن موسى. حدثنا شيبان عن يحيى، عن أبي سلمة؛ قال: حدثني معيقيب؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال، في الرجل يسوي التراب حيث يسجد، قال "إن كنت فاعلا، فواحدة".

 

1222- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti. .. Ebu Seleme dedi ki: Bana Muaykıb'in tahdis ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği yerde toprağı düzelten adam hakkında: "Eğer yapacaksan sadece bir defa yap" buyurduğunu söyledi.

 

 

AÇIKLAMA:          (1219) "Eğer mutlaka yapacaksan yalnız bir defa yap" yani yapma ama yapacak olursan sadece bir defa yap, fazlasını yapma. Bu yasak, tenzihi mekruhluk bildiren bir yasaktır. Bu ifadeden bu işin mekruh olduğu anlaşılmaktadır. İlim adamları (bu şekilde) düzeltmenin mekruh olduğunu ittifakla kabul etmişlerdir çünkü böyle bir hal mütevazılığa aykırıdır ayrıca namaz kılanı da meşgul eder.

 

Kadı İyaz dedi ki: Selef namazda iken alnı silmeyi ve toprak ve buna benzer bulaşan şeyleri mescitten çıkmadan önce alından silmeyi mekruh görmüşlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

66- NAMAZDA VE NAMAZIN DIŞINDA MESCİD'DE TÜKÜRMENİN YASAK OLDUĞU BABI