SAHİH-İ MÜSLİM

HAYIZ

 

باب جواز أكل المحدث الطعام وأنه لا كراهة في ذلك، وأن الوضوء ليس على الفور

31- ABDESTSİZ OLAN'IN YEMEK YEMESİNİN CAİZ OLDUĞU, BUNDA BİR MEKRUHLUK BULUNMADIĞI VE (ABDEST BOZDUKTAN SONRA) ABDESTİN FEVREN (DERHAL) GEREKMEDİĞİ BABI

 

حدثنا يحيى بن يحيى التميمي وأبو الربيع الزهراني (قال يحيى: أخبرنا حماد بن زيد. وقال أبو الربيع: حدثنا حماد) عن عمرو بن دينار، عن سعيد بن الحويرث، عن ابن عباس؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم خرج من الخلاء. فأتي بطعام. فذكروا له الوضوء فقال "أريد أن أصلي فأتوضأ؟".

 

825- Bize Yahya b. Yahya et-Temimı ile Ebu'r-Rabi ez-Zehranı tahdis etti. -Yahya bize Hammad b. Zeyd haber verdi derken- Ebu Rabi' bize Hammad tahdis etti, dedi. O Amr b. Dinar'dan, o Said b. el-Huveyris'den, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) heladan çıkmıştı. Ona bir yemek getirildi. Kendisine abdesti hatırlatmaları üzerine O: "Namaz kılmak mı istiyorum ki abdest alayım" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا سفيان بن عيينة عن عمرو، عن سعيد بن الحويرث. سمعت ابن عباس يقول:

 كنا عند النبي صلى الله عليه وسلم. فجاء من الغائط. وأتي بطعام. فقيل له: ألا توضأ؟ فقال "لم؟ أأصلي فأتوضأ؟".

 

826- Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti. Bize Süfyan b. Uyeyne, Amr'dan tahdis etti. O Said b. el-Huveyris'ten (şöyle dediğini) rivayet etti: İbn Abbas'ı şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında idik. İhtiyacını görüp geldi ve ona yemek getirildi. Ona: Abdest almayacak mısın denilince O: "Niçin? Namaz mı kılacağım ki, abdest alayım" buyurdu.

 

 

وحدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا محمد بن مسلم الطائفي عن عمرو بن دينار، عن سعيد بن الحويرث، مولى آل السائب؛ أنه سمع عبدالله بن عباس قال:  ذهب رسول الله صلى الله عليه وسلم إلى الغائط. فلما جاء، قدم له طعام. فقيل: يا رسول الله! ألا توضأ؟ قال "لم؟ أللصلاة؟".

 

827- Bize Yahya b. Yahya da tahdis etti ... Abdullah b. Abbas dedi ki: Allah Resulü abdest bozmak üzere gitti. Geri geldiğinde ona bir yemek takdim edildi. Ey Allah'ın Resulü abdest almayacak mısın, dediler. O, "Neden? Namaz için mi?" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

وحدثني محمد بن عمرو بن عباد بن جبلة. حدثنا أبو عاصم عن ابن جريج، قال: حدثنا سعيد بن حويرث؛ أنه سمع ابن عباس يقول: إن النبي صلى الله عليه وسلم قضى حاجته من الخلاء. فقرب إليه طعام فأكل ولم يمس ماء. قال: وزادني عمرو بن دينار عن سعيد بن الحويرث؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم قيل له: إنك لم توضأ؟ قال "ما أردت صلاة فأتوضأ" وزعم عمرو؛ أنه سمع من سعيد بن الحويرث.

 

828- Bana Muhammed b. Amr b. Abbad b. Cebele de tahdis etti. Bize Ebu Asım, İb Cüreyc'den şöyle dediğini tahdis etti: Bize Said b. Huveyris'in tahdis ettiğine göre İbn Abbas'ı şöyle derken dinlemiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tuvalete gidip ihtiyacını gördü. Elini suya değdirmediği halde ona takdim edilen bir yemekten yedi.

 

(Ebu Asım) dedi ki: Amr b. Dinar bana Said b. el-Huveyris'ten ayrıca şunları da dinlediğini: O, İbn Abbas'ı şöyle derken dinledi: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: Sen abdest almamıştın denilince, O: "Ben namaz kılmak istemedim ki abdest alayım" buyurdu.

Amr ayrıca bunu Said b. el-Huveyris'den de dinlediğini söyledi.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA: (825-828) Bilmek gerekir ki, ilim adamları abdesti olmayan bir kimsenin yiyip içebileceğini, şanı yüce Allah'ın adını amp zikredeceğini, Kur'an-ı Kerim okuyup, cima yapabileceğini icma ile kabul etmişlerdir. Bunların hiçbirisini yapmakta bir mekruhluk yoktur. Bütün bunları ortaya koyan sahih ve meşhur sünnetten pek çok delil ile birlikte ümmetin icmaı da vardır. Daha önce belirttiğimiz üzere mezhep alimlerimiz -yüce Allah'ın rahmeti onlara- abdest almanın zamanı hakkında farklı görüşlere sahiptir. Acaba abdest almak hadesin ortaya çıkması ile mi vacip olur ve böylelikle onun vücubu muvassa' (vakti geniş) bir amel midir yoksa ancak namaz kılmak için kalkmak ile mi vacip olur yoksa hem hadesin çıkması (abdestin bozulması) ile hem de namaz kılmak için kalkmak ile mi vacib olur? Bu hususta mezhep alimlerimizin üç ayrı görüşü bulunmaktadır. Onlara göre en sahih olanları üçüncüsüdür. Allah en iyi bilendir.

 

(826) " ... ona yiyecek bir şeyler getirildi. Ona, abdest almaz mısın, diye sorulunca, O: Neden, namaz mı kı lacağı m ki, abdest alayım, buyurdu." Soru inkar anlamındadır. Yani abdest, namaz kılmak isteyen kimseye gereklidir. Ben ise şimdi namaz kılmak istemiyorum.

 

Abdestten kasıt, Şer't anlamda abdest almaktır. Kadı lyaz bunu sözlük anlamıyla almış bununla elleri yıkamanın kast edildiğini söylemiş, arkasından yemekten önce elleri yıkamanın mekruh ve müstahap görülmesi ile ilgili görüş ayrılıklarını söz konusu etmiştir. Ayrıca Malik ve es-Sevr!'den bunu mekruh gördüklerini de nakletmiş bulunmakla birlikte, açıkça anlaşılan bizim az önce kaydettiğimiz üzere bundanda maksadın Şer't anlamıyla abdest almak olduğudur. Şanı yüce Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

32- HELAYA GİRMEK İSTEDİĞİ ZAMAN NE SÖYLENECEĞİ BABI