SAHİH-İ MÜSLİM

İMAN

 

باب كون الشرك أقبح الذنوب وبيان أعظمها بعده

37- ŞİRK'İN, GÜNAHLARIN EN ÇİRKİNİ OLDUĞU VE ONDAN SONRA GÜNAHLARIN EN BÜYÜKLERİNİ BEYAN BABI

 

141 - (86) حدثنا عثمان بن أبي شيبة وإسحاق بن إبراهيم. قال إسحاق: أخبرنا جرير. وقال عثمان: حدثنا جرير عن منصور، عن أبي وائل، عن عمرو بن شرحبيل، عن عبدالله قال:  سألت رسول الله صلى الله عليه وسلم: أي الذنب أعظم عند الله؟ قال "أن تجعل لله ندا وهو خلقك" قال قلت له: إن ذلك لعظيم. قال قلت: ثم أي؟ قال: "ثم أن تقتل ولدك مخافة أن يطعم معك" قال قلت: ثم أي؟ قال "ثم أن تزاني حليلة جارك".

 

253- Bize Osman b. Ebi Şeybe ve İshak b. İbrahim tahdis etti. İshak: Bize Cerir haber verdi, dedi. Osman da: Bize Cerir tahdis etti, dedi. O Mansur'dan, o Ebu Vail'den, o Amr b. Şurahbil'den, o Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: Allah nezdinde en büyük günah hangisidir, dedim. O: Seni yaratan Allah olduğu halde ona eş koşmandır" buyurdu.

Ona: Şüphesiz ki o pek büyüktür, dedim sonra hangisidir diye ekledim. Şöyle buyurdu: "Seninle beraber yemek yer korkusuyla çocuğunu öldürmendir."

Sonra hangisidir dedim. Allah Rasulü: "Sonra da komşunun helali ile zina etmendir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 4207, 4473, 5655, 6426, 6468, 7094; Ebu Davud, 2310; Tirmizi, 3182; Nesai, 4024; Tuhfetu'I-Eşraf, 9480

 

 

142 - (86) حدثنا عثمان بن أبي شيبة وإسحاق بن إبراهيم، جميعا عن جرير. قال عثمان: حدثنا جرير عن الأعمش، عن أبي وائل، عن عمرو بن شرحبيل، قال: قال عبدالله: قال رجل:  يا رسول الله! أي الذنب أكبر عند الله؟ قال: "أن تدعو لله ندا وهو خلقك" قال: ثم أي؟ قال: "أن تقتل ولدك مخافة أن يطعم معك" قال: ثم أي؟ قال: "أن تزاني حليلة جارك" فأنزل الله عز وجل تصديقها: {والذين لا يدعون مع الله إلها آخر ولا يقتلون النفس التي حرم الله إلا بالحق ولا يزنون ومن يفعل ذلك يلق أثاما} [الفرقان، آية 68].

 

254- Bize Osman b. Ebi Şeybe ve İshak b. İbrahim tahdis etti. Hepsi Cerir'den diye nakletti. Osman dedi ki: Bize Cerir, A'meş'ten tahdis etti. O Ebu Vail'den, o Amr b. Şurahbil'den şöyle dediğini nakletti: Abdullah dedi ki: Bir adam: Ey Allah'ın Rasulü, Allah nezdinde hangi günah daha büyüktür, dedi. Allah Rasulü: ''Allah'a seni yaratan o olduğu halde eş koşmandır" buyurdu. Sonra hangisidir dedi. Allah Rasulü: "Seninle birlikte yemek yer korkusuyla çocuğunu öldürmendir" buyurdu. Adam: Sonra hangisidir dedi.

Allah Rasulü: "Komşunun helali ile zina etmendir" buyurdu.

Aziz ve Celil Allah bunu tasdik etmek üzere: "Onlar ki Allah ile birlikte başka bir ilaha ibadet etmezler. Hak ile olması dışında Allah'ın öldürülmesini haram kıldığı nefsi de öldürmezler, zina da etmezler. Kim bunları işlerse o günah(ları) ile karşılaşır." (Furkan, 68) buyruğunu indirdi.6°O

 

 

AÇIKLAMA:              (253) "Osman b. Ebu Şeybe, Cerir'den ... komşunun hanımı ile zina etmendir buyurdu."

 

(254) Diğer rivayette ise, yine Osman b. Ebu Şeybe, Cerir'den, O A'meş'den ... "günah ile karşılaşır" şeklindedir.

 

Her iki isnatta şaşırtıcı, alışılmadık bir incelik vardır. O da şudur: Bu iki isnat birbirine bitişik, hepsinin de ravileri Kufelidir. Cerir, Abdulhamid'in oğludur. Mansur, İbnu'l-Mutemir'in oğludur. Ebu Vail'in adı ise Şakik b. Selemee' dir. Şurahbil ismi Arapça olmayan özel bir isim olduğundan ötürü munsarıf değildir.

 

Eş ve benzer anlamındaki "en-nidd" kelimesinin anlamı ile ilgili olarak Şemir, el-Ahfeş' den onun hem zıt, hem benzer anlamına geldiğini söylediğini rivayet etmektedir.

 

"Seninle birlikte yemek yer korkusu ile" buyruğu yüce Allah'ın: "Evlatlarınızı fakirlik korkusu ile öldürmeyin" (İsra, 31) buyruğu ile aynı anlamı ifade eder.

 

Yüce Allah'ın: "Günah ile karşılaşır" (Furkan, 68) buyruğunun anlamının günahının cezasıyla karşılaşır şeklinde olduğu söylenmiştir. el-Halil, Sibeveyh, Ebu Amr eş-Şeybani, el-Ferra, ez-Zeccac, Ebu Ali el-Farisi'nin görüşü budur. Bir ceza ile karşılaşır anlamında olduğu da söylenmiştir. Yunus ve Ebu Ubeyde böyle demiştir. Bir karşılık demek olduğu da söylenmiştir. Bunu da İbn Abbas ve es-Süddi söylemiştir müfessirlerin çoğu yahut onların birçoğu Esam cehennemde bir vadinin adıdır. Kerim Allah bizi ve sevdiklerimizi ondan korusun.

RasliluIlah (sallallfıhu aleyhi ve sellem)'in: "Komşunun helali ile zina etmendir" buyruğunda "helali"nden kasıt onun zevcesidir. Kadın kocasına helal olduğu için ona bu ad verilmiştir. Onunla birlikte hulul eder (bir yerde bulunur, oturur, kalkar) halde oluşundan dolayı böyle denildiği de söylenmiştir.

 

Buyrukta kullanılan lafız komşunun karısı ile onun rızası ile zina etmen anlamındadır ki bu da hem zinayı, hem de onun halini kocası aleyhine bozmayı da kalbini zina edene doğru meylettirmeyi de kapsar. Bu ise çok daha çirkindir. Zina fiilinin komşunun hanımı ile yapılması ise daha çirkin ve daha büyük bir günahtır çünkü komşu komşusundan kendisinin namusunu korumasını bekler, onun kötülüklerinden emin olmayı, ondan yana herhangi bir tedirginlik duymayıp, huzurlu olmayı bekler. Ayrıca kişiye komşusuna ikramda bulunmak, ona iyilikte bulunmak emri de verilmiştir. Komşusunun karısına karşı başkalarının elde edemediği imkanlara kendisi sahip olmakla beraber bütün bunlara komşusunun karısı ile zina edip, onu kocasına karşı ifsad etmek suretiyle karşılık verecek olursa bu son derece çirkin olur.

 

Şanı Yüce Allah'ın: "Hak ile o/ması dışında Al/ah'ın öldürülmesini haram kıldığı nefsi de öldürmezler." (Furkan, 68) Yani aslı itibariyle canı koruma altında bulunan nefsi onu öldürmekte hak sahibi olmadığınız sürece öldürmeyiniz.

 

 

Hadisten Anlaşılan Hükümler

 

Bu hadisin ihtiva ettiği hükümlere gelince:

 

1- En büyük masiyet şirktir. Bu da hiçbir kapalılığı bulunmayan apaçık bir husustur.

2- Haksız yere öldürmek ondan sonra gelen bir günahtır. Mezhep alimlerimiz de böyle demiştir: Şirkten sonra büyük günahların en büyüğü öldürmektir. Şafii (r.a.) da Müzeni'nin Muhtasarı'nın şahadetler bölümünde bunu açıkça böyle ifade etmiştir.

 

Bunların dışında kalan zina, livata (homoseksüellik), anne babaya kötü davranmak, sihir, iffetli kadınlara iftira etmek, savaş günü çarpışmadan kaçmak, faiz yemek ve diğer büyük günahların ise çeşitli teferruatları ve hükümleri vardır ki bunlarla herbirisinin hangi mertebede olduğu bilinir. Durumların ve bunların sonucunda ortaya çıkan"kötülüklerin farklılıklarına göre de durumları değişir. Buna göre bu günahların her birisi hakkında ayrı ayrı, o büyük günahların en büyüklerindendir, denilir. Herhangi bir yerde onun en büyük günahların en büyüğü olduğu sözkonusu edilecek olursa, en büyük günahların en büyüklerinden biri olduğu anlaşılır. Amellerin en faziletlisi ile ilgili geçen açıklamalarda olduğu gibi. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

38- BÜYÜK GÜNAHLARIN VE EN BÜYÜKLERİNİN BEYANI BABI