SAHİH-İ MÜSLİM

İMAN

 

باب وجوب محبة رسول الله صلى الله عليه وسلم أكثر من الأهل والولد والوالد والناس أجمعين. ولإطلاق عدم الإيمان على من لم يحبه هذه المحبة

16- RASULULLAH (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'İ EŞİNDEN, ÇOCUĞUNDAN, BABASINDAN VE BÜTÜN İNSANLARDAN DAHA ÇOK SEVMENİN GEREĞİ VE ONU BU ŞEKİLDE SEVMEYEN KİMSE HAKKINDA İMAN SAHİBİ OLMADIĞI İFADESİNİN KULLANILABİLECEĞİ

 

حدثني زهير بن حرب. حدثنا إسماعيل بن علية. ح وحدثنا شيبان بن أبي شيبة. حدثنا عبدالوارث، كلاهما عن عبدالعزيز، عن أنس؛ قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "لا يؤمن عبد (وفي حديث عبدالوارث الرجل) حتى أكون أحب إليه من أهله وماله والناس أجمعين".

 

166- Bize Zuheyr b. Harb tahdis etti. Bize İsmail b. Uleyye tahdis etti. (H) Bize Şeyban b. Ebu Şeybe de tahdis etti. Bize Abdulvaris tahdis etti. Her ikisi (İsmail ve Abdulvaris) Abdulaziz'den, o Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hiçbir kul -Abdulvaris'in rivayetinde: Adam- beni eşinden, malından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş olmaz. "

 

Diğer tahric: Buhari, 15; Nesai, 5029; Tuhfetu'l-Eşraf, 993, 1047

 

 

حدثنا محمد بن المثنى وابن بشار، قالا: حدثنا محمد بن جعفر. حدثنا شعبة. قال: سمعت قتادة يحدث عن أنس بن مالك؛ قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "لا يؤمن أحدكم حتى أكون أحب إليه من ولده ووالده والناس أجمعين".

 

167- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar tahdis edip dediler ki. Bize Muhammed b. Ca'fer rivayet etti. (Dediki): Bize Şu'be rivayet etti. Dediki: Katadeyi Enes b. Malik'den naklen rivayet ederken dinledim. Enes şöyle demiş: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz beni çocuğundan, babasından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş olmaz. "

 

 

Diğer tahric: Buhari, 15; Nesai, 5028; İbn Mace, 67; Tuhfetu'l-Eşraf, 1249

 

AÇIKLAMA:    "Hiçbir kul ... ailesinden, malından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe" diğer rivayette ise "çocuğundan, babasından ve bütün insanlardan" buyruğu ile ilgili olarak İmam Ebu Süleyman el-Hattabi şöyle diyor: Bununla tabiat gereği sevgiyi kastetmemiştir. Aksine bununla ihtiyar (irade ve seçim) ile ortaya çıkan sevgiyi kastetmiştir. Çünkü insanın kendisini sevmesi tabiatının bir gereğidir. Bu hususta onun kalbini etkilemenin yolu yoktur. Buna göre buyruğun manası şudur: Sen kendi nefsini bana itaat uğrunda yok etmedikçe benim rızamı -bu uğurda ölecek dahi olsan- kendi arzuna tercih etmedikçe beni sevmek iddian doğru değildir. Hattabi'nin ifadeleri bunlardır.

 

İbn Battal, Kadı lyaz ve başkaları -Allah' ın rahmeti onlara olsun- şöyle demişlerdir: Muhabbet (sevgi) üç kısımdır. Büyük görmek ve tazim etmek sevgisi -babayı sevmek gibi-, şefkat ve merhamet sevgisi -çocuk sevgisi gibi-, benzerlik ve güzel bulmak sevgisi -diğer insanları sevmek gibi-o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise kendi sevgisinde bütün sevgi türlerini toplamıştır.

 

İbn Battal (rahimehullah) dedi ki: Hadisin anlamı şudur: İmanını kemale erdirmiş olan bir kimse Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendi üzerindeki hakkının babasının, oğlunun ve bütün insanların hakkından daha ileri olduğunu bilir. Çünkü biz onun vesilesiyle ateşten kurtulduk ve onunla sapıklıktan hidayet bulduk.

 

Kadı Iyaz (rahimehullah) dedi ki: Onun sünnetini desteklemek, şeriatını korumak, o hayatta iken ben de onun uğrunda malımı, canımı feda etseydim diye temenni etmek onu sevmekten ileri gelir. Sözünü ettiğimiz bu husus açıkça anlaşılırsa hakiki imanın ancak bununla tamam olabileceği ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in değerini ve konumunu, babadan, evlattan, iyilik yapandan ve üstün tutulandan gerçek manada yüksek tutmadıkça imanın sahih olamayacağı da açıklık kazanmış olur. Buna inanmayarak bunun dışında bir inanca sahip olan bir kimse ise mümin değildir. Kadı Iyaz (rahimehullah)'ın ifadeleri bunlardır. Allah en iyi bilendir.

 

Bu hadisin isnadına gelince, Müslim (rahimehullah) dedi ki: "Bize Şeyban b. Ebu Şeybe de tahdis etti ... Enes'ten" Yine Müslim (diğer senette): "Bize Muhammed b. el-Müsenna ile İbn Beşşar da tahdis etti. .. Enes'ten." Bu iki isnadın ravilerinin tamamı Basralıdır. Burada anılan Şeyban b. Ebu Şeybe, Müslim'in kendisinden çok yerde rivayet nakletmiş olduğu Şeyban b. Ferruh'tur. Doğruyu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

17- KENDİSİ İÇİN SEVDİĞİ İYİLİĞİ, MÜSLÜMAN KARDEŞİ İÇİN SEVMENİN İMAN'IN HASLETLERİNDEN OLDUĞUNA DELİL BABI