SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

(49) باب دنو المصلي من السترة

49- NAMAZ KILAN KİMSENİN SÜTREYE YAKIN DURMASI BABI

 

حدثني يعقوب بن إبراهيم الدورقي. حدثنا ابن أبي حازم. حدثني أبي عن سهل بن سعد الساعدي؛ قال:

 كان بين مصلى رسول الله صلى الله عليه وسلم وبين الجدار ممر الشاة.

 

1134- Bana Yakub b. İbrahim ed-Devraki tahdis etti. Bize İbn Ebu Hazim tahdis etti. Bana babam Sehl b. Sa'd es-Saidi'den şöyle dediğini tahdis etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaza durduğu yer ile duvar arasında bir koyunun geçeceği kadar bir yer vardı.

 

Diğer tahric: Buhari, 416; Ebu Davud, 696 -buna yakın-

 

 

حدثنا إسحاق بن إبراهيم ومحمد بن المثنى (واللفظ لابن المثنى) (قال إسحاق: أخبرنا. وقال ابن المثنى: حدثنا حماد بن مسعدة) عن يزيد (يعني ابن أبي عبيد) عن سلمة (وهو ابن الأكوع)؛ أنه كان يتحرى موضع مكان المصحف يسبح فيه. وذكر أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يتحرى ذلك المكان. وكان بين المنبر والقبلة قدر ممر الشاة.

 

1135- Bize İshak b. İbrahim ve Muhammed b. el-Müsenna-Iafız İbnu'l-Müsenna'ya ait- tahdis etti. İshak: Bize Hammad b. Mes'ade haber verdi derken, İbnu'l-Müsenna tahdis etti dedi. O Yezid -b. Ebu Ubeyd-, o Seleme -ki b. el-Ekva'dır-'den rivayet ettiğine göre Seleme mushafın yerini araştırır, orada namaz kılarmış. Ayrıca onun zikrettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'de O yeri araştırırmış. Orası minber ile kıble arasında bir koyunun geçeceği bir yer kadardı.

 

Diğer tahric: Buhari, 497, 502; Ebu Davud, 1082 -buna yakın-; İbn Mace, 1430 -buna yakın-

 

 

حدثناه محمد بن المثنى. حدثنا مكي. قال: يزيد أخبرنا، قال: كان سلمة يتحرى الصلاة عند الأسطوانة التي عند المصحف. فقلت له: يا أبا مسلم! أراك تتحرى الصلاة عند هذه الأسطوانة. قال: رأيت النبي صلى الله عليه وسلم يتحرى الصلاة عندها.

 

1136- Bunu bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti. Bize Mekki tahdis edip dedi ki: Yezid bize haber verdi dedi ki: Seleme mushafın yanındaki sütunun yakınında namaz kılmaya gayret ederdi. Ona:Ey Ebu Müslim senin bu direğin yanında namaz kılmak için gayret gösterdiğini görüyorum, dedim. O: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de bunun yanında namaz kılmak için gayret ettiğini gördüm, dedi.

 

 

AÇIKLAMA:          (1134) "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kıldığı yer ile duvar arasında bir koyunun geçeceği kadar -bir yer vardı." Namaz kıldığı yerden kastı secde ettiği yerdir. Buradan secde ettiği yerin sütresine yakın olmasının sünnet olduğu hükmü anlaşılmaktadır.

 

"Mushafın yerini araştırırdı. .. " Burada geçen tesbih (namaz)ten kas ıt nafile namazdır. Sücud da nafile namazdır. "Mushaf" kelimesi Mushaf, meshaf ve mishaf şeklinde Üç türlü söylenebilir.

 

Bu hadiste namazı eğer bir fazileti bulunuyorsa belli bir yerde devamlı kılmakta bir sakınca olmadığı anlaşılmaktadır. Yasak ise 'kişinin mescitte belli bir yeri devamlı tutması hakkındadır. Çünkü böyle bir işte ne fazilet vardır, ne buna gerek vardır. Faziletli olma halini az önce zikrettik. Bir ilmi ders olarak okutmak yahut fetva vermek ya da hadis dinlemek ve buna henzer gerek duyulan şeyler sözkonusu ise bunda kerahet yoktur. Aksine böyle bir iş müstehap olur çünkü bu hayır yollarını kolaylaştırmak türündenelir. Kadi İyaz -Allah ondan razı olsun- gereksiz yere bir yeri sabit olarak yer edinmenin mekruh olup olmadığı hususunda seletin farklı görüşlere sahip olduğunu, ihtiyaç olması halinde ise belirttiğimiz şekilde ittifak ettiklerini nakletmektedir.

 

(1135) "Minber ile kıble arasında bir koyunun geçeceği yer kadardı."

Kıbleden kastettiği kıble duvarıdır. Minberin duvardan beride olması birinci safta duranların birbirlerini görmelerinin kesintiye uğramaması içindir.

 

(1136) "Direğin yanında namaz kılmaya gayret ederdi." Burada az önce de işaret edilen bir fazileti bulunması halinde aynı yerde devamlı namaz kılmakta bir sakınca olmadığı hükmü anlaşıldığı gibi, şu hükümler de anlaşılmaktadır:

 

1 - Direklerin yanında namaz kılmak caizdir.

 

2- Direğe doğru namaz kılmak ise müstehaptır ama daha faziletli olan onu tam hizasına almayarak daha önce geçtiği gibi sağ ya da sol yanında bulunmasıdır.

 

3- Direkler arasında namaz kılmakta bizim mezhebimize göre bir mekruhluk yoktur fakat eğer bir mazeret yoksa İmam Malik'in mekruh olup olmadığı hususunda farklı görüşleri vardır. Ona göre mekruh oluş sebebi saffı bölmesidir. Ayrıca o yakın olmayan bir duvara doğru namaz kılmış olur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

50- NAMAZ KILAN İÇİN SÜTRE TEŞKİL EDEN MİKTAR BABI