SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب الاعتدال في السجود، ووضع الكفين على الأرض، ورفع المرفقين عن الجنبين، ورفع البطن عن الفخذين في السجود

45- SECDEDE İTİDAL VE AVUÇLARI YERE KOYUP, DİRSEKLERİ YANLARINDAN. (UZAKLAŞTIRIP) KALDIRMA, KARNI DA UYLUKLARDAN KALDIRMA (UZAK TUTMA) BABI

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا وكيع عن شعبة، عن قتادة، عن أنس؛ قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "اعتدلوا في السجود. ولا يبسط أحدكم ذراعيه انبساط الكلب".

 

1102- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti ... Enes dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Secdede itidal üzere olun ve biriniz kollarını köpeğin yayıldığı gibi yaymasın. "

 

Diğer tahric: Buhari, 822; Ebu Davud, 897; Tirmizi, 276; Nesai, 1109

 

 

حدثنا محمد بن المثنى وابن بشار. قالا: حدثنا محمد بن جعفر. ح قال وحدثنيه يحيى بن حبيب. حدثنا خالد (يعني ابن الحارث) قالا: حدثنا شعبة، بهذا الإسناد. وفي حديث ابن جعفر "ولا يتبسط أحدكم ذراعيه انبساط الكلب".

 

1103- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar tahdis edip dediler ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti (H). Dedi ki: Bu bana Yahya b. Habib de tahdis etti. Bize Halid -yani b. el-Haris- tahdis edip (Muhammed b. Cafer ile) dediler ki: Bize Şu'be bu isnad ile tahdis etti. İbn Cafer'in hadisi rivayetinde: "Sizden biriniz köpeğin yayılması gibi kollarını yaymasın" demiştir.

 

 

حدثنا يحيى بن يحيى. قال: أخبرنا عبيدالله بن إياد عن إياد، عن البراء؛ قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إذا سجدت فضع كفيك وارفع مرفقيك".

 

1104- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki ... Bera dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Secde ettiğin zaman avuçlarını yere koy ve dirseklerini kaldır" buyurdu.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Bu babtaki hadislerde anlatılmak istenen şudur: Secde edenin avuçlarını yere koyması, kollarını yerden ve yanlarından -eğer örtülü değil ise- koltuk altları görünecek şekilde olabildiğince açması gerekir. Bu müstehap oluşun üzerinde ittifak olunmuş bir edebtir. Eğer bunu terk edecek olursa iyi bir iş yapmamış olur. Hadislerdeki yasak tenzih içindir. Bu şekilde namaz kılanın namazı da sahihtir. Allah en iyi bilendir.

 

İlim adamları der ki: Bu şekilde secde etmenin hikmeti, alçak gönüllülüğü daha ileri derecede ifade etmesi, alnın ve burnun yere daha iyi yapışmasını sağlaması, tembellerin şekillerinden daha uzak bir halde bulunmasıdır. Çünkü kollarını yere yapıştıranın bu hali köpeğe benzer ve bu durumuyla namazı önemsemediği, ona az dikkat ve özen gösterdiği, kendisini ona yeterince vermediği izlenimini verir. Allah en iyi bilendir.

 

Babtaki lafızların açıklanmasına gelince;

 

(1102) "Ve biriniz kollarını köpeğin yayılması gibi yaymasın." "Yebsut" Diğer rivayette lafzı te harfi ziyadesiyle "yetebessat" şeklindedir. Bu iki lafız da doğrudur, takdiri de şöyledir: Kollarını yayıp köpeğin yayılması gibi o da yayılmasın. Diğer lafız olan yetebessat lafzına göre de kollarını yere yayarak köpeğin yayılması gibi yayılmasın şeklindedir. Yüce Allah'ın: "Allah sizi yerden bir bitki gibi bitirdi" (Nuh, 17) buyruğu ile: "Rabbi onu güzel bir kabul ile kabul buyurdu ve onu güzel bir bitki gibi yetiştirdi" (Al-i İmran, 37) buyrukları buna benzemektedir. İkinci ayette de bu şekildeki kullanımın iki tanığı vardır.

 

"Yetebessat"ın anlamı ise onları üzerine yayıldığı bir yaygı edinmesin şeklindedir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

46- NAMAZIN NASIL KILINACAĞI, NAMAZA NE İLE BAŞLANIP, NAMAZIN NE İLE BİTİRİLECEĞİ, RÜKUUN VE RÜKUDAN KALKIP DOĞRULMANIN, SECDE YAPIP SECDEDEN DOĞRULMANIN, DÖRT REKATLI NAMAZLARIN HER İKİ REKATINDAN SONRA TEŞEHHÜDÜN NASIL YAPILACAĞI, İKİ SECDE ARASINDA VE BİRİNCİ TEŞEHHÜDDE NASIL OTURULACAĞI İLE İLGİLİ KAPSAMLI BİR BAB