SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب إثبات التكبير في كل خفض ورفع في الصلاة، إلا رفعه من الركوع فيقول فيه: سمع الله لمن حمده

10- NAMAZDAKİ HER EĞİLİP, DOĞRULUŞTA TEKBİR GETİRİLECEĞİ ANCAK RÜKU'DAN KALKINCA O HALDE "SEMİALLAHU LİMEN HAMİDEH" DENİLECEĞİ BABI

 

وحدثنا يحيى بن يحيى. قال: قرأت على مالك عن ابن شهاب، عن أبي سلمة بن عبدالرحمن؛ أن أبا هريرة كان يصلي لهم فيكبر كلما خفض ورفع. فلما انصرف قال: والله! إني لأشبهكم صلاة برسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

865- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'e, İbn Şihab'dan naklen okudum. O Ebu Seleme b. Abdurrahman'dan rivayet ettiğine göre Ebu Hureyre onlara namaz kıldım ve her eğilip, doğrulduğunda tekbir alırdı. Namazı bitirince de: Allah'a yemin ederim ki aranızda namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en çok benzeyeniniz benim, derdi.

 

Diğer tahric: Buhari, 785; Nesai, 1154

 

 

حدثنا محمد بن رافع. حدثنا عبدالرزاق. أخبرنا ابن جريج. أخبرني ابن شهاب عن أبي بكر بن عبدالرحمن؛ أنه سمع أبا هريرة يقول: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا قام إلى الصلاة يكبر حين يقوم. ثم يكبر حين يركع. ثم يقول "سمع الله لمن حمده" حين يرفع صلبه من الركوع. ثم يقول وهو قائم "ربنا ولك الحمد" ثم يكبر حين يهوي ساجدا. ثم يكبر حين يرفع رأسه. ويكبر حين يسجد. ثم يكبر حين يرفع رأسه. ثم يفعل مثل ذلك في الصلاة كلها حتى يقضيها. ويكبر حين يقوم من المثنى بعد الجلوس.ثم يقول أبو هريرة: إني لأشبهكم صلاة برسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

866- Bize Muhammed b. Rafi' tahdis etti. .. Ebu Bekr b. Abdurrahman, Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinlemiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktığı zaman ayağa kalkınca tekbir getirirdi. Sonra rüku'ya varınca tekbir getirir sonra rükudan belini doğrultunca "semiallahu li men hamideh" derdi. Sonra da ayakta olduğu halde "Rabbena ve leke'lhamd" der sonra secdeye eğilirken tekbir alırdı. Sonra başını kaldırdığında da tekbir alır sonra secdeye vardığında tekbir alır sonra başını kaldırdığında tekbir alırdı. Sonra da namazının tamamında namazını bitirinceye kadar aynı şeyleri yapar ve ikinci rekatta oturduktan sonra kalktığında da tekbir getirirdi.

 

Sonra da Ebu Hureyre şöyle derdi: Şüphesiz ben aranızda namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en çok benzeyeninizim.

 

Diğer tahric: Buhari, 789; Ebu Davud, 738; Nesai, 1149

 

 

حدثني محمد بن رافع. حدثنا حجين. حدثنا الليث عن عقيل ، عن ابن شهاب. أخبرني أبو بكر بن عبدالرحمن ابن الحارث؛ أنه سمع أبا هريرة يقول :كان رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا قام إلى الصلاة يكبر حين يقوم. بمثل حديث ابن جريج. ولم يذكر قول أبي هريرة: إني أشبهكم صلاة. برسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

867- Bana Muhammed b. Rafi' tahdis etti. Bize Huceyn tahdis etti. Bize Leys, Ukayl'dan tahdis etti. O İbn Şihab'dan rivayet etti. Bana Ebu Bekr b. Abdurrahman b. el-Haris'in haber verdiğine göre o Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinlemiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılmak üzere kalktığında tekbir getirirdi deyip, İbn Cureyc'in hadisi rivayet ettiği gibi rivayet etti ama Ebu Hureyre'nin: "Aranızda namazı ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellemı'e en çok benzeyeniniz benim" sözünü zikretmedi.

