SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

(14) باب حجة من قال: البسملة آية من أول كل سورة، سوى براءة

14- BESMELE BERAE (TEVBE) DIŞINDA HER SURE'NİN BAŞINDAKİ İLK AYETTİR DİYENLERİN DELİLİ BABI

 

حدثنا علي بن حجز السعدي. حدثنا علي بن مسهر. أخبرنا المختار بن فلفل عن أنس بن مالك. ح وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة (واللفظ له) حدثنا علي بن مسهر عن المختار عن أنس؛ قال: بينا رسول الله صلى الله عليه وسلم ذات يوم بين أظهرنا، إذ أغفى إغفاءة. ثم رفع رأسه متبسما. فقلنا: ما أضحكك يا رسول الله! قال "أنزلت علي آنفا سورة". فقرأ "{بسم الله الرحمن الرحيم. إنا أعطيناك الكوثر. فصل لربك وانحر. إن شانئك هو الأبتر}" ثم قال "أتدرون ما الكوثر؟" فقلنا: الله ورسوله أعلم. قال "فإنه نهر وعدنيه ربي عز وجل. عليه خير كثير. و حوض ترد عليه أمتي يوم القيامة. آنيته عدد النجوم. فيختلج العبد منهم. فأقول: رب! إنه من أمتي. فيقول: ما تدري ما أحدثت بعدك".

زاد ابن حجر في حديثه: بين أظهرنا في المسجد. وقال "ما أحدث بعدك".

 

892- Bize Ali b. Hucr es-Sa'dı tahdis etti. Bize Ali b. Mushir tahdis etti. Bize el-Muhtar b. Fulful, Enes b. Malik'ten haber verdi (H). Bize -lafız kendisinin olmak üı;ere- Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti. Bize Ali b. Mushir el-Muhtar'dan tahdis etti. O Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda iken kısa bir süre uyudu. Sonra gülümseyerek başını kaldırdı. Biz: Ey Allah'ın Resulü neden güldün, dedik.

 

O: ''Az önce üzerime bir sure indirildi" buyurdu ve: "Bismillahhirrahmanirrahim, muhakkak biz sana Kevser'i verdik. O halde Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Sana düşmanlık eden ebter olanın kendisidir" sOresini okudu.

 

Sonra: "Kevser nedir" diye sordu. Biz Allah ve Resulü en iyi bilir, dedik.

O: "Kevser aziz ve celi! Rabbimin bana vaat ettiği bir ırmaktır. Onun üzerinde pek çok hayır vardır. o, kıyamet gününde ümmetimin su içmek üzere geleceği bir havuzdur. Onun kapları semadaki yıldızların sayısı kadardır.

 

Aralarından belli bir kul çıkarılıp, alınacak. Ben: Rabbim o benim ümmetimdendir diyeceğim. Ümmetinin senden sonra olmadık neler çıkardıklarını bilmezsin buyuracak."

İbn Hucr hadisi rivayetinde: Mescitte aramızda (uyurken) demiş ve ayrıca 'b kulun senden sonra olmadık neler çıkardığını ... " dedi.

 

Diğer tahric: Müslim, 5952; Ebu Davud, 784 -muhtasar-, 4747 -muhtasar-; Nesai, 903

 

 

حدثنا أبو كريب محمد بن العلاء. أخبرنا ابن فضيل عن مختار بن فلفل. قال: سمعت أنس بن مالك يقول: أغفى رسول الله صلى الله عليه وسلم إغفاءة. بنحو حديث ابن مسهر. غير أنه قال "نهر وعدنيه ربي عز وجل في الجنة. عليه حوض" ولم يذكر "آنيته عدد النجوم".

 

893- Bize Ebu Kureyb Muhammed b. el-Ala tahdis etti. Bize İbn Fudayl, Muhtar b. Fulful'den şöyle dediğini haber verdi: Malik b. Enes'i şöyle derken dinledim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kısa bir süre uyuyup kestirdi sonra hadisi İbn Mushir'in hadisine yakın olarak rivayet etti. Ancak o:" O cennette aziz ve celil Rabbimin bana vaat ettiği bir ırmaktır, onun üzerinde bir havuz vardır" demiş ve "kapları yıldızların sayısı kadardır" ibaresini de zikretmemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:          Bu babta (892) Enes (r.anh)'ın şöyle dediği rivayet edilmektedir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda iken ... suresini okudu ... bilmezsin" Diğer (İbn Hucr'un naklettiği) rivayette: "o kulun neler ortaya koyduğunu bilmezsin" dediği ve "mescitte bizim aramızda iken" ibaresi yer almaktadır.

 

"Şani'" buğz eden kişi "ebter" ise soyu kesik demektir. Her türlü hayırdan kesilmiş (mahrum) anlamında olduğu da söylenmiştir. İlim adamlarının dediklerine göre bu sure (Kevser) As b. Vail hakkında inmiştir. Burada "Kevser" den maksat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tefsir ettiği gibi cennetteki bir ırmaktır. Başka yerde kullanılacak olursa çokça hayır anlamındadır.

 

 

Hadisten Anlaşılan Çeşitli Hükümler Vardır:

 

1- Surelerin baş taraflarındaki besmele Kur'an-ı Kerim'dendir. Müslim'in

bu hadisi buraya almaktan maksadı da budur.

 

2- Mescitte uyumak caizdir.

 

3- Bir kimsenin arkadaşları arasında uyuması caizdir.

 

4- Uyan şahıs uyduğu kimsenin gülümsediğini ya da yeni bir olayın meydana gelmesini gerektiren herhangi bir başka halini görecek olursa ona bunun sebebini sorması müstehaptır.

 

5- Havz sabittir, ona iman etmek de vaciptir. İleride Müslim'in kitabının sonlarında ilgili hadisleri zikrettiği yerde yüce Allah'ın izniyle genişçe açıklaması gelecektir.

"Senden sonra olmadık neler çıkardıklarını bilemezsin" ibaresine dair açıklama da önceTaharet bölümünün baştaraflarında geçti. Allah en iyi bile ndir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

15- İFTİTAH TEKBİRİNDEN SONRA SAĞ ELİNİ SOL ELİNİN ÜZERİNDE GÖĞSÜNÜN ALTINDA, GÖBEĞİNİN ÜSTÜNDE KOYMASI VE SECDE HALİNDE İSE ELLERİNİ OMUZLARININ HİZASINDA YERE KOYMASI BABI