SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب استخلاف الإمام إذا عرض له عذر من مرض وسفر وغيرهما من يصلي بالناس، وأن من صلى خلف إمام جالس لعجزه عن القيام لزمه القيام إذا قدر عليه، ونسخ القعود خلف القاعد في حق من قدر على القيام

 

21- HASTALIK, YOLCULUK VE BAŞKA BİR MAZERETİ ORTAYA ÇIKAN BİR İMAM'IN CEMAATE NAMAZ KILDIRACAK BİR KİMSEYİ YERİNE GEÇİRMESİ, AYAKTA DURAMADIĞI İÇİN OTURAN BİR İMAM'IN ARKASINDA NAMAZA DURANIN GÜÇ YETİREBİLMESİ HALİNDE AYAKTA DURMASI GEREKTİĞİ, AYAKTA DURABİLECEK KİMSELER HAKKINDA OTURANIN ARKASINDA OTURMA HÜKMÜNÜN NESHEDİLMİŞ OLDUĞU BABI

 

حدثنا أحمد بن عبدالله بن يونس. حدثنا زائدة. حدثنا موسى بن أبي عائشة عن عبيدالله بن عبدالله؛ قال:

 دخلت على عائشة فقلت لها: ألا تحدثيني عن مرض رسول الله صلى الله عليه وسلم؟ قالت: بلى. ثقل النبي صلى الله عليه وسلم. فقال "أصلى الناس؟" قلنا: لا. وهم ينتظرونك. يا رسول الله! قال "ضعوا لي ماء في المخضب" ففعلنا. فاغتسل. ثم ذهب لينوء فأغمي عليه. ثم أفاق فقال "أصلى الناس؟" قلنا: لا. وهم ينتظرونك. يا رسول الله! فقال "ضعوا لي ماء في المخضب" ففعلنا. فاغتسل. ثم ذهب لينوء فأغمي عليه. ثم أفاق. فقال "أصلى الناس؟" قلنا: لا. وهم ينتظرونك. يا رسول الله! فقال" ضعوا لي ماء في المخضب" ففعلنا. فاغتسل. ثم ذهب لينوء فأغمي عليه. ثم أفاق فقال "أصلى الناس؟" فقلنا: لا. وهم ينتظرونك، يا رسول الله! قالت والناس عكوف في المسجد ينتظرون رسول الله صلى الله عليه وسلم لصلاة العشاء الآخرة. قالت فأرسل رسول الله صلى الله عليه وسلم إلى أبي بكر، أن يصلي بالناس. فأتاه الرسول فقال: إن رسول الله صلى الله عليه وسلم يأمرك أن تصلي بالناس. فقال أبو بكر، وكان رجلا رقيقا: يا عمر! صل بالناس. قال فقال عمر: أنت أحق بذلك. قالت فصلى بهم أبو بكر تلك الأيام. ثم إن رسول الله صلى الله عليه وسلم وجد من نفسه خفة فخرج بين رجلين. أحدهما العباس، لصلاة الظهر. وأبو بكر يصلي بالناس. فلما رآه أبو بكر ذهب ليتأخر. فأومأ إليه النبي صلى الله عليه وسلم أن لا يتأخر. وقال لهما "أجلساني إلى جنبه" فأجلساه إلى جنب أبو بكر. وكان أبو بكر يصلي وهو قائم بصلاة النبي صلى الله عليه وسلم. والناس يصلون بصلاة  أبي بكر. والنبي صلى الله عليه السلام قاعد.

قال عبيدالله: فدخلت على عبدالله بن عباس فقلت له: ألا أعرض عليك ما حدثتني عائشة عن مرض رسول الله صلى الله عليه وسلم؟ فقال: هات. فعرضت حديثها عليه فما أنكر منه شيئا. غير أنه قال: أسمت لك الرجل الذي كان مع العباس؟ قلت: لا. قال: هو علي.

 

935- Bize Ahmed b. Abdullah b. Yunus tahdis etti. Bize Zaide tahdis etti. Bize Musa b. Ebu Aişe, Ubeydullah b. Abdullah'tan şöyle dediğini tahdis etti: Aişe (r.anha)'nın huzuruna girip ona: Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığından bahsetmez misin, dedim.

O, olur deyip, şunları anlattı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağırlaştı.

"İnsanlar namaz kıldı mı" dedi. Biz, hayır, seni bekliyorlar ey Allah'ın Resulü, dedik. O: "Benim için leğene su koyun" buyurdu. Biz de dediğini yaptık. Yıkandı sonra kalkmak istediyse de bayıldı. Sonra tekrar ayılarak: "İnsanlar namaz kıldı mı, dedi." Hayır, onlar seni bekliyorlar ey Allah'ın Resulü dedik.

 

O: "Leğene benim için su koyun" dedi. Biz de dediğini yaptık. Yıkandı sonra kalkmak isteyince yine bayıldı sonra tekrar ayıldı. "İnsanlar namaz kıldı mı" dedi. Biz, hayır seni bekliyorlar ey Allah'ın Resulü, dedik. Yine: "Leğene benim için su koyun" buyurdu. Biz de dediğini yaptık. Yıkandı sonra yine kalkmak isteyince tekrar bayıldı. Sonra ayılıp: "İnsanlar namaz kıldı mı" dedi. Biz hayır, seni bekliyorlar ey Allah'ın Resulü, dedik.

Aişe dedi ki: İnsanlar mescide kapanmış yatsı namazı için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bekleyip, duruyorlardı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara namaz kıldırmak üzere Ebu Bekr'e haber gönderdi. Gönderdiği haberci Ebu Bekr'in yanına giderek: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sana insanlara namaz kıldırmanı emrediyor, dedi.

 

Bunun üzerine Ebu Bekir -ki ince kalpH birisi idi-:Ey Ömer insanlara namaz kıldır dedi. Ömer: Bu işe sen daha layıksın, dedi. Bunun üzerine Ebu Bekir o günlerde insanlara namaz kıldırdı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinde bir hafiflik bulunca birisi Abbas olan iki adam arasında öğle namazı için çıktı. Ebu Bekir de cemaate namaz kıldınyordu. Ebu Bekir onu görünce geri çekilmek istedi ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona geri çekilmemesi için işaret buyurdu. Onu tutan iki kişiye: "Beni onun yanına oturtunuz" dedi. Onlar da onu Ebu Bekir'in yanına oturttular. Ebu Bekir ayakta durduğu halde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına uydu, insanlar da Ebu Bekir'in namazına uyarak namaz kılıyorlardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'de oturuyordu.

 

Ubeydullah dedi ki: Sonra Abdullah b. Abbas'ın yanına girdim. Ona: Sana Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı hakkında Aişe'nin bana anlattıklarını anlatayım mı, dedim. O anlat, dedi. Ben de Aişe'nin anlattıklarını İbn Abbas'a anlattım. Anlattıklarımdan hiçbir şeyi reddetmedi. Sadece şunları söyledi: Peki, sana Abbas ile birlikte bulunan adamın adını da söyledi mi, dedi. Ben, hayır dedim. O: O kişi Ali'dir, dedi.

 

Diğer tahric: Buhari, 687; Nesai, 733

 

 

حدثنا محمد بن رافع وعبد بن حميد (واللفظ لابن رافع) قالا: حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا معمر. قال قال الزهري: وأخبرني عبيدالله بن عبدالله بن عتبة؛ أن عائشة أخبرته قالت:

 أول ما اشتكى رسول الله صلى الله عليه وسلم في بيت ميمونة. فاستأذن أزواجه أن يمرض في بيتها. وأذن له. قالت فخرج ويد له على الفضل بن عباس. ويد له على رجل آخر. وهو يخط برجليه في الأرض. فقال عبيدالله: فحدثت به ابن عباس. فقال: أتدري من الرجل الذي لم تسم عائشة؟ هو علي.

 

936- Bize Muhammed b. Rafi' ile Abd b. Humeyd -lafız İbn Rafi'indir- tahdis edip dediler ki: Bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer haber verip dedi ki: ez-Zühri dedi ki: Bana Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe'nin haber verdiğine göre Aişe kendisine haber verip dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk olarak Meymune'nin evinde iken rahatsızlandı. Diğer zevcelerinden de kendi (Aişe'nin) evinde hastalığını geçirmek için izin istedi. Onlar da kendisine izin verdiler. Allah Resulü ayaklarını yerde sürüyerek bir eli el-Fadl b. Abbas'ın, diğer eli de bir başka adamın üzerinde olduğu halde dışarı çıktı. Ubeydullah dedi ki: Ben bunu İbn Abbas'a anlattım, o: Aişe'nin adını vermediği adamın kim olduğunu biliyor musun, o Ali' dir, dedi.

 

Diğer tahric: Buhari, 198, 665, 2588, 3099 -muhtasar-, 4442, 5714; İbn Mace, 1618

 

 

حدثني عبدالملك بن شعيب بن الليث. حدثني أبي عن جدي. قال: حدثني عقيل بن خالد. قال ابن شهاب: أخبرني عبيدالله بن عبدالله بن عتبة بن مسعود؛ أن عائشة، زوج النبي صلى الله عليه وسلم قالت:

 لما ثقل رسول الله صلى الله عليه وسلم. واشتد به وجعه استأذن أزواجه أن يمرض في بيتي. فأذن له. فخرج بين رجلين. تخط رجلاه في الأرض. بين عباس بن عبدالمطلب وبين رجل آخر. قال عبيدالله: فأخبرت عبدالله بالذي قالت عائشة. فقال لي عبدالله بن عباس: هل تدري من الرجل الآخر الذي لم تسم عائشة؟ قال قلت: لا. قال ابن عباس: هو علي.

 

937- Bana Abdulmelik b. Şuayb b. Leys tahdis etti. .. Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe b. Mesud'un haber verdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Aişe dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağırlaşıp, ağrıları da şiddetlenince diğer zevcelerinden hastalığını benim evimde geçirmek için ilin istedi. Onlar da ona izin verince, ayakları yerde sürüyerek biri el-Fadl b. Abbas b. Abdulmuttalib, diğeri bir başka adam olmak üzere iki adamın arasında çıktı.

 

Ubeydullah dedi ki: Ben Aişe'nin dediklerini Abdullah'a haber verince Abdullah b. Abbas da bana: Aişe'nin adını vermediği öbür adamın kim olduğunu biliyor musun, dedi. Ben, hayır deyince, İbn Abbas: O Ali' dir, dedi.

 

 

حدثنا عبدالملك بن شعيب بن الليث. حدثني أبي عن جدي. حدثني عقيل بن خالد. قال: قال ابن شهاب: أخبرني عبيدالله بن عبدالله بن عتبة بن مسعود؛ أن عائشة زوج النبي صلى الله عليه وسلم قالت:

 لقد راجعت رسول الله صلى الله عليه وسلم في ذلك. وما حملني على كثرة مراجعته إلا أنه لم يقع في قلبي أن يحب الناس بعده رجلا قام مقامه أبدا. وإلا أني كنت أرى أنه لن يقوم مقامه أحد إلا تشاءم الناس به. فأردت أن يعدل ذلك رسول الله صلى الله عليه وسلم عن أبي بكر.

 

938- Bize Abdulmelik b. Şuayb Leysı tahdis etti. .. Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe b. Mesud'un haber verdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Aişe dedi ki: Ben bu hususta (Ebu Bekir'in imamlık yapmaması için) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e (birkaç kere) müracaat ettim. Benim bu hususta ona çokça müracaatta bulunmaya beni iten tek sebep insanların ondan sonra onun makamında duran bir adamı ebediyen sevmeyecekleri düşüncesinin kalbinde yer etmesi ve onun makamında duran birisi olursa mutlaka insanların onu uğursuz sayacaklarını düşünmem idi. İşte bundan dolayı bu hususta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ebu Bekir'den vazgeçmesini istemiştim.

 

Diğer tahric: Buhari, 4445

 

 

حدثنا محمد بن رافع، وعبد بن حميد (والفظ لابن رافع) (قال عبد: أخبرنا. وقال ابن رافع: حدثنا عبدالرزاق) أخبرنا معمر. قال الزهري: وأخبرني حمزة بن عبدالله بن عمر عن عائشة قالت:

 لما دخل رسول الله صلى الله عليه وسلم بيتي، قال "مروا أبا بكر فليصل بالناس" قالت فقلت: يا رسول الله! إن أبا بكر رجل رقيق. إذا قرأ القرآن لا يملك دمعه. فلو أمرت غير أبي بكر! قالت: والله! ما بي إلا كراهية أن يتشاءم الناس بأول من يقوم في مقام رسول الله صلى الله عليه وسلم. قالت فراجعته مرتين أو ثلاثا. فقال "ليصل بالناس أبو بكر. فإنكن صواحب يوسف".

 

939- Bana Muhammed b. Rafi', Abd b. Humeyd -lafız İbn Rafi"intahdis etti. Abd bize Abdurrezzak haber verdi, dedi. İbn Rafi' tahdis etti, dedi. Bize Ma'mer haber verdi. ez-Zühri dedi ki: Bana Hamza b. Abdullah b. Ömer de Aişe'den şöyle dediğini haber verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim haneme girince "Ebu Bekir'e emredin de insanlara namaz kıldırsın" buyurdu. (Aişe) dedi ki: Ey Allah'ın Resulü Ebu Bekir ince kalpH bir adamdır. O Kur'an okuyunca gözyaşını tutamaz. Keşke Ebu Bekir'den başkasına emir versen, dedim.

 

(Aişe) dedi ki: Allah'a yemin olsun ki benim Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in durduğu yerde duracak ilk kişi sebebiyle insanların uğursuzluk duyacaklarından hoşlanmamaktan başka bir endişem yoktu. Bu sebeple ona iki ya da üç defa müracaat ettim, o (her seferinde) "cemaate Ebu Bekir namaz kıldırsın. Muhakkak sizler Yusuf'un zamanındaki kadınlar gibisiniz" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا أبو معاوية ووكيع. ح وحدثنا يحيى بن يحيى (واللفظ له) قال:

 أخبرنا أبو معاوية عن الأعمش، عن إبراهيم، عن الأسود، عن عائشة؛ قالت: لما ثقل رسول الله صلى الله عليه وسلم جاء بلال يؤذنه بالصلاة. فقال "مرو أبا بكر فليصل بالناس" قالت فقلت: يا رسول الله! إن أبا بكر رجل أسيف. وإنه متى يقم مقامك لا يسمع الناس. فلو أمرت عمر! فقال "مروا أبا بكر فليصل بالناس" قالت فقلت لحفصة: قولي له: إن أبا بكر رجل أسيف. وإنه متى يقم مقامك لا يسمع الناس. فلو أمرت عمر! فقالت له: فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إنكن لأنتن صواحب يوسف. مروا أبا بكر فليصل بالناس" قالت فأمروا أبا بكر يصلي بالناس. قالت فلما دخل في الصلاة وجد رسول الله صلى الله عليه وسلم من نفسه خفة. فقام يهادي بين رجلين. ورجلاه تخطان في الأرض. قالت فلما دخل المسجد سمع أبو بكر حسه. ذهب يتأخر. فأومأ إليه رسول الله صلى الله عليه وسلم قم مكانك. فجاء رسول الله صلى الله عليه وسلم حتى جلس عن يسار أبي بكر. قالت فكان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي بالناس جالسا. وأبو بكر قائما. يقتدي أبو بكر بصلاة النبي صلى الله عليه وسلم. ويقتدي الناس بصلاة أبي بكر.

 

940- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti. Bize Ebu Muaviye ve Veki' tahdis etti (H). Bize Yahya b. Yahya da -ki lafız onundur- tahdis edip dedi ki. .. Aişe dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı ağırlaşınca Bilal gelip ona namaz vaktini haber verdi. O: "Ebu Bekir'e emredin de insanlara namaz kıldırsın" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Resulü, Ebu Bekir çabuk üzüntüye kapılan bir zattır. O ne zaman senin makamında duracak olursa insanlara (sesini) işittiremez. Keşke Ömer'e emretsen, dedim. Allah Resulü: "Ebu Bekir'e emredin de insanlara namaz kıldırsın" buyurdu.

 

(Aişe) dedi ki: Bu sefer Hafsa'ya: Ona Ebu Bekir çabuk üzüntüye kapılan bir adamdır, o ne zaman senin durduğun yerde duracak olursa insanlara (sesini) işittiremez. Keşke Ömer'e emretsende, dedim. Hafsa ona (dediklerimi) deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak sizler Yusuf'un zamanındaki kadınlar gibisiniz. Ebu Bekir'e emredin, insanlara namaz kıldırsın" buyurdu.

 

(Aişe) dedi ki: Bunun üzerine Ebu Bekir'e söylediler, o da insanlara namaz kıldırdı. (Aişe) dedi ki: Ebu Bekir namaza başlayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinde bir hafiflik buldu. İki kişi arasında onlara yaslanarak ve ayakları da yerde süründüğü halde kalktı. Mescide girince Ebu Bekir onun (ayak) sesini işittiği için geri çekilmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellemı'de ona yerinde dur diye işaret etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip, Ebu Bekir'in sol tarafına oturdu. (Aişe) dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturarak cemaate namaz kıldınyar, Ebu Bekir de ayakta duruyordu. Ebu Bekir Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına uyarken insanlar da Ebu Bekir'in namazına uyuyordu.

 

Diğer tahric: Buhari, 664, 712, 713; İbn Mace, 1232

 

 

حدثنا منجاب بن الحارث التميمي. أخبرنا ابن مسهر. ح وحدثنا إسحاق بن إبراهيم. أخبرنا عيسى بن يونس. كلاهما عن الأعمش، بهذا الإسناد، نحوه. وفي حديثهما:

 لما مرض رسول الله صلى الله عليه وسلم مرضه الذي توفي فيه. وفي حديث ابن مسهر: فأتي برسول الله صلى الله عليه وسلم حتى أجلس إلى جنبه. وكان النبي صلى الله عليه وسلم يصلي بالناس. وأبو بكر يسمعهم التكبير. وفي حديث عيسى: فجلس رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي وأبو بكر إلى جنبه. وأبو بكر يسمع الناس.

 

941- Bize Mincab b. el-Haris et-Temimı tahdis etti. Bize İbn Mushir haber verdi (H). Bize İshak b. İbrahim de tahdis etti. Bize İsa -yani b. Yunustahdis etti. İkisi A'meş'ten bu isnad ile buna yakın olarak rivayeti nakletti. Her ikisinin rivayetinde: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatı ile neticelenen hastalığına yakalandığında, ibaresi vardır. İbn Mushir'in rivayetinde de: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirilip, onun (Ebu Bekir'in) yanına oturtuldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara namaz kıldınyar, Ebu Bekir de onlara tekbiri işittiriyordu, denilmektedir.

 

İsa'nın hadisi rivayetinde de: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturup insanlara namaz kıldırdı. Ebu Bekir de onun yanında idi, Ebu Bekir de insanlara işittiriyordu, demektedir.

 

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة وأبو كريب. قالا: حدثنا ابن نمير عن هشام. ح وحدثنا ابن نمير (وألفاظهم متقاربة) قال: حدثنا أبي. قال: حدثنا هشام عن أبيه، عن عائشة؛ قالت:

 أمر رسول الله صلى الله عليه وسلم أبا بكر أن يصلي بالناس في مرضه. فكان يصلي بهم. قال عروة: فوجد رسول الله صلى الله عليه وسلم من نفسه خفة. فخرج وإذا أبو بكر يؤم الناس. فلما رآه أبو بكر استأخر. فأشار إليه رسول الله صلى الله عليه وسلم أي كما أنت. فجلس رسول الله حذاء أبي بكر إلى جنبه. فكان أبو بكر يصلي بصلاة رسول الله صلى الله عليه وسلم. والناس يصلون بصلاة أبي بكر.

 

942- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe ve Ebu Kureyb (517a) tahdis edip dediler ki: Bize İbn Numeyr, Hişam'dan tahdis etti (H): Bize İbn Numeyr de -ki lafızları birbirine yakındır- tahdis edip dedi ki: Bize babam tahdis edip dedi ki: Bize Hişam, babası (Urve)'den tahdis etti. O Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığı sırasında insanlara namaz kıldırmak için Ebu Bekir'e emir verdi. Bunun için o da onlara namaz kıldınyordu.

 

Urve dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinde bir hafiflik bulunca çıktı. O sırada Ebu Bekir'in insanlara imamlık yaptığını gördü. Ebu Bekir onu görünce geri çekilmek istedi ise de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona, olduğun gibi kal, anlamında işaret etti sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekir'in hizasında yan tarafına oturdu. Ebu Bekir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına uyarak namaz kılıyor, insanlar da Ebu Bekir'in namazına göre (517b) namaz kılıyorIardı.

 

Diğer tahric: Buhari, 683; İbn Mace, 1233

 

 

حدثني عمرو الناقد وحسن الحلواني وعبد بن حميد (قال عبد: أخبرني. وقال الآخران: حدثنا يعقوب) (وهو ابن إبراهيم بن سعد) وحدثني أبي عن صالح، عن ابن شهاب؛ قال:

 أخبرني أنس بن مالك؛ أن أبا بكر كان يصلي لهم في وجع رسول الله صلى الله عليه وسلم الذي توفي فيه. حتى إذا كان يوم الاثنين. وهم صفوف في الصلاة. كشف رسول الله صلى الله عليه وسلم ستر الحجرة. فنظر إلينا وهو قائم. كأن وجهه ورقة مصحف. ثم تبسم رسول الله صلى الله عليه وسلم ضاحكا. قال فبهتنا ونحن في الصلاة. من فرج بخروج رسول الله صلى الله عليه وسلم. ونكص أبو بكر على عقبيه ليصل الصف. وظن أن رسول الله صلى الله عليه وسلم خارج للصلاة. فأشار إليهم رسول الله صلى الله عليه وسلم بيده أن أتموا صلاتكم. قال ثم دخل رسول الله صلى الله عليه وسلم. فأرخي الستر. قال فتوفي رسول الله صلى الله عليه وسلم من يومه ذلك.

 

943- Bana Amr en-Nakid, Hasan el-Hulvani ve Abd b. Humeyd tahdis etti. Abd bana Yakub -ki b. İbrahim b. Sa'd'dır- haber verdi derken, diğer ikisi, tahdis etti, dediler. (Yakub dedi ki): Bize babam Salih'ten tahdis etti. O İbn Şihab'dan şöyle dediğini nakletti: Bana Enes b. Malik'in haber verdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatı ile neticelenen hastalığında insanlara Ebu Bekir namaz kıldınyordu. Nihayet insanlar namazda saflar halinde bulundukları pazartesi gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) perdenin örtüsünü kaldırdı. Ayakta olduğu halde bize baktı. Yüzü adeta bir mushafın yaprağı gibi idi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülercesine tebessüm buyurdu. (Enes) dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktı diye sevincimizden namazda olduğumuz halde şaşırdık, kaldık. Ebu Bekr -Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaza çıktığını zannederek- safa girmek maksadıyla topukları üzerine gerisin geri gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara namazınızı tamamlayın, diye işaret etti. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) perdeyi indirdi. (Enes) dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O günü vefat etti.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

وحدثنيه عمرو الناقد وزهير بن حرب قالا: حدثنا سفيان بن عيينة عن الزهري، عن أنس؛ قال:

 آخر نظرة نظرتها إلى رسول الله عليه وسلم. كشف الستارة يوم الاثنين، بهذه القصة. وحديث صالح أتم وأشبع.

 

944- Bunu bana Amr en-Nakid ve Zuheyr b. Harb da tahdis edip dediler ki: Bize Süfyan b. Uyeyne, ez-Zühri'den tahdis etti. O Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e son bakışım pazartesi günü perdeyi açtığı zaman olmuştu deyip, bu olayı anlattı ama Salih'in hadisi rivayeti daha tam ve daha doyurucudur.

 

Diğer tahric: Nesai, 1830; İbn Mace, 1624

 

 

وحدثني محمد بن رافع وعبد بن حميد. جميعا عن عبدالرزاق. أخبرنا معمر عن الزهري؛ قال: أخبرني أنس بن مالك؛ قال:

 لما كان يوم الاثنين. بنحو حديثهما.

 

945- Bana Muhammed b. Rafi' ve Abd b. Humeyd birlikte Abdurrezzak'tan tahdis etti. Bize Ma'mer, ez-Zühri'den şöyle dediğini haber verdi. Bana Enes b. Malik haber verip dedi ki: Pazartesi günü ... deyip, önceki iki ravinin hadisine yakın olarak hadisi rivayet etti.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثنا محمد بن المثنى وهارون بن عبدالله قالا: حدثنا عبدالصمد. قال: سمعت أبي يحدث. قال: حدثنا عبدالعزيز عن أنس؛ قال:

 لم يخرج إلينا نبي الله صلى الله عليه وسلم ثلاثا. فأقيمت الصلاة. فذهب أبو بكر يتقدم. فقال نبي الله صلى الله عليه وسلم بالحجاب فرفعه. فلما وضح لنا وجه نبي الله صلى الله عليه وسلم، ما نظرنا منظرا قط كان أعجب إلينا من وجه النبي صلى الله عليه وسلم حين وضح  لنا. قال فأومأ نبي الله صلى الله عليه وسلم بيده إلى أبي بكر أن يتقدم. وأرخى نبي الله صلى الله عليه وسلم الحجاب. فلم نقدر عليه حتى مات.

 

946- Bana Muhammed b. el-Müsenna ve Harun b. Abdullah tahdis edip dediler ki: Bize Abdussamed tahdis edip dedi ki: Babamı tahdis ederken dinledim. Dedi ki: Bize Abdulaziz, Enes'ten şöyle dediğini tahdis etti: Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç gün yanımıza çıkıp gelmedi. Namaz için kamet getirildi, Ebu Bekir öne geçip namaz kıldırmak istedi. Allah'ın Nebisi perdeyi kaldırdı. Allah'ın nebisinin yüzünü görünce, hiçbir zaman onun yüzünü gördüğümüz sırada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünden daha çok hoşumuza giden hiçbir manzara görmüş değiliz. Sonra Allah'ın Nebisi Ebu Bekir'e eliyle öne geçmesi için işaret etti ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) perdeyi indirdi. Vefat edinceye kadar onu göremedik.

 

Diğer tahric: Buhari, 681

 

 

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا حسين بن علي عن زائدة، عن عبدالملك بن عمير، عن أبي بردة بن أبي موسى؛ قال:

 مرض رسول الله صلى الله عليه وسلم فاشتد مرضه. فقال "مروا أبا بكر فليصل بالناس." فقالت عائشة: يا رسول الله! إن أبا بكر رجل رقيق. متى يقم مقامك لا يستطع أن يصلي بالناس. فقال" مري أبا بكر فليصل بالناس. فإنكن صواحب يوسف".

قال فصلى بهم أبو بكر حياة رسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

947- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti. Bize Huseyn b. Ali, Zaide'den tahdis etti. O Abdulmelik b. Umeyr'den, o Ebu Burde'den, o Ebu Musa'dan şöyle dediğini nakletti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalandı ve hastalığı ağırlaşınca "Ebu Bekir'e emredin de insanlara namaz kıldırsın" buyurdu. Aişe: Ey Allah'ın Resulü Ebu Bekir ince kalpli bir insandır. Senin makamında duracak olursa o insanlara namaz kıldıramaz dedi. Allah Resulü: "Ebu Bekir'e emret insanlara namaz kıldırsın. Siz Yusuf'un zamanındaki kadınlar gibisiniz" buyurdu.

(Ebu Musa) dedi ki: Bunun üzerine Ebu Bekir Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatta kaldığı sürece insanlara namaz kıldırdı.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 678, 3385

 

AÇIKLAMA:          Bu babta Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ebu Bekr (r.anh)'1 yerine namaz kıldırmak üzere geçirmesi (istihlafı) ile ilgili hadisler vardır. Bundan önceki babın son taraflarında ise bu bab başlığında sözünü ettiğimin delilini kaydetmiş bulunuyoruz.

 

"Mihdab: leğen" içinde yıkamlan büyükçe bir kaptır.

 

"Bayıldı" Bu ifadede nebilerin -Allah'ın salat ve selamı onlara- bayılmalarının mümkün olduğuna delil vardır. Bunun mümkün (caiz) oluşunda hiçbir şüphe yoktur çünkü bu bir hastalıktır. Hastalık da -delilikten farklı olarak- onlar hakkında caiz (mümkün) bir haldir. Delilik onlar için mümkün değildir çünkü bir eksikliktir. Onlar hakkında hastalığın ve dünya musibetlerinin caiz oluş sebebi ecirlerini artırmak ve onların durumları sebebiyle insanların teselli bulmalarıdır. Böylelikle insanlar onlar vasıtasıyla gösterilen mucize ve apaçık delil ve belgelere bakıp, onların sebebiyle fitneye kapılıp, onlara ibadete kalkışmasınlar. Allah en iyi bilendir.

 

"Resuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlar namaz kıldı mı. .. buyurdu."

 

Bu ibarede imam namazın ilk vaktinde çıkmayıp, gecikecek olup, kısa bir süre sonra geleceği ümit ediliyorsa gelişinin bekleneceğine ve başkasının geçip imam olmayacağına delildir. Yüce Allah'ın izniyle bundan sonraki babta meseleyi genişçe açıklayacağız. 

 

"Benim için leğene su koyun ... buyurdu." Bu da bayılmaktan ötürü gusletmenin müstehap olduğuna delildir. Bayılmak tekrarlanacak olursa her bir baygınlık için yeniden gusül almak da müstehaptır. Ancak birkaç defa bayıldıktan sonra gusledecek olursa bir defa gusletmek de yeterlidir. Kadi İyaz burada sözü geçen gusletmeyi (yıkanmayı) abdest olarak yorumlamıştır. Çünkü baygınlık abdesti bozar, ama doğrusu maksadın bedenin tamamını yıkamak olduğudur çünkü lafzın zahirinden anlaşılan budur ve zahirinden anlaşılan bu mananın çıkarılmasının önünde bir engel yoktur. Bu sebeple bayılmaktan dolayı gusletmek müstehaptır. Hatta bazı mezhep alimlerimiz onun vacip olduğunu söylemiş iseler de bu şaz ve zayıf bir görüştür.

 

"İnsanlar toplanmış bekliyorlardı." Toplanmış Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıkmasını bekliyorlardı. (Beklemek anlamı verilen) kelimenin kökünü teşkil eden "itikaf" bir yerden ayrılmamak ve orada kalmak demektir.

 

"Yats! namazı" anlamında kullanılan el-işau'l-ahire tabiri bir kimsenin bunu kullanmasının doğru olduğuna delildir. Asma! bunu kabul etmemekle birlikte doğrusu bunun kullanılabileceğidir. Enes, Bera ve daha başka birçok kimseden bu tabiri kullandıkları sahih olarak rivayet edilmiş olup, ben buna dair geniş açıklamaları Tehzibu'[-Esma ve'[-Lugat adlı eserimde yapmış bulunmaktayım.

 

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr (r.anh)'a haber gönderdi... Ömer (r.anh) sen buna daha layıksın dedi."

 

 

Burada anlaşılan çeşitli hükümler vardır. Bazıları şunlardır:

 

1- Ebu Bekr es-Sıdd!k (r.anh)'ın fazileti ve bütün sahabeden üstün olduğu.

 

2- Ebu Bekir'in faziletine ve halifeliği daha çok hak ettiğine de dikkat çekilmektedir.

 

3- İmamın cemaate katılmasını engelleyen bir mazereti ortaya çıkacak olursa onlara namaz kıldıracak birisini yerine tayin eder (istihiM) ve ancak onların en faziletli olanlarını yerine geçirir.

 

4- Ebu Bekr (r.anh)'dan sonra fazilet sıralamasında Ömer gelir çünkü Ebu Bekr (r.anh) ondan başkasına namaz kıldırmasını teklif etmemiştir.

 

5- Fazileti daha az olan bir kimseye fazileti daha üstün olan kişi herhangi bir mertebeyi teklif edecek olursa onu kabul etmeyerek ortada bir engel yoksa onu faziletçe üstün olana bırakır.

 

6- Kendisini beğenmekten ve fitneye düşmekten yana emin olunan kimseyi yüzüne karşı övmek caizdir çünkü Ömer (r.anh): Sen buna daha layıksın, demiştir.

Ebu Bekir'in, Ömer (r.anh)'a:İnsanlara namaz kıldır demesi ise sözü geçen mazereti dolayısıyladır. O da onun ince kalpli, çokça üzülen ve gözlerine hakim olamayıp, çabuk ağlayan birisi olması idi. Bazıları ise bunu alçak gönüllülük olmak üzere söylediğini yorumlamış iseler de tercih olunan bizim zikrettiğimizdir.

"Birileri Abbas olan iki adam arasında dışarı çıktı." İbn Abbas da diğer zatın Ali b. Ebu Talib olduğunu açıklamıştır. Diğer rivayet yolunda:

 

"Bir eli Fadl b. Abbas'ın üzerinde, diğeri bir diğer adamın üzerinde" denilmektedir. Müslim'den başka kaynaklarda ise "birileri Üsame b. Zeyd olan iki adam arasında" denilmektedir. Bütün bunları bir arada telif edip, yorumlama yoluna gelince, yüce Resulün mübarek elini nöbetleşe tutuyorlardı. Bazen bu, bazen diğeri, bazen öteki. Bu hususta birbirleriyle yarışıyorlardı. Sözü geçenler de onun ehl-i beytinin yaşça büyük erkeklerin en özelleri idiler. Abbas (r.anh) bunlar arasında yüce Resulün mübarek elini en çok tutan kişi idi yahut o sürekli olarak onun elini tutuyordu. Diğerleri öbür elini nöbetleşe tutuyorlardı. Abbas'a da bir eli özel olarak tutup, bunu sürekli yapmasını kabul etmekle ikramda bulunmuş oluyorlardı. Buna sebep ise yaşı, Allah Resulünün amcası oluşu ve daha başka hususlardır. Bunun için Aişe (r.anha) ismini anarak onu zikretmiş, diğer adamın adını vermemiştir çünkü diğer üç kişiden her biri Abbas (r.anh)'dan farklı olarak yolun

-tamamında ve büyük bir bölümünde onun yanından ayrılmayan kimseler değillerdi. Allah en iyi bilendir.

 

"Beni onun yanına oturtun ... " Bu ifadede cemaatten tek bir kişinin imam'ın yanıbaşında cemaate sesi duyurmak, mekanın darlığı ve benzeri bir ihtiyaç ya da maslahat sebebiyle durmasının caiz olduğu hükmü anlaşılmaktadır.

 

(936) "Kendi evinde hastalığını geçirmesi için diğer zevcelerinden izin istedi." Kastettiği Aişe'nin evidir. Bu ifade ümmet arasında birden çok zevcesi olan erkeklerin hakkında vacip olduğu şekilde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de zevceleri arasında sürekli olarak günlerini paylaştırmasının vacip olduğunu söyleyenlerin lehine bir delil vardır. Bizim mezhep alimlerimizin ise bu hususta iki görüşü vardır. Biri bu görüştür, diğeri ise sünnet olduğudur. Onlar bunu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah'ım bu benim imkanlarım içerisindeki paylaştırmamdır" buyruğunu paylaştırmanın müstehap olduğuna, üstün ahlaka ve güzel geçime yorumlarlar.

 

Hadiste Aişe (r.anha)'nın fazileti, o zaman hayatta bulunan bütün zevcelerinden üstünlüğü de anlaşılmaktadır. O sırada Allah Resulünün, birileri Aişe (r.anha) olmak üzere dokuz zevcesi vardı. Onun bunların hepsinden faziletli olduğu hususunda ilim adamları arasında görüş ayrılığı yoktur. ilim adamlarının ihtilafa düştükleri nokta, Aişe ve Hatice (r.anhuma)'dan hangisinin faziletli olduğu hakkındadır.

 

(937) "Ayaklarını yerde sürüklüyordu." Yani onları kaldırıp, koyamıyor, onlara dayanamıyordu.

 

(939) "Şüphesiz sizler Yusuf'un zamanındaki kadınlar gibisiniz." Yani istediğiniz hususlarda birbirinizle yardımlaşıp, istediğinizi ısrarla ve çokça istemeniz ve ona eğilim göstermeniz bakımından onlara benziyorsunuz. Aişe (r.anha)'nın birkaç defa müracaatta bulunması veliyyu'l-emr olan zata durumu arzetmek, danışmak, maslahat olduğunu gördüğü husus u işaret etmek maksadıyla müracaatın caiz olduğu anlaşılmaktadır. Böyle bir müracaat ince ve latif ifadelerle yapılmalıdır. Ömer (r.anh)'ın, onlara müjde verme, o takdirde buna bel bağlarlar şeklindeki müracaatı da bu türdendir. Benzeri müracaatlar pek çoktur ve meşhurdur.

 

(940) "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağırlaşınca ... " Bu ifadelerde bizim mezhep alimlerimizin söyledikleri şekilde imamları namaz kıldırmak üzere davet etmekte bir sakınca olmadığına delil vardır.

 

"Çabuk üzüntüye kapılan" üzüntülü, kederli demektir. Çabucak üzülüp, ağlayan anlamında olduğu da söylenmiştir. Bu (esif) lafzı ile aynı hali anlatmak üzere "el-esref" de kullanılabilir.

 

"İki adam arasında yürüyordu." Yani onlara dayanarak, onlar üzerinde eğilerek aralarında yürüyordu.

 

(943) "Yüzü bir Mushaf yaprağı gibi idi." Bu, teninin güzel, yüzünün parlak ve nurlu olduğunu anlatan oldukça güzel bir tabirdir. "Mushaf" kelimesi mim harfi ötreli, (mishaf şeklinde) kesreli ve (mashaf şeklinde) fethalı olarak söylenebilir.

 

"Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülercesine tebessüm etti." Tebessüm etmesinin sebebi Müslümanların namazda toplu olduklarını, imamlarına uyduklarını, getirdiği şeriatı dimdik ayakta tuttuklarını, sözbirliği halinde oluşlarını ve kalplerinin bir araya gelmiş olduğunu görmeye sevinmesinden dolayı idi. İşte bundan dolayı kendisini sevindirecek bir hal görüp ya da duyduğu zaman yüzünün aydınlanması adeti olduğundan ötürü yüzü nurlanmış, aydınlanmıştı.

 

Bunun bir anlamı daha vardır ki o da onları teselli etmek ve onlara hastalık halinde durumunun iyileştiğini bildirmekti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onlara namaz kıldırmak üzere dışarı çıkmış olması fakat buna gücünün yetmeyeceğini görünce dönmüş olması ihtimali vardır, diye de açıklanmıştır (41142).

 

(946) "Bize Muhammed b. el-Müsenna ve Harun tahdis edip dediler ki. ..

Enes (r.anh)'dan" Bu isnadtaki bütün raviler Basralıdır.

 

(947) "Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti. .. Ebu Burde'den, o Ebu Musa'dan." Bu isnadtaki ravilerin tümü de Kufelidir.

 

(941) "Ebu Bekr de insanlara tekbiri işittiriyordu."

 

 

Bu ifadelerden şu hükümler anlaşılmaktadır:

 

1- İnsanların işitip, ona uymaları için yüksek sesle tekbir almak caizdir.

 

2- İmama uyan kimsenin yüksek sesle tekbir alanın sesine uyması caizdir. Bu hem bizim mezhebimizin, hem cumhurun mezhebinin görüşüdür. Bu hususta icma olduğunu nakledenler olmuş ise de bu hususta icmaın sahih olduğu kanaatinde değilim.

Kadi İyaz da kendilerinin mensup oldukları (Maliki) mezheplerinden şunu nakletmektedir: Aralarından bu şekilde imama uyanların namazının batıl olduğunu söyleyenler olduğu gibi, 'olmadığını söyleyenler de vardır. Eğer işittirmek üzere imam o kimseye izin vermişse ona uymak sahih olur, değilse olmaz diyenler de olmuştur.

 

Yine onlardan bazıları tekbiri duyuranın namazının batıl olduğunu, bazıları sahih olduğunu, bazıları da imam'ın izninin şart olduğunu söylemiş, kimileri de kendisini zorlayarak sesini yükseltirse hem onun namazı, hem namazı onun namazına bağlı olanların namazı batıl olur demiştir. Fakat bütün bu görüşler zayıftır, sahih olan bütün bu hallerin caiz olduğudur, tekbiri duyuranın da, işitenin de namazının sahih olup, imam'ın izninin bu hususta itibara alınmayacağıdır. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

22- İMAM'IN GECİKMESİ HALİNDE CEMAAT'İN İMAMLIK YAPMAK ÜZERE BAŞKASINI ÖNE GEÇİRMELERİ HALİNDE HERHANGİ BİR KÖTÜLÜĞÜN ÇIKMASINDAN KORKMAYACAK OLURLARSA BİRİSİNİ ÖNE GEÇİRMELERİ BABI