 

 

وحدثني حرملة بن يحيى. أخبرنا ابن وهب. أخبرني يونس عن ابن شهاب. أخبرني أبو سلمة بن عبدالرحمن؛ أن أبا هريرة كان، حين يستخلفه مروان على المدينة، إذا قام للصلاة المكتوبة كبر. فذكر نحو حديث ابن جريج. وفي حديثه؛  فإذا قضاها وسلم أقبل على أهل المسجد قال: والذي نفسي بيده إني لأشبهكم صلاة برسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

868- Bana Harmele b. Yahya da tahdis etti. .. Ebu Seleme b. Abdurrahman'ın haber verdiğine göre Ebu Hureyre, Mervan kendisini Medine vali vekili olarak bıraktığı zaman farz namaz kılmak üzere kalktığında tekbir alırdı. Sonra da İbn Cureyc'in hadisine yakın olarak hadisi zikretti. Onun hadisi rivayetinde şu ifadeler de vardır: Namazı bitirip de selam verince mescitte bulunanlara döner ve: Nefsim elinde olana yemin ederim ki aranızda namazı ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına en çok benzeyeniniz benim, derdi.

 

Diğer tahric: Nesai, 1022

 

 

حدثنا محمد بن مهران الرازي. حدثنا الوليد بن مسلم. حدثنا الأوزاعي عن يحيى بن أبي كثير، عن أبي سلمة؛ أن أبا هريرة كان يكبر في الصلاة كلما رفع ووضع. فقلنا: يا أبا هريرة! ما هذا التكبير! قال: إنها لصلاة رسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

869- Bize Muhammed b. Mihran er-Razi tahdis etti ... Ebu Seleme'den rivayete göre Ebu Hureyre namazda her başını kaldırıp, eğildiğinde tekbir getirirdi. Biz: Ey Ebu Hureyre bu tekbir neyin nesidir dedik. O: Şüphesiz ki ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı budur, derdi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثنا قتيبة بن سعيد. حدثنا يعقوب (يعني ابن عبدالرحمن) عن سهيل، عن أبيه، عن أبي هريرة؛ أنه كان يكبر كلما خفض ورفع. ويحدث؛ أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يفعل ذلك.

 

870- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti. Bize Yakub -yani b. Abdurrahman- Suheyl'den tahdis etti. O babasından, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Ebu Hureyre her eğilip kalktığında tekbir getirir ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yaptığını söylerdi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

حدثنا يحيى بن يحيى وخلف بن هشام. جميعا عن حماد. قال يحيى؛ أخبرنا حماد بن زيد عن غيلان، عن مطرف. قال: صليت أنا وعمران بن حصين خلف علي بن أبي طالب، فكان إذا سجد كبر. وإذا رفع رأسه كبر. وإذا نهض من الركعتين كبر. ولما انصرفنا من الصلاة قال أخذ عمران بيدي ثم قال: لقد صلى بنا هذا صلاة محمد صلى الله عليه وسلم. أو قال؛ قد ذكرني هذا صلاة محمد صلى الله عليه وسلم.

 

871- Bize Yahya b. Yahya ve Halefb. Hişam birlikte Hammad'dan tahdis etti. Yahya dedi ki: Bize Hammad b. Zeyd, Gaylan'dan haber verdi. O Mutarrif'ten şöyle dediğini nakletti: Ben ve İmran b. Husayn, Ali b. Ebu Talib'in arkasında namaz kıldık. Secdeye gittiğinde tekbir alır, başını kaldırdığında tekbir alırdı. İki rekatın sonunda ayağa kalktığında tekbir getirirdi. Namazı bitirdiğimiz zaman İmran elinden tuttuktan sonra şöyle dedi: Andolsun bu bize Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazının aynısını kıldırdı ya da: Bu bana Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını hatırlattı, dedi.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 786, 826; Ebu Davud, 835; Nesai, 1081, 1179 -muhtasar olarak-

 

AÇIKLAMA:          Bu babta (865) "Ebu Hureyre (r.a.) kendilerine namaz kıldırırdı... derdi" hadisi;

Ondan gelen bir diğer rivayet (866) "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktığında ... ikinci rekatın sonundaki oturuştan kalkınca da tekbir getirirdi" hadisleri yer almaktadır.

 

Bu hadislerde rükudan kalkışı dışında her eğilip kalktığında tekbirin getirileceği tespit edilmektedir. rükudan doğrulduğunda ise semiallahu li men hamideh derdi.

 

Bu, bugün ve geçmiş asırlardan beri üzerinde icma edilmiş bir husustur.

Ebu Hureyre zamanında bu konuda ihtilaf vardı. Bazıları iftitah tekbiri dışında tekbir getirileceği görüşünde değildi. Kimisi de Ebu Hureyre hadisinin bazı rivayetlerine bakarak iftitah tekbirinden ayrı başka tekbirlerin de alınacağını kabul ediyordu. Bütün bunlara ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in fiili uygulaması ulaşmamıştı. Bundan dolayı Ebu Hureyre: "Şüphesiz aranızda namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına en çok benzeyeniniz benim" derdi. Sonra Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği bu hadise göre uygulama nihai şeklini almış oldu.

 

Buna göre iki rekatlik her bir namazda onbir adet tekbir vardır. Bunlar bir ihram (iftitah) tekbiri ve her bir rekatta beşer tekbirdir. Üç rekatlik namazda onyedi tekbir vardır. Bunlar ise biri ihram (iftitah) tekbiri, diğeri birinci teşehhütten ayağa kalkma tekbiri ve her bir re katta beşer tekbirden ibarettir.

 

Dört rekatlık bir namazda ise yirmi iki tekbir vardır. Toplam olarak beş vakit farz namazda (farzlarında) doksandört tekbir vardır.

 

İftitah tekbiri farz, onun dışındakiler sünnettir. Eğer tekbir almayacak olursa namazı sahih olmakla birlikte fazilete ve sünnete uygun am eli kaçırmış olur. Ahmed b. Hanbel (r.anh) dışında bütün ilim adamlarının görüşü budur. Ondan gelen iki rivayetten birisine göre bütün tekbirler vacip (farz) dır.

 

Cumhurun delili: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bedevi olan kişiye namazı öğretirken ona namazın farzlarını öğretmiş olduğu ve bunlar arasında iftitah tekbirini zikretmekle birlikte bundan başka diğer tekbirleri sözkonusu etmemiş olduğudur. Halbuki böyle bir durum gerekli açıklamanın yapılması, gereken bir yer ve bir zamandır. Açıklamanın böyle bir yer ve zamandan sonraya bırakılması da caiz değildir.

 

"Secdeye varırken tekbir getirirdi. .. Sonra da iki rekat sonundaki oturuştan kalkınca da tekbir getirirdi." İşte bu, tekbirin bu hareketler ile birlikte yapılacağına ve onlar ile beraber sürdürüleceğine delildir. rükua geçiş ile birlikte tekbire başlar ve rüku edenlerin vardığı sınıra varıncaya kadar bunu uzatır. Sonra da rüku halinde getirilen tesbihe (subhane rabbiye'l-azim demeye) geçer. Yukarıdan aşağıya secde etmek üzere eğildiği zaman tekbire başlar ve alnını yere koyuncaya kadar tekbiri uzatır. Sonra da secde halinde getirilen tesbihe (subhane rabbiye'l-a'la demeye) başlar.

 

Rükudan kalkmaya başladığı zaman semiallahu li men hamideh demeye başlar ve ayakta doğruluncaya kadar onu uzatır. Sonra da doğrulma halindeki zikri yapmaya başlar ki o da Rabbena leke'l-hamd ... 'dır.

 

Birinci teşehhütten kalkış tekbirine intikale (geçişe) başladığı zaman başlar ve ayakta doğruluncaya kadar onu uzatır.

 

Bizim ve genel olarak bütün ilim adamlarının görüşü budur. Ancak Ömer b. Abdulaziz (r.anh)'dan nakledilen rivayet müstesnadır. İmam Malik de bu görüşü kabul etmiş olup, o ikinci rekattan kalkış için ayakta tamamen doğrulmadıkça tekbir almaz demiştir.

Cumhurun delili hadisin zahiri (açık anlamı)dır.

 

Ayrıca bu hadiste Şafii (r.anh)'ın ve onunla birlikte bir diğer kesimin şu görüşünün lehine de delil vardır: İster imam, ister cemaat, ister de tek başına namaz kılan herkesin semiallahu li men hamideh ile Rabbena ve leke'l-hamd'i birlikte söyleyerek rüku'dan kalktığında "semiallahu li men hamideh" deyip, tam doğrulması halinde de Rabbena leke'l-hamd demesi müstehaptır. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her ikisini birlikte yaptığı sabit olmuş ve ayrıca "benim nasıl namaz kıldığımı gördüyseniz, siz de öylece namaz kılınız" buyurmuştur.

 

Bu mesele ve bunun diğer fer'i meseleleri hakkında geniş açıklamalar lafızlarının ve anlamlarının Şerhi biraz sonra Müslim (rahimehullah) 'ın bundan sonra zikrettiği yerde yüce Allah'ın izniyle gelecektir.

 

(871) "Bu bana Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını hatırlattı" sözünde bizim az önce değindiğimiz hususa işaret edilmektedir. O da intikal (namazdaki hareketlerde geçiş) halinde tekbir alma sünnetinden uzak kalınmış olduğudur. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

11- HER REKAT'TA FATİHA'YI OKUMANIN VACİB OLUP, FATİHA'YI GÜZELCE OKUYAMAYAN VE ONU ÖĞRENME İMKANINI DA BULAMAYAN KİMSENİN ONDAN BAŞKA KOLAYINA GELENİ OKUYABİLECEĞİ BABI