SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

(13) باب حجة من قال لا يجهر بالبسملة

13- BESMELE'NİN AÇIKTAN OKUNMAYACAĞINI SÖYLEYENLERİN DELİLİ BABI

 

حدثنا محمد بن المثنى وابن بشار. كلاهما عن غندر. قال ابن المثنى. حدثنا محمد بن جعفر. حدثنا شعبة. قال:

 سمعت قتادة يحدث عن أنس قال: صليت مع رسول الله صلى الله عليه وسلم، وأبي بكر، وعمر، وعثمان، فلم أسمع أحدا منهم يقرأ بسم الله الرحمن الرحيم.

 

888- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar tahdis etti. .. Şu'be dedi ki: Katade'yi, Enes'ten şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekir, Ömer ve Osman ile birlikte namaz kıldım. Onlardan birisinin "bismillahirrahmanirrahim"i okuduğunu duymadım.

 

Diğer tahric: Buhari, 473 -bu manada-; Nesai, 906

 

 

حدثنا محمد بن المثنى. حدثنا أبو داود. حدثنا شعبة، في هذا الإسناد. وزاد: قال شعبة: فقلت لقتادة:

 أسمعته من أنس؟ نعم. نحن سألناه عنه.

 

889- Bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti. Bize Ebu Davud tahdis etti. Bize Şu'be bu isnad ile tahdis etti. Ayrıca şunu ekledi: Şu'be dedi ki: Katade'ye: Bunu bizzat Enes'ten mi dinledin, dedim. O, evet bu hususu ona biz sormuştuk, dedi,

 

 

حدثنا محمد بن مهران الرازي. حدثنا الوليد بن مسلم. حدثنا الأوزاعي عن عبدة؛ أن عمر بن الخطاب كان يجهر بهؤلاء الكلمات يقول: سبحانك اللهم وبحمدك. تبارك اسمك وتعالى جدك. ولا إله غيرك.

وعن قتادة أنه كتب إليه يخبره عن أنس بن مالك؛ أنه حدثه قال: صليت خلف النبي صلى الله عليه وسلم، وأبي بكر وعمر وعثمان. فكانوا يستفتحون بالحمد لله رب العالمين. لا يذكرون بسم الله الرحمن الرحم. في أول قراءة، ولا في آخرها.

 

890- Bize Muhammed b. Mihran er-Razi de tahdis etti. Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti. Bize el-Evzai, Abde'den tahdis ettiğine göre Ömer b. el-Hattab şu sözleri açıktan okur ve şöyle derdi: Subhanekellahumme ve bi hamdik ve tebareke'smuk ve teala cedduk ve la ilahe gayruk.

 

Yine (Evzai) Katade'den rivayet ettiğine göre Katade kendisine mektup yazarak Enes b. Malik'ten kendisine tahdis edip şöyle dediğini haber verdi:

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ebu Bekir, Ömer ve Osman'ın arkasında namaz kıldım. Onlar Kur'an okumaya "elhamdu lillahi Rabbi'l-alemin" diye başlıyorlar ve ne kıraatin başında, ne de sonunda "bismillahirrahmanirrahim"i zikretmezlerdi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثنا محمد بن مهران. حدثنا الوليد بن مسلم عن الأوزاعي. أخبرني إسحاق بن عبدالله بن أبي طلحة؛ أنه سمع أنس بن مالك يذكر ذلك.

 

891- Bize Muhammed b. Mihran tahdis etti. Bize el-Velid b. Müslim, el-Evzai'den tahdis etti. Bana İshak b. Abdullah b. Ebi Talha'nın haber verdiğine göre o Enes b. Malik'i bunu zikrederken dinlemiştir.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Bu babta (888) Enes'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ... ile birlikte namaz kıldım ... " rivayeti yer almaktadır. Diğer rivayette (890) Kur'an okumaya "elhamdulillahi Rabbi'l-alemin diyerek başlıyorlardı" denilmektedir. Bunun da senedinde Katade, Enes'ten diye zikredilmiştir. İkinci (889) rivayet yolunda da "Katade'ye: Bunu Enes'ten dinledin mi, soruldu. O evet dedi" ifadeleri yer almaktadır. Bu da onun bu hadisi bizzat dinlemiş olduğuna dair açık bir ifadedir. Böylelikle tedlis yapan bir ravi olması sebebiyle bunu mürsel bir rivayet olarak nakletmiş olabileceği korkusu ortadan kalkmaktadır.

 

(890) "Kıraate elhamdulillah ... diye başlarlard!." Burada "elhamdu"de ki dal harfi hikaye üslubu ile aktarıldığından merfu okunur.

 

Besmele'yi Fatiha'dan kabul etmeyenler ile Fatiha'dan kabul etmekle birlikte açıktan okunmayacağını söyleyenler bu hadisi delil gösterirler. Şafii  -Yüce Allah'ın rahmeti ona- 'nin görüşüne ve selef ve haleften çeşitli kimselerin kanaatine göre ise besmele Fatiha'nın bir ayetidir ve Fatiha'nın açıktan okunduğu yerde besmele de açıktan okunur. Mezhep alimlerimiz ile onun Fatiha'danbir ayet olduğunu söyleyenlerin dayanağı besmele'nin mushafta mushafın hattı ile yazılmış olduğudur. Bu ise ashab-ı kiram'ın Kur'an hattıyla Kur'an'dan başka bir şeyi tespit etmemek üzere ittifak ve icmaı ile olmuştu. Onlardan sonra gelen bütün çağlardaki bütün Müslümanlar da günümüze kadar besmele'nin berae (tevbe) suresinin ilk ayeti olmadığı üzerinde ve o surenin başında yazılmayacağında icma etmişlerdir. İşte bu da bizim görüşümüzü pekiştirmektedir.

 

"Bize Muhammed b. Mihran tahdis etti ... ona yazd!." Ebu Ali elGassanidedi ki: Bu rivayet bu şekilde Abde'den rivayete göre Ömer ... şeklinde gelmiştir ki bu mürsel bir rivayettir. Yani Abde b. Ebu Lubabe, Ömer'den bizzat hadis dinlememiştir. Bundan sonra Müslim'in "Katade'den" ibaresi Evzai, Katade'den, o Enes'ten rivayet etmiştir demektir. İşte bu babtan maksat da budur ve bu muttasıl bir hadistir. Ebu Ali'nin sözleri bunlardır.

 

Kasıt, "ve Katade'den de" sözünü "Abde'den" sözüne atfetmiş olduğunu anlatmaktır. Müslim'in böyle yapmasının sebebi ise bu hadisi bu şekilde dinlemiş olup dinlediği gibi rivayet etmiş olmasıdır. Bununla birlikte onun asıl amacı mürsel olan ilk rivayet değil de muttasıl olan ikinci rivayettir.

 

Müslim'in sahihinde olsun, başka kaynaklarda olsun bunun benzeri rivayetler pek çoktur, bütün bunlarda karşı çıkılmasını gerektiren bir husus yoktur.

"Subhanekellahumme ve bi hamdik" ile ilgili olarak Hattabi dedi ki:

Bana İbn Hallad haber verip dedi ki: Zeccac'a "ve bi hamdik" sözündeki vav'a dair soru sordum. O "subhanekellahumme ve bi hamdike sebbahtuk:

Allahım, seni her türlü eksiklikten tenzih ettiğim gibi, sana hamd ederek de seni her türlü eksiklikten tenzih ederim" anlamındadır, demiştir. Ayrıca burada "ced" azamet demektir, demiştir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

14- BESMELE BERAE (TEVBE) DIŞINDA HER SURE'NİN BAŞINDAKİ İLK AYETTİR DİYENLERİN DELİLİ BABI