SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب كراهة الاختصار في الصلاة

64- NAMAZDA ELLERİ BÖGRÜNE KOYMANIN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

وحدثني الحكم بن موسى القنطري. حدثنا عبدالله بن المبارك. ح قال وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا أبو خالد وأبو أسامة. جميعا عن هشام، عن محمد، عن أبي هريرة، عن النبي صلى الله عليه وسلم؛ أنه نهى أن يصلي الرجل مختصرا. وفي رواية أبي بكر قال:

 نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم.

[ش (مختصرا) المختصر هو الذي يصلي ويده على خاصرته. وقال الهروي: قيل: هو أن يأخذ بيده عصا ليتوكأ عليها، والصحيح الأول].

 

1218- Bana el-Hakem b. Musa el-Kantari de tahdis etti. Bize Abdullah b. el-Mubarek tahdis etti (H). Dedi ki: Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti. Bize Ebu Talib ve Ebu Usame tahdis etti. Hepsi birlikte Hişam'dan, o Muhammed'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet ettiğine göre (Allah Resulü) kişinin ellerini böğrüne koyarak namaz kılmasını yasaklamıştır.

 

Ebu Bekr rivayetinde: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladı, demiştir.

 

 

Diğer tahric: el-Hakem b. Musa el-Kantari'nin rivayetini Nesai, 889

Ebu Usame'nin rivayetini Tirmizi, 383

Ebu Halid'in rivayetini ise yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "el-Hakem b. Musa el-Kantari" Bağdat mahallelerinden Kantaratu'l-Berr diye bilinen bir mahalleye mensuptur. Buraya çok sayıda kimsenin nispeti bulunmaktadır. Burada adı geçen el-Hakem b. Musa bunlardan birisidir. Ayrıca kendilerine el-Kantari nispeti verilmiş ve Neysabur'da Ra'su'l-Kantara diye bilinen mahallelerinden bir mahalleye nispet edilen çok sayıda kimse de vardır. Bu iki kısmı da Hafız Ebu Fadl Muhammed b. Tahir el-Makdisi açıklamış bulunmaktadır.

 

"Kişinin ellerini böğrüne koyarak namaz kılmasını yasakladı." Buhari' deki rivayette: "Namazda elleri böğüre koymayı yasakladı" şeklindedir. İlim adamları bunun anlamını farklı şekillerde açıklamışlardır. Muhakkiklerin, dilbilginlerinin, hadisteki garip lafızlar alimleri ile muhaddislerin çoğunluğunun kabul ettikleri bizim mezhep alimlerimizin de mezhebimize dair fıkıh kitaplarında kabul ettikleri sahih görüşe göre muhtasir, elini böğrüne koyarak namaz kılan kişidir. Herevi dedi ki: Bu eline bir baston alıp, ona dayanan kişiye denilir. Bir diğer görüşe göre bu sureyi ihtisar ederek (kestirmeden okuyarak) surenin sonlarından bir ya da iki ayet okuyan kişiye denir. Bir diğer açıklamaya göre bir kimsenin namazının kıyamıyla, rükuuyla, sücuduyla sınırlarına riayet etmek suretiyle tam olarak eda etmeyen kişiye denilir ama doğru olan birincisidir.

 

Bir görüşe göre böyle bir iş, Yahudilerin yaptığı işlerden olduğu için yasaklanmıştır. Şeytanın bir işi olduğu için yasaklandığı da söylenmiştir. Bir diğer açıklamaya göre İblis cennetten bu halde inmiştir. Bunun büyüklük taslayanların yaptığı işlerden olduğu için yasaklandığı da söylenmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

65- NAMAZDAYKEN KÜÇÜK TAŞLARI VE TOPRAĞI DÜZELTMENİN MEKRUH OLDUĞU BABI