SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب التوسط في القراءة في الصلاة الجهرية بين الجهر والإسرار إذا خاف من الجهر مفسدة

31- AÇIKTAN OKUNAN NAMAZLARDA AÇIKTAN OKUDUĞU İÇİN BİR KÖTÜLÜKTEN KORKMASI HALİNDE AÇIKTAN OKUMAK İLE GİZLİ OKUMAK ARASINDA ORTA BİR YOL TUTTURMA BABI

 

حدثنا أبو جعفر محمد بن الصباح وعمرو الناقد. جميعا عن هشيم. قال ابن الصباح: حدثنا هشيم. أخبرنا أبو بشر عن سعيد بن جبير، عن ابن عباس، في قوله عز وجل:

 ولا تجهر بصلاتك ولا تخافت بها [17/الإسراء/الآية 110] قال: نزلت ورسول الله صلى الله عليه وسلم متوار بمكة. فكان إذا صلى بأصحابه رفع صوته بالقرآن. فإذا سمع ذلك المشركون سبوا القرآن، ومن أنزله، ومن جاء به. فقال الله تعالى لنبيه صلى الله عليه وسلم: ولا تجهر بصلاتك فيسمع المشركون قراءتك. ولا تخافت بها عن أصحابك. أسمعهم القرآن. ولا تجهر ذلك الجهر. وابتغ بين ذلك سبيلا. يقول بين الجهر والمخافتة.

 

1000- Bize Ebu Cafer Muhammed b. es-Sabbah ve Amr en-Nakid tahdis etti. .. Said b. Cubeyr'in, İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre yüce Allah'ın: "Namazında sesini ne pek yükselt, ne de pek kıs" (İsra, 110) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bu (ayet) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de faaliyetlerini gizlice sürdürdüğü dönemde nazil oldu. Ashabına namaz kıldırdığı zamanyüksek sesle Kur'an okurdu. Müşrikler ise bunu işitince Kur'an'a da, onu indirene de, onu getirene de dil uzatıdardı. Bundan dolayı yüce Allah. Nebisine: Sen namazda müşrikler senin Kur'an okumanı işitecek kadar sesini yükseltme, ashabın duymayacak kadar da kıraatini gizli yapma. Onlara okuduğun Kur'an'ı işittir fakat o kadar yüksek sesle okuma, ikisi arasında orta bir yol tuİ. Yani yüksek ses ile gizli okumak arasında bir yol tut, buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 4722, 7490, 7525, 7547 -muhtasar-; Tirmizi, 3145, 3146; Nesai, 1010, 1011

 

 

حدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا يحيى بن زكرياء عن هشام بن عروة، عن أبيه، عن عائشة، في قوله عز وجل:

 ولا تجهر بصلاتك ولا تخافت بها قالت: أنزل هذا في الدعاء.

 

1001- Bize Yahya b. Yahya tahdis etti. .. Aişe (r.anha) aziz ve celil Allah'ın: "Namazında sesini ne pek yükselt, ne de pek kıs" (İsra, 110) buyruğu hakkında bu ayet dua hakkında inmiştir, demiştir.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثنا قتيبة بن سعيد. حدثنا حماد (يعني ابن زيد) ح قال: وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا أبو أسامة ووكيع. ح قال وحدثنا أبو كريب. حدثنا أبو معاوية. كلهم عن هشام، بهذا الإسناد، مثله.*

 

1002- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti. Bize Hammad -yani b. Zeyd tahdis etti (H) dedi ki: Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti. Bize Ebu Üsame ve Vekı' tahdis etti (H) dedi ki: Bize Ebu Kureyb de tahdis etti. Bize Ebu Muaviye tahdis etti. Hepsi Hişam'dan bu isnad ile aynısını rivayet etti.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Bu babta İbn Abbas (r.anh)'ın rivayet ettiği hadis yer almaktadır.

 

Açtığımız bab başlığı hakkında açık bir hadistir. Müslim'in bu hadisi burada koymasının maksadı da budur.

 

Aişe (r.anha)'nın (1001) ayet-i kerime dua hakkında inmiştir şeklindeki tefsirini de zikretmektedit Taberi ve başkaları bu açıklamayı tercih etmişlerdir ama tercih edilen ve daha açık anlaşılan açıklama ise İbn Abbas (r.a.)'ın yaptığıdır. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

32- OKUNAN KUR'AN'I DİNLEMEK BABI