SAHİH-İ MÜSLİM

SALAT

 

باب الأمر بشفع الأذان وإيتار الإقامة

2- 'EZAN LAFIZLARININ İKİŞER DEFA, KAMET LAFIZLARININ BİRER DEFA SÖYLENMESİNİN EMROlUNDUĞU BABI

 

حدثنا خلف بن هشام. حدثنا حماد بن زيد. ح وحدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا إسماعيل بن علية. جميعا عن خالد الحذاء، عن أبي قلابة، عن أنس؛ قال: أمر بلال أن يشفع الأذان ويوتر الإقامة. زاد يحيى في حديث عن ابن علية: فحدثت به أيوب. فقال: إلا الإقامة.

 

836- Bize Halef b. Hişam tahdis etti. Bize Hammad b. Zeyd tahdis etti (H). Bize Yahya b. Yahya da tahdis etti. Bize İsmail b. Uleyye haber verdi. (Hammad ile) birlikte Halid el-Hazza'dan, o Ebu Kilabe'den, o Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Bilal'e ezanı (lafızlarını) çifter çifter okuması, kameti (lafızlarını) da teker teker söylemesi emredildi.

 

Yahya hadisi (rivayet) İbn Uleyye'den rivayetinde şunu eklemektedir: Ben bu hadisi Eyyub'a rivayet ettim. O: Kamet müstesnadır, dedi.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 508, 509; Tirmizi, 193; Nesai, 626; İbn Mace, 729, 730

 

 

وحدثنا إسحاق بن إبراهيم الحنظلي. أخبرنا عبدالوهاب الثقفي. حدثنا خالد الحذاء عن أبي قلابة، عن أنس بن مالك؛ قال:

 ذكروا أن يعلموا وقت الصلاة بشيء يعرفونه. فذكروا أن ينوروا نارا أو يضربوا ناقوسا. فأمر بلال أن يشفع الأذان ويوتر الإقامة.

 

837- Bize İshak b. İbrahim el-Hanzali de tahdis etti. Bize Abdulvehhab es-Sakafi haber verdi, bize Halid el-Hazza, Ebu Kilabe'den tahdis etti. O Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Namaz vaktinin (girdiğini kendisi ile) bilecekleri bir şeyi ile (nasıl) bildireceklerini sözkonusu ettiler. Bu arada alevli bir ateş yakmayı yahut bir çan çalmayı da sözkonusu ettiler. Sonra Bilal'e ezan (lafızların)ı ikişer ikişer, kamet (lafızların)ı birer birer söylemesi emredildi. 

 

 

وحدثني محمد بن حاتم. حدثنا بهز. حدثنا وهيب. حدثنا خالد الحذاء، بهذا الإسناد:

 لما كثر الناس ذكروا أن يعلموا. بمثل حديث الثقفي. غير أنه قال: أن يوروا نارا.

 

838- Bana Muhammed b. Hatim de tahdis etti. Bize Behz tahdis etti. Bize Vuheyb tahdis etti. Bize Halid el-Hazza bu isnad ile şöyle tahdis etti: İnsanlar (sayıca) çoğalınca (ezanın kendilerine nasıl) bildirileceğini sözkonusu ettiler diyerek hadisi (Abdulvehhab) es-Sakafi'nin hadisi gibi rivayet etti. Ancak o rivayetinde (alevli bir ateş yerine) bir ateş yakmalarım ... demiştir.

 

 

وحدثني عبيدالله بن عمر القواريري. حدثنا عبدالوارث بن سعيد وعبدالوهاب بن عبدالمجيد. قالا: حدثنا أيوب عن أبي قلابة، عن أنس؛ قال: أمر بلال أن يشفع الأذان ويوتر الإقامة.

 

839- Bana Ubeydullah b. Ömer el-Kavariri de tahdis etti. Bize Abdulvaris b. Said ile Abdulvehhab b. Abdulmecid tahdis edip dediler ki: Bize Eyyub, Ebu Kilabe'den tahdis etti. O Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Bilal'e ezan lafızlarım ikişer, kamet lafızlanm birer defa söylemesi emredildi.

 

 

AÇIKLAMA: (836) Babta "Halid el-Hazza, Ebu Kilabe'den ..." hadisi yer almaktadır. Halid el-Hazza' nın adı Halid b. Mihran Ebu'l-Munazil'dir. Kendisi Hazza (yani ayakkabıcı) değildi ama ayakkabıcılar arasında otururdu. Ona Hazza denilmesinin sebebi hakkında daha başka şeyler de söylenmiştir. Bunun açıklaması daha önce geçti.

 

Ebu Kilabe'nin adı ise Abdullah b. Zeyd el-Cermı olup, bunun da açıklaması daha önce geçmişti.

 

"Bila!. .. emrolundu." Yani Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bu emri verdi. Gerek fakihlerin, gerek usul alimlerinin büyük çoğunluğu (cumhur) ile bütün muhaddislerin kabul ettiğine göre doğru olan budur. Ancak bazıları oldukça bir istisna teşkil ederek şöyle demişlerdir: Bu gibi lafızlar ve benzerleri emreden kişinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den başka birisi olması ihtimali dolayısıyla mevkuftur. Ancak bu bir yanlışlıktır. Doğrusu bu gibi hadislerin merfu olduklarıdır çünkü bunun mutlak olarak zikredilmesi halinde emir ve nehy yetkisi kiminse onun tarafından verildiği kabul edilir. O kişi de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dir. Bu lafzın bir benzeri de sahabinin bize şu husus emrolundu, şu husus yasaklandı ya da insanlara şu emredildi sözü ve benzeri ifadelerdir. Bütün bunlar merfu rivayetlerdir. Sahabi bu sözü ister Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hayatında söylemiş olsun, ister vefatından sonra söylemiş olsun. Allah en iyi bilendir.

 

"Bila!'e ezan lafızlarını ikişer defa okuması emredildi." Yani ezan lafızlarını ikişer defa tekrar etmekle emrolundu. Bu günümüzde üzerinde icma olunmuş bir husustur. Seletten bazı kimselerden lafızlarının birer defa okunacağı hususunda bir görüş ayrılığı da nakledilmiş bulunmaktadır. Yüce Allah'ın izniyle bundan sonraki babta belirteceğim üzere "terd'" hususunda ise ilim adamlarının farklı görüşleri vardır.

 

"Kamet lafızlarını birer defa okuması" yani kamet lafızlarını ezanın aksine ikişer defa değil, birer defa söylemesi emredildi.

 

"Kamet müstesna" sözü ise kamet lafzının geçtiği sözler müstesnadır demektir. Bu da kamet esnasında söylenen "kad kameti's-salah" sözleridir. O bunu bir defa söylemez, aksine iki defa tekrar eder.

 

İlim adamları (r.anhum) "Kamet" lafzı hususunda farklı görüşlere sahiptir. Şafii (r.anh)'dan gelen ifadelerin birbirini pekiştirdikleri ve mezhebimizin görüşü ile Ahmed'in ve ilim adamlarının cumhurunun kabul ettiklerine göre kametin lafızları onbir lafızdır: Allahu ekber Allahu ekber eşhedu en la ilahe illallah eşhedu enne Muhommedun Resulullah. Hayye ale's-salah hayye ale'l-felah kad kameti's-salah, kad kameti's-salah. Allahu ekber Allahu ekber, la ilahe illallah.

 

Malik (rahimehullah) kendisinden gelen meşhur rivayete göre şöyle demiştir: Kamet on lafızdır. Kad-ı kometi's-salah lafzını da tekrar etmez. Bu Şafii'nin eski bir görüşüdür. Yine bizim mezhebimizde şaz bir görüş daha vardır ki bu görüşe göre birinci defada Allahu ekber'i bir defa söyler, sonuncusunda da Allahu ekber der, kad kameti's-salah lafzını da bir defa söyler. Buna göre kametin lafızları sekiz tane olur ama doğrusu birincisidir.

Ebu Hanife ise kamet onyedi lafızdır demiştir. Bütün lafızların ikişer defa söyleneceğini kabul etmektedir. Ancak bu mezhep de şaz bir görüştür.

 

Hattabi dedi ki: İlim adamlarının çoğunluğunun görüşü ile iki haremde (Mekke, Medine) Hicaz, Şam, Yemen, Mısır, Mağrib'ten İslam ülkesinin en uzak noktasına kadar cereyan eden uygulama kamet lafızlarının teker teker söylendiği şeklindedir.

 

Yine İmam Ebu Süleyman el-Hattabt (rahimehullah) şöyle der: İlim adamlarının genel olarak kabul ettikleri kad kameti's-salah lafzını tekrar etmektir. Malik müstesnadır çünkü ondan gelen meşhur rivayete göre kamet getiren bu lafzı tekrar etmez. Allah en iyi bilendir.

Kametin lafızlarının tek, ezan lafızlarının ikişer defa söylenmesindeki hikmete gelince, ezan hazır olmayanlara namaz vaktinin girdiğini bildirmektir. Onlara vaktin girdiğini bildirmek daha ileri derecede olması için lafızları tekrar edilir. Kamet ise hazır bulunanlar içindir, tekrar edilmesine ihtiyaç yoktur. Bundan dolayı ilim adamları şöyle demişlerdir: Kamet getirirken ses ezana göre daha az yükseltilir. Özel olarak kamet lafzının tekrar edilmesi ise kametin maksadının o oluşundan dolayıdır. Allah en iyi bilendir.

 

Eğer sizler, cumhurun benimsediği ve tercih edilen görüş kametin onbir lafız olup, başta ve sonda "Allahu ekber, Allahu ekber" denilmesi de bunlar arasında olduğunu söylemiştiniz. Halbuki bu lafzı iki defa tekrar etmektir denilecek olursa, buna şöyle cevap verilir: Bu şekil itibariyle ikişer defa söyleniyor görünse dahi ezana nispetle bir defa söylemektir. Bundan dolayı mezhebimize mensup ilim adamları şöyle demektedir: Müezzinin ikişer defa Allahu ekber'i tek bir nefeste söylemesi müstehaptır. Ezanın başlangıcında ise Allahu ekber, Allahu ekber'i bir nefeste söyler sonra bir defa daha Allahu ekber, Allahu ekber'i de diğer bir nefesle söyler, demişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

(837) "Namazın vaktini bildirmeyi sözkonusu ettiler." Yani namaz vakti için vaktin girdiğinin kendisiyle bilineceği bir alamet tespit etmek istediler.

"Alevii bir ateş yakmayı" Diğer rivayette (838) "bir ateş yakmayı" denilmekte ise de ikisinin de anlamı birbirine yakındır. Birincisinin anlamı onun aydınlığını açığa vurmak ve yükseltmek istediler demektir, ikincisinin anlamı ateş yakmak demektir. Nitekim yüce Allah: "Yakmakta olduğunuz ateşi gördünüz mü" (Vakıa, 71) buyurmaktadır. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3- EZAN'IN NİTELİĞİ BABI