SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 5145 >>

DEVAM: 119-120. Anne Ve Babaya İyilik Ve İtaat

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ سَعِيدٍ الْهَمْدَانِيُّ حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ قَالَ حَدَّثَنِي عَمْرُو بْنُ الْحَارِثِ أَنَّ عُمَرَ بْنَ السَّائِبِ حَدَّثَهُ أَنَّهُ بَلَغَهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ جَالِسًا فَأَقْبَلَ أَبُوهُ مِنْ الرَّضَاعَةِ فَوَضَعَ لَهُ بَعْضَ ثَوْبِهِ فَقَعَدَ عَلَيْهِ ثُمَّ أَقْبَلَتْ أُمُّهُ مِنْ الرَّضَاعَةِ فَوَضَعَ لَهَا شِقَّ ثَوْبِهِ مِنْ جَانِبِهِ الْآخَرِ فَجَلَسَتْ عَلَيْهِ ثُمَّ أَقْبَلَ أَخُوهُ مِنْ الرَّضَاعَةِ فَقَامَ لَهُ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَجْلَسَهُ بَيْنَ يَدَيْهِ

 

Ömer b. es-Sâib'in haber verdiğine göre, (Birgün) Rasûlullah (s.a.v.) otururken süt babası çıkagelmiş, bunun üzerine (Hz. Nebi) onun için elbisesinin bir ucunu yere sermiş, o da üzerine oturmuş, sonra süt annesi çıkagelmiş, (bu sefer de) elbisesinin öbür tarafını yırtıp onun altına sermiş, o da bunun üzerine oturmuş, sonra süt biraderi çıkagelmiş, Rasûlullah (s.a.v.) onun için ayağa kalkmış ve onu önüne oturtmuş.

 

 

İzah:

Ci'râne: Haram sınırları içerisinde bulunan bir hill dâiresidir. Mekke'de, yani Harem dahilinde bulunan kimseler Umre için buradan ya da yine harem dahilinde bulunan bir hıll dairesi olan "Ten'im" den ihrama girerler. Ten'im'den ihrama gir­mek daha efdaldir.

 

Ci'râne Mekke'ye bir merhale uzaklıkta meşhur bir yerdir. Hz. Pey­gamber, Huneyn savaşından sonra ganimetleri gazilere bölüştürmek için on günden daha fazla bir zaman süresince burada kalmıştır.

 

Mevzumuzu teşkil eden bu hadis-i şerifler insanın süt annesi ve süt ba­bası, süt hemşiresi ve süt biraderinin öz annesi, babası, kizkardeşi ve er­kek kardeşi gibi iyilik ve sılaya lâyık olduklarına delâlet etmektedir. Hz. Nebiin süt annesi "Halime bint Abdullah b. el-Hâris b. Sa'd b. Bekr b. Hevâzin'dir. İbn Abdil Berr'in açıklamasına göre Hz. Nebiin kü­çükken emzirmiş ve kendisinde Nebiliğine delalet eden harikulade (olağanüstü) olaylar müşahede etmiştir. Kendisi Hz. Nebi'in pey­gamberliğini tasdik ederek müslüman olmuş ve Hz. Nebiden hadis rivayet etmiş, kendisinden de bu hadisleri kızı Şeyma ve Abdullah b. Ca­fer nakletmiştir.

 

Hz. Nebi'in süt babası el-Hâris b. Abdi'1-Uzzâ b. Rifa es-Sa'dîdir.

 

Süt hemşiresi: eş-Şeymâ bint el-Hâristir.

 

Süt biraderi ise Abdullah b. Haris'tir. Hepsi de İslam ile müşerref ol­muşlardır."

 

Münzirî'nin açıklamasına göre Ömer b. es-Saib'in bu hadisi mu'daldir